Brankáři mají v akademii ideální podmínky | SK Slavia Praha
Více

Brankáři mají v akademii ideální podmínky

Brankářská akademie SK Slavia Praha je projekt fungující od roku 2016. Od té doby přibyli profesionální trenéři brankařů a s tím i kýžený úspěch v podobě kvalitních brankářů postupujících z akademie do A-týmu.

Ještě v roce 2015 se brankářům od juniorky po přípravky věnoval pouze jeden trenér brankářů. V současné době se mládežnickým brankářům věnuje pět specializovaných trenérů brankářů, z toho tři se této práci věnují na plný úvazek. Z toho vyplývá jediné, brankáři v akademii mají ideální, na poměry České republiky výjimečné podmínky pro svůj růst.

Šéftrenérem brankářů je bývalý ligový brankář Petr Kostelník, který v akademii působí od roku 2017. Ten má pod svým dohledem celou akademii a je také členem realizačních týmů kategorií U19 a U17. Trenérem brankářů B-týmu je Bogdan Stefanovič, působící v akademii od roku 2019, se zkušenostmi z Borussie Dortmund nebo slovenských ligových mužstev. Třetím profesionálním trenérem je od roku 2016 Denys Luksík, který se věnuje kategoriím U14, U15 a U16. Mladším žákům se od roku 2017 věnuje Daniel Hlubuček a přípravkám je k dispozici Martin Vaňátko. Všichni naši trenéři jsou držiteli brankářských UEFA A licencí a neustále se snaží vzdělávat. Petr Kostelník například letos navštívil akademii Juventusu Turín a Denys Luksík akademii KRC Genk.

Brankářská akademie se už nyní může pyšnit výsledky své několikaleté intenzivní práce. V letošní sezoně si první ligový start připsal Jakub Markovič, který je stále v dorosteneckém věku a už se dokázal zapracovat do kádru A týmu. Současně je i prvním brankářem reprezentačního výběru U19. Do kádru slovenské reprezentace U19 se dokázal prosadit Jakub Surovčík, který ovšem patří ještě do kategorie U18! Matyáš Vágner jako reprezentační jednička odchytal úspěšný podzimní kvalifikační turnaj o mistrovství Evropy ve Finsku. Do širšího kádru reprezentačního výběrů České republiky U18 patří i Christian Fülop a Jan Sirotník. Našim nejmladším reprezentantem je v současné chvíli David Tomas, který bojuje o svou pozici v reprezentačním výběru U15 a brzy snad bude následován Stefanem Jovanoskim, který v říjnu absolvoval výběrový kemp pro brankáře do čtrnácti let.

Další součástí je pravidelné zapojování mládežnických brankářů do tréninků A týmu, což je pro mladé brankáře obrovská zkušenost a zároveň i obrovská motivace. Spousta našich brankářů už také byla oslovena klubem a podepsala se Slavií profesionální kontrakt. 

Rozhovor s šéftrenérem brankářů v akademii Petrem Kostelníkem

Jakým stylem probíhají vaše tréninky?
„Tréninky probíhají standardně, v rámci přípravy do týmového tréninku, kde máme jako trenéři brankářů k dispozici 30–40 minut jen s brankáři každý den. Speciální individuální tréninky pro brankáře nemáme. S brankáři máme tréninky každý den během týmového tréninku."

Jak by podle vás měl vypadat ideální brankář?
„To je velice složitá otázka. Ideální brankář je směsice Neuera, Ter Stegena, Ondry Koláře, Tomáše Vaclíka. Každý má něco. Kdyby se jejich vlastnosti daly dohromady, tak by to byl ideální brankář. Ale pro mě ideální brankář je ten, který je charakterově silný, mentálně připravený, vysoký, skvělá chytající i kopající technika, a hlavně musí být v týmu oblíbený a respektovaný, aby byl platným členem v týmu. Tak to by byl podle mě ideální brankář, který se chce navíc zdokonalovat a tvrdě pracovat při tréninku."

Máte za sebou stáže v prestižních klubech. Kde jste byl a jaký to pro vás mělo přínos?
„Ano, byl jsem na stáži v Anglii (West Bromwich Albion) a Itálii (Juventus). Z každé stáže jsem si přivezl nějaké poznatky, ale mohu říci, že brankářská příprava probíhá vesměs stejně. Někde se dbá na různé detaily, ale globálně si myslím že to všichni děláme stejně. Ale některé prvky jsem si z každé stáže převzal i do svých tréninků. A myslím si že i tyto prvky naše kluky posunují dál."

Máme v akademii brankáře, o kterém se dá říci, že bude jednou brankář světové úrovně?
„Máme tady velice šikovné a perspektivní brankáře. Nechci jmenovat, ale máme opravdu velice kvalitní a pracovité gólmany, kteří splňují i ty detaily které jsem zmiňoval výše a všechny parametry. Doufám a jsem přesvědčen o tom, že do budoucna opravdu vyprodukujeme z naší akademie top gólmany. Jak na úrovni Slavie, tak i na úrovni evropské a reprezentační. Budeme všichni, i ve spolupráci s trenéry A-týmu, dělat všechno pro to, aby to dopadlo."

Jak vnímáte spolupráci mezi vámi a trenéry A-týmu?
„Jsem rád, že probíhá velice kvalitní spolupráce mezi všemi kategoriemi. Od A-týmu až po ty nejmenší kategorie. Všichni spolu komunikujeme, radíme se, trenéři z A-týmu si berou do tréninku brankáře z akademie. Z toho mám velmi dobrý pocit. Tato spolupráce nám přinese hodně úspěchů a Slavii velice šikovné brankáře."

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články