Byli jsme v těžké situaci. Rozhodl charakter a mentalita týmu | SK Slavia Praha
Více

Byli jsme v těžké situaci. Rozhodl charakter a mentalita týmu

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vítězství v 298. derby o kvalitě soupeře, kumulujících se zraněních, mentální síle týmu i skvělém výkonu obou gólových střelců.

„Viděli jsme kvalitní zápas, bylo to velice fotbalové, nebyla to válka a spousta faulů, jako v některých minulých derby. Zásluhou obou týmů se hrálo vysoké procento času, bylo minimum ostřejších zákroků, oba týmy se soustředily na fotbal. Přispěli k tomu i rozhodčí, po dlouhé době se v nějakém zápase nekoukalo na video. Sparta byla velice těžký protivník, na začátku byla lepší, měla lepší pohyb než my. Vstoupili jsme do toho špatně takticky i pohybově, nemohli jsme se dostat do tempa. Pak se nám ale podařilo zklidnit hru, dali jsme gól do šatny, o půli jsme si vyjasnili některé poziční věci a druhý poločas jsme už odehráli skvěle. Pokud se pamatuji, kromě jednoho centru už ze strany Sparty nepřišlo žádné ohrožení brány. Tak, jako jsme v prvním poločase chybovali v přebírání hráčů, druhý poločas jsme to už zvládali, pomohli nám všichni střídající hráči, měli jsme šance a náš výkon se zlepšil, uklidnili jsme se v kombinaci,“ hodnotí vítězství nad Spartou trenér Jindřich Trpišovský.

Skoro všichni, kteří nastoupili, mají nějaký zdravotní problém

Sešívaní oproti čtvrtečnímu zápasu na hřišti Arsenalu udělali v základní sestavě hned čtyři změny. „Byla to nutnost, jsme tak rozbití, že všichni hráči, kteří nebyli na soupisce, jsou zranění. Nějaký zdravotní problém mají ale skoro všichni hráči, kteří derby hráli. Někteří, jako třeba Taras, nastoupili s velkým sebezapřením, nikoho jsme nešetřili, skoro všichni, co hrají, mají nějaké zranění. Program je fakt náročný, kumuluje se to, mrzí mě, že před čtvrtkem, kdy jde o hodně pro celý český fotbal, jsme neměli čas odpočinout si a doléčit hráče. Je škoda, že jsme si nevyšli v tomhle vstříc, všichni víme, jak je pro následující roky čtvrteční duel s Arsenalem důležitý. Snad nikdo další na marodku nepřibude, u těch, kteří nehráli, jde o poměrně závažné problémy, kdyby ne, tak do derby ti hráči nastoupili, stejně jako Taras,“ přibližuje kouč sešívaných.

„Simič s Peterem mají přetížení určitých partií, u jednoho se z postiženého místa tahá voda, u druhého se jedná o přetížení úponů třísel, což může souviset i s náročnými přelety do Afriky. Prognóza je u obou zranění složitá, jak znám Petera, ten do toho půjde i přes bolest, u Simy je to tak záhadné, že vůbec nevím, jak se to bude vyvíjet. Pokud by to alespoň trochu šlo, tak do derby šli, stejně jako Taras, nebylo to ale možné,“ dodává trenér sešívaných.

Standa má zlatou povahu, je schopný zahrát kvalitně v jakékoliv situaci

Vítězstvím nad Spartou se sešívaní značně přiblížili obhajobě titulu. „Rozhodnuto není, udělali jsme ale důležitý krok, vyhráli jsme utkání o šest bodů. Ve hře je ještě dvacet čtyři dalších, hrajeme navíc ve třech soutěžích. Když vidím, v jakém stavu někteří hráči jsou, tak je mi jasné, že se musíme dál soustředit, protože nic ještě není rozhodnuté,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Třetí titul v řadě je velká motivace pro nás všechny. V létě, když jsme s týmem byli v karanténě na hotelu, jsme shodou okolností sledovali seriál o Jordanovi. A on tam říkal, že praví šampioni jsou jen ti, kteří dokáží vyhrát třikrát za sebou. Od té doby to mám v hlavě, řekl to moc hezky. Hodně se k titulu upínáme, to ale každý. Mít na dosah třetí titul v řadě je krásná meta a jsem rád, že jsme pro to udělali v derby důležitý krok,“ přibližuje trenér sešívaných.

