Borussii jsme se vyrovnali, výsledek je zklamání | SK Slavia Praha
Více

Borussii jsme se vyrovnali, výsledek je zklamání

Slávisté podlehli v zápase 2. kola základní skupiny Ligy mistrů Borussii Dortmund 0:2. ​„Takový soupeř vám potrestá každou chybu, kterou uděláte. Kluky ale musím pochválit," říká trenér Jindřich Trpišovský.

„Skvělá atmosféra, skvělá chorea a skvělá úroveň. Sportovně má hodnocení dvě roviny, jsem rád, že jsme neustoupili z našeho způsobu hry a odvážně si dovolím říci, že jsme se kromě proměňování šancí Borussii ve všem přiblížili. Výsledek je ale zklamání, po takovém průběhu je to málo, Borussia nás potrestala svojí nejsilnější zbraní, oba góly byly po ztrátách v poslední třetině hřiště. V Lize mistrů vám soupeři potrestají každou chybu, kterou uděláte. Naše ztráty míče byly příliš laciné. Pro kluky ale pochvala, kromě dynamické práce s balonem směrem nahoru jsme se soupeři dokázali vyrovnat. Celkově je to pro mě ale zklamání,” hodnotí zápas s Borussií Dortmund trenér Jindřich Trpišovský.

Kouče Slavie mrzí i neproměněné šance sešívaných, zejména tutovky Stanislava Tecla a Lukáše Masopusta. „Bürki je samozřejmě skvělý gólman, má rychlý start na míč. My bychom ale ty šance měli proměnit, zvlášť v takovém zápase, kde jsme měli asi čtyři. Určilo to ráz zápasu, do druhé půle jsme chtěli mít trochu jinak rozdané karty. Soupeř pak už mohl hrát níž a čekat na brejky, jednou to chytil Ondra Kolář, podruhé dal Hakimiho gól. Spíš mě mrzí, že jsme dostali góly ze situací, o kterých jsme věděli, byly to zbytečné ztráty,” přibližuje trenér sešívaných.

Množství šancí, které si proti věhlasnému soupeři slávisté vypracovali, trenéra Jindřicha Trpišovského překvapilo. „Věděli jsme, že Borussia je skvělá v ofenzivní části, ale že bychom mohli využít okna v defenzivě. Množstvím šancí jsem byl ale překvapený, bylo jich tolik díky naší dobré hře, to je skvělá vizitka pro kluky. Viděl jsem ostatní zápasy Dortmundu, a všichni soupeři měli třeba maximálně dvě nebo tři střely. Na druhou stranu, měli jsme hodně střeleckých pozic zpoza vápna a ani jednou jsme z toho neměli vyloženou šanci, nesedlo nám to, jako například proti Chelsea. Kvalita střely ze střední vzdálenosti rozhoduje, největší šance se proti obráncům jako je Mats Hummels otevírají právě střelami ze střední vzdálenosti nebo díky náběhům za obranu,” říká kouč Slavie.

I přes porážku si sešívaní cení získaných zkušeností ze zápasu proti tak kvalitnímu soupeři. „Pro nás pro všechny je to obrovská zkušenost. Borussia je top kvalita, jejich fotbal je nesmírně kultivovaný, hrozně těžko se na ně hraje. Je to tým, který zvládá rychlý protiútok i postupný útok, s tím se často nesetkáte. Oni jsou schopní pod tlakem udržet balon, jindy zase umí jít nahoru v neuvěřitelné rychlosti. Jsou nesmírně komplexní v útočné fázi, je to pro nás velká škola,” má jasno Jindřich Trpišovský.

Jedním ze zlomových momentů utkání byla neproměněná šance Lukáše Masopusta. „Troufnu si říci, že to nebylo pro zápas klíčové. Klíčový byl gól Borussie na 1:0, pak už to pro nás bylo hrozně složité. Masopustova šance byla obrovská, mohli jsme vést, ale byla to teprve 25. minuta. Klíč byl ten gól Dortmundu, který byl zbytečný a Borussia se po něm zklidnila," přibližuje trenér Slavie.

I přes konečnou porážku se slávisté Borussii vyrovnali a značnou část zápasu byli aktivnějším týmem. „Všechny zápasy jsou nesmírně náročné, Chelsea nás také vycvičila. Je strašně náročné proti Borussii hrát, mají v základu devět extrémně běžecky vybavených hráčů. Jestli mají slabinu, jsou to třeba standardní situace, ty jsme ale tentokrát nekopali úplně dobře. Dortmund řadím mezi špičkové týmy, výsledek je přesto velké zklamání. Na druhou stranu, jak naši hráči v zápase individuálně vypadali, je malé plus a pozitivum. Troufnu si říci, že utkání bylo po všech stránkách vyrovnané, soupeř byl akorát lepší v řešení situací před pokutovým územím. Spousta hráčů se třeba ve středu pole dokázala soupeři vyrovnat, výsledek mě proto bude dlouho mrzet,” říká kouč sešívaných.

Slávisté v utkání opět přeběhali svého soupeře, podle statistik naběhali neskutečných 128 kilometrů. „Když je soupeř technicky výš než my, musíme to nahradit běhavostí. Pokud chcete soupeře dostat do situací, jako například donutit je kopnout míč do autu, tak vám ty metry naskáčí. Musíte na to být připravení a mít charakter to podstoupit. Pár dní budou kluci chodit po čtyřech, bez toho to ale nejde,” ví Jindřich Trpišovský.

O variantu bez útočníka trenér Slavie neuvažoval. „Typologicky jsme chtěli mít nahoře hráče, kterému bychom mohli dát míč za obranu, útočník se na ofsjad lajně chová líp, Hummels hodně vystupuje, Akanji ho ne vždy zajistí, chtěli jsme mít vepředu někoho, kdo by proběhl mezi nimi. Tyhle náběhy mají útočníci lepší než záložníci,” uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články