Cenné vítězství. Výkon potřeboval jiné atributy než obvykle | SK Slavia Praha
Více

Cenné vítězství. Výkon potřeboval jiné atributy než obvykle

Sešívaní zlomili v zápase na hřišti Příbrami odpor domácích až v závěru druhého poločasu a díky gólu Petara Musy těsně zvítězili. „Je to muž okamžiku,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Je to hodně cenné vítězství, stejně jako zápasy před tím. Nelze se dívat na postavení soupeřů v tabulce, vše se mění a Příbram ukázala, že je poslední zápasy nesmírně houževnatý soupeř. Mají velký drajv a dobrou organizaci hry, hrají náročný styl a v svém prostředí jsou vždy nepříjemní. Vítězství si moc vážím i proto, že zápas potřeboval i trochu jiné atributy, než předchozí dvě utkání, a vidím, že je mužstvo schopné reagovat na různé situace i styl zápasů, v tom vidím velký posun. Samozřejmě to ještě nejsme a dlouho ani nebudeme my, bude trvat, než nahradíme odchody. Už teď ale na hráčích vidím určitou mentální sílu a schopnost vypořádávat se s nepříjemnými věcmi,“ hodnotí výhru nad Příbramí trenér Jindřich Trpišovský.

Sešívaní uspěli na hřišti posledního týmu tabulky až gólem Petara Musy v závěru druhého poločasu. „Hodně se mi ulevilo, protože i když jsme neměli kvůli dobré hře domácích tolik kombinací, své šance jsme měli, bylo tam spoustu možností a nebezpečných situací. S postupujícím časem jsme je ale neproměňovali a já měl trochu strach, abychom se v závěru úplně nezbláznili a neprohráli takový zápas třeba 0:1. Chtěli jsme proto být trpěliví a nepouštět Příbram do nějakých brejků nebo standardek, abychom poté nemuseli otáčet zápas,“ přibližuje kouč sešívaných.

Slávisté si na rozdíl od předchozích dvou zápasů nevytvořili zdaleka tolik příležitostí a dlouho se nedokázali prosadit přes zformovanou obranu domácích. „Drhlo to, musím ale zopakovat, že Příbram předvedla velice kvalitní výkon a nechci být nějaký alibista, ale pravidelně nám vypadávají hráči. Tentokrát jsme neměli k dispozici Tomáše Holeše, chybí nám i Petr Ševčík s Peterem Olayinkou. Absence jsou a souhra ve středu hřiště je důležitá. Faktorů je více, na druhou stranu si ale myslím, že i před gólem Petara jsme měli čtyři nebo pět dobrých šancí, Standa Tecl byl sám před brankářem, byla tam i tyč a břevno. Důležité bylo, abychom zůstali trpěliví a vyvinuli v druhém poločase tlak. Když soupeř hraje takovým stylem jako Příbram, rozhoduje se od 70. minuty nahoru. V kabině jsme si o poločase říkali, že hlavně nesmíme dostat gól. Někdy je lepší si zápas postupně připravit. Domácí tady hráli s Baníkem 0:0 a byli lepším týmem, poté vyhráli v Olomouci. Není důležité sledovat tabulku, ale podívat se na mužstvo, které proti vám stojí teď. Kdyby takhle Příbram hrála od začátku sezony, jsou v horní polovině tabulky. Byl to zápas s týmem, který hrál o život a pokud byly v naší hře rezervy, tak bych příčiny hledal ve skvělém výkonu Příbrami a našich absencích ve středu hřiště,“ popisuje trenér Slavie.

Hrdinou utkání se stal chorvatský útočník Petar Musa, který v závěru rozhodl o vítězství sešívaných přesným volejem z levé strany vápna. „Petar je muž okamžiku. Hodně nám ale pomohl už příchod Patrika Hellebranda, v tu chvíli jsme totiž zápas neměli úplně ve svých rukách a potřebovali jsme si vytvořit větší tlak, což Patrik skvěle splnil a s jeho příchodem šel hodně nahoru i výkon Nica. Díky vzestupnému výkonu Ibry Traorého a Lukáše Provoda jsme si zásluhou záložní řady postupně vytvořili tlak a do toho teprve přišel Petar. To pro něj bylo vhodnější, než kdybychom ho tam dali dříve, pak těžil z práce mužstva. Jak ale říkám, je to muž okamžiku, a především jeho orientace, rozhodnutí a technické provedení je skvělé. Za to mu patří absolutorium.“

Reprezentant chorvatské jednadvacítky plní po návratu z hostování v Liberci ve Slavii pouze roli žolíka, se svojí úlohou v týmu nemá ale podle kouče sešívaných nejmenší problém. „Bere tu roli pozitivně, je tu dva nebo tři měsíce, noví hráči to mívají těžké, hrajeme trochu jiný styl, na který si musí zvykat. Petar má své velké přednosti i nedostatky. Ve vápně je skvělý, takového hráče jsme možná ještě nikdy netrénovali. Na druhou stranu, velké rezervy má v mezihře a aktivitě, zvyká si ale na Slavii. Má takový aklimatizační půlrok, paradoxně skvělý, protože dal už třetí gól a zachránil nám spoustu bodů. Možná by proti Příbrami dostal příležitost už od začátku, jak jsem ale říkal, vypadl nám Tomáš Holeš a my chtěli zachovat kostru sestavy,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

Návrat Petra Ševčíka a Tomáše Holeše, marodů ze středu zálohy, je před zápasem s Plzní nejistý. „Je to tak padesát na padesát. Řekl bych, že Tomáš je aktuálně o něco blíže návratu než Petr Ševčík. Uvidíme, na Plzeň mohou být oba nebo ani jeden. Budeme věřit, že naši fyzioterapeuti opět udělají zázrak, to oni občas umí a doufám, že se jim další povede tento týden,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články