Druhý gól sešívaných přidal Stanislav Tecl, který se do střelecké listiny zapsal poprvé od hattricku, který vstřelil v prvním kole na půdě Českých Budějovic. „Měli jsme připravené dva útočníky, díky typologii zápasu byla volba jednoznačná. Někteří hráči hráli za hranou, o poločase za mnou byli kondiční trenéři kvůli Lukášovi Provodovi, že má zase neskutečná čísla a bojí se, aby se mu něco nestalo. Také Kuchtič předvedl skvělý výkon a vím, že Standu občas trochu kritizují, on je ale v jakékoliv situaci schopný zahrát stejně kvalitně, vůbec nemá v hlavě to, že třeba tolik nehraje a vstupuje do zápasu s čistou hlavou. Na rozdíl od něj na některé hráče dolehl v začátku tlak zápasu. Když Kuchtič řekl, že už nemůže, volba byla jasná, potřebovali jsme rozbíhat obranu, šel tam s úkolem nabíhat do prostorů, abychom se vepředu na polovině Sparty mohli udržet na míči. Standa má zlatou povahu, nemusím přemýšlet na tím, jestli se mu předtím dařilo nebo ne. Navíc je to velký slávista. Nebylo proto otázkou, jestli půjde do hry, ale kdy, protože jsme čekali, abychom si pauzu na vystřídání nevyplýtvali a pak, když se nám někdo zraní, už nemohli střídat. Proto jsme pak dělali dvě střídání v jeden moment,“ říká kouč Slavie.

Holi je obrovsky komplexní hráč. Líbí se mi, jakou má sebedůvěru

První branku vsítil těsně před koncem první půle Tomáš Holeš, který ve čtvrtek zachránil remízu na hřišti Arsenalu. „Holi je zlatý, hodný kluk, jsem za něj moc rád. Měl velkou konkurenci v Cufovi, delší dobu si na Slavii zvykal, teď je pro nás ale strašně důležitý, obrovsky komplexní hráč, líbí se mi, jakou má sebedůvěru. Věří si, je to jeden z hráčů, o kterého se po téhle stránce už nemusíme starat. Je to opěrný bod sestavy, komplexní hráč, nebezpečný v koncovce. Patří mezi tři hráče s nejlepší střelou v týmu, stejně jako Standa je to fantastický kluk. Chvíli trvalo, než zapadl, bylo to o sebedůvěře, málokdo je ale tak vzácně pracovitý a hodný kluk jako Holi. Pro nás je to strašně důležitý hráč,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

„Zvažovali jsme hodně, jestli nebude hrát na stoperu, když ale vypadl Sima, bylo jasné, že na stoperu bude Taras. Sparta má spoustu dobrých hlavičkářů, s Hanckem jich bylo na hřišti hned šest. Původní varianta byla nechat Holiho na stoperu, aby tam měl před čtvrtkem praxi. U Tarase se ale ukázalo, že v kosti není prasklina, a potřebovali jsme výšku na standardky, proto padla volba na něj. Ve středu jsme potřebovali hráče, který pokryje Dočkala, Hromadič rodil přes noc a má také menší zdravotní problém, chtěli jsme ho navíc mít připraveného na čtvrtek. To všechno hrálo pro rozhodnutí pro Holiho ve středu a Tarase na stoperu,“ dodává trenér Slavie.

Všem nám chybí kontakt s fanoušky na stadionu

I přes vítězství 2:0 uznal Jindřich Trpišovský kvalitu soupeře. „Sparta se lepší, byl to tentokrát těžký protivník, na všech postech mají kvalitní hráče, v létě podle mě udělají dva až tři další, mají i spoustu reprezentantů. Nám hodně pomáhá kontakt s evropským fotbalem, nehrajeme takové zápasy jako derby jednou za tři měsíce, ale skoro každý týden. Pavel Vrba je ale skvělý trenér, je to vidět na jejich výkonu, hrají konzistentně, je to zdatný protivník. My za sebou máme úspěšné období a zúročujeme zkušenosti z velkých zápasů. Chtěl bych pozdravit všechny slávisty, viděli jsme spoustu videí, jak se radovali z gólu na Arsenalu, to nás potěšilo a nabylo emocemi, děkujeme za ta videa, moc nás to potěšilo. Všem nám chybí kontakt s fanoušky na stadionu. Doufám, že u Prachařů to snad všichni přežili. U Holešů se naštěstí hrálo o něco dříve, tak snad nebude rušení nočního klidu,“ usmívá se kouč sešívaných.

„Byli jsme v nejtěžší situaci před derby za celou dobu, co jsem ve Slavii. I přelet z Londýna, fakt to moc nepřidá v kombinaci, když si člověk spočítá reprezentaci a přelety na Leicester nebo Arsenal. Bylo to fakt těžké, složité, důležitý byl charakter a mentalita týmu. Je důležité, že i hráči, kteří nemají pevnou pozici v týmu, dokáží dobře zahrát i mimo svojí pozici, jako třeba Linži. Byli jsme v hodně těžké situaci, všichni hráči měli v sobotu těžké nohy i při bagu, každého něco bolí, navíc nám i před derby postupně vypadávali, jako třeba Simič. Byla to fakt těžká situace a jsem rád, jak jsme to zvládli,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články