Bavili jsme lidi fotbalem, o to nám jde | SK Slavia Praha
Více

Bavili jsme lidi fotbalem, o to nám jde

Sešívaní podlehli v posledním zápase základní skupiny Ligy mistrů Dortmundu těsně 1:2. ​„Pro hráče i tým mám jen slova uznání," říká Jindřich Trpišovský.

„Myslím si, že se všichni bavili fotbalem a šancemi, o tom ve fotbale je. Splnili jsme, co jsme s hráči chtěli, odehrát zápas co nejkvalitněji, nejfotbalověji a nejofenzivněji. Přesto, že jsme prohráli o gól, základní pravidlo fotbalu jsme splnili, lidé se bavili. Škoda jen, že jsme neproměnili tolik šancí. Na začátku jsme dostali gól ze skvělé situace Dortmundu, což byla voda na jejich mlýn. Postupně jsme se ale rozkoukávali, měli jsme výbornou pasáž, náš výkon se stupňoval a před koncem půle jsme srovnali. Ve druhém poločase to bylo otevřené, přežili jsme některé brejky, a nakonec jsme dostali gól z asi nejméně nebezpečné situace. Pak jsme si vytvořili tři dobré šance, které nějakou záhadou neskončily v brance, a přišli jsme o remízu nebo dokonce výhru. Pro hráče i tým mám jen slova uznání, viděli jsme, kolik přijelo za námi lidí, tribunu za bránou našeho sektoru, kde byla spousta slávistů a chtěli jsme postoupit obrovské riziko, aby se lidi bavili. Mohli bychom si utkání pamatoval ještě lépe, kdybychom měli více štěstí, na druhou stranu, Dortmund nedal mraky brejků. Klobouk dolů před kluky, hrají nahoru dolů, dají do toho vše, bohužel pak odejdou s prázdnýma rukama, to není nejlepší pocit. Mrzí mě, že zápas neskončil 4:4 nebo 5:5, Dortmund ale ukázal, že je to skvělé mužstvo, musíme mu pogratulovat, zaslouženě postoupili. Mají skvělé individuality, některé s nadpozemsokou rychlostí. Jsem hrozně hrdý na všechny lidi v klubu, fanoušky i hráče, kteří odehráli skvělý zápas. To je pro mě strašně důležité,” hodnotí zápas s Borussií trenér Jindřich Trpišovský.

Sešívaní na Westfalenstadionu předváděli pohledný fotbal a podali možná nejlepší výkon ze všech šesti utkání v základní skupině Ligy mistrů. „Těžko soudit, dokázal bych říct, který byl nejhorší, nejlepší nevím. Ukazuje se, že gól na San Siru v devadesáté minutě nás stál postup do Evropské ligy. V Dortmundu jsme předvedli nejlepší výkon směrem do ofenzivy, byli jsme hodně nebezpeční do útočné fáze. Za to jsem rád, Borussii šlo o hodně, nastoupila v plné sestavě, přesto jsme si vytvořili spoustu šancí, akorát nás opět provázela neefektivita a nedařilo se nám procpat míč do brány. Byl to výkon na úrovni nejlepších týmů Ligy mistrů a jsem rád, že zrovna v zápase, kdy domácím šlo o všechno,” přibližuje kouč Slavie.

Premiéru v základní sestavě v Lize mistrů si proti Dortmundu odbyl Laco Takács. „Postupně se rozkoukával, jednu slabou chvilku si vybral, postupem času ale jeho výkon gradoval a ve druhé půli hrál skvěle. Po konci se s ním všechno ještě točilo, byl z toho vyvalený, hrál ale výborně. Kdyby nedošlo k té situaci s nájezdem Reuse, hodnotil bych jeho výkon bezchybně,” říká trenér sešívaných.

Sešívaní sice skončili na čtvrtém místě základní skupiny, celkově se ale podle kouče Slavie prezentovali sešívaní dobrými výkony. „V tuhle chvíli si troufnu říci, že jsme se soupeřům dokázali téměř ve všem vyrovnat. I když proti nám stál v bráně Handanovič, Bürki a Ter Stegen, dali jsme nějaké góly a ohrožovali jsme bránu, i když jsme stáli proti tak skvělým hráčům. Petr Ševčík i ostatní hráči ukázali, že určitě nehrají druhé housle. O nepostupu rozhodlo proměňování šancí a možná i technická vybavenost. U soupeřů vidíte skvělý první dotek a zpracování balonu, v tom ještě trochu pokulháváme. V postupném útoku jsme si ale dokázali, že s těmito týmy můžeme hrát. Kdyby nám někdo něco takového řekl, když jsme ve Slavii začínali, tak bychom si říkali, že za dva roky to určitě nebude možné. Nyní jsme to ale dokázali, z toho máme dobré pocity,” přibližuje Jindřich Trpišovský.

Skvělý výkon v utkání předvedl gólman Borussie Bürki, který sešívaným chytil několik gólových šancí. „Určitě si jeho výkon budu pamatovat dlouho. Dva z jeho zákroků byly z jiné galaxie. Potvrdil, že hrajete Ligu mistrů, zápasy proti té největší kvalitě. Finálové situace jsme proti Borussii řešili paradoxně nejlépe ze všech zápasů, on ale předvedl fantastické zákroky. Ondra Kolář se mu ale přiblížil a ukázal, že je na úrovni takto špičkových brankář,” má jasno trenér sešívaných.

„U Ondry si za těch šest zápasů nevybavuji sebemenší chybu, stejně jako ostatní hráči se vyrovnal gólmanům, kteří proti nám stáli a chytají za největší kluby v Evropě. Ukazuje, že je vyspělý mentálně i lidsky a myslím si, že za Bürkim, Ter Stegenem a Handanovičem nijak nezaostával,” dodává kouč Slavie.

Zápas v Dortmundu sledovalo více než 65 tisíc lidí a utkání provázela skvělá atmosféra, na kterou měl velkou zásluhu i početný kotel sešívaných fanoušků.“ Pro mě je to největší zážitek z těch tří venkovních zápasů, magický stadion a atmosféra, kulisa i návštěva byla skvělá. Nejlepší pocit mám z toho, že jsme hráli fotbal nahoru dolů před naším sektorem, kde byla hlava na hlavě. Lidi měli možnost vidět hrát Slavii v Dortmundu v takovém zápase, je škoda, že si gól nemohli zakřičet třeba třikrát,” uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články