Červenobílá síla! Slávisté ovládli ligové ankety | SK Slavia Praha
Více

Červenobílá síla! Slávisté ovládli ligové ankety

Ankety Ligové fotbalové asociace (LFA) poznaly své vítěze! Hned pětkrát se radovali slávisté, králem ročníku 2020/21 se stal Lukáš Provod - vítěz Hráče sezony i Záložníka sezony.

Záložník a Hráč sezony – Lukáš Provod

Jednou z komet letošní sezony se stal Lukáš Provod. Záložník sešívaných se přesunul z kraje zálohy do středu pole a skvělými výkony táhl slávisty jak v domácí soutěži, tak v Evropské lize, kde vítěznou brankou trefil postup přes Leicester.

Neúnavný bojovník pokrýval obrovské prostory a připravil, často z perfektně zahraných standardních situací, osm gólů pro své spoluhráče. Ze středu zálohy dirigoval obranu i útok, stal se jedním z lídrů červenobílých a po zásluze  získal trofeje pro Záložníka i Hráče sezony. V ligovém zápase na půdě Olomouce bohužel Lukáš Provod utrpěl vážné zranění. Otáčel se za míčem, podlomilo se mu koleno a v osmnácté minutě musel ze hřiště. Vyšetření magnetickou rezonancí o den později odhalilo nejčernější scénář – přetrhané křížové vazy a utržený meniskus.

„Zranění Lukáše Provoda je sportovní tragédie pro Slavii i reprezentaci. Zranění přišlo ve chvíli, kdy byl zcela zdravý a měl nejmenší zátěž za celou sezonu,“ komentoval vážné zranění trenér Jindřich Trpišovský. Lukáše Provoda čeká operace, rekonvalescence a fotbal si minimálně do konce roku nezahraje. Na EURO se tak nepředstaví.

Suverénními výkony si Lukáš Provod v anketě o Hráče sezony vysloužil 136 bodů, na druhém místě se 77 body skončil Nicolae Stanciu.

Trenér sezony – Jindřich Trpišovský

Trenérský tým Jindřicha Trpišovského zažívá další totální sezonu! Trenéři se dokázali vypořádat s odchody opor a nadále lámou tuzemské rekordy, v lize jejich mužstvo neprohrálo už 45 zápasů v řadě, čímž neustále vylepšuje 75 let starý rekord. Podruhé během tří sezony se navíc sešívaní probili mezi nejlepších osm klubů Evropské ligy.

Unikátní série neporazitelnosti se promítla do domácí soutěže, kterou slávisté pod vedením Jindřicha Trpišovského prochází stále bez porážky. Třetí mistrovský titul v řadě si zajistili už pět kol před koncem, navíc vyhráli i domácí pohár. K unikátní bilanci projít ročníkem bez jediné prohry zbývá poslední krok, nepodlehnout v sobotu v závěrečném kole FORTUNA:LIGY v Edenu Českým Budějovicím.

Mužstvo Jindřicha Trpišovského v lize vyhrálo 25 zápasů a osmkrát remizovalo s celkovým skóre 83:19. Během necelých čtyř let na střídačce Slavie Jindřich Trpišovský získal šest z osmi možných domácích trofejí.

O prvenství Jindřicha Trpišovského rozhodlo 182 hlasů, což je téměř dvojnásobek počtu hlasů pro druhého Petra Radu z Jablonce.

Cizinec sezony a hráč sezony dle fanoušků – Nicolae Stanciu

Na konci loňského ročníku se rumunský špílmachr rozehrál do fantastické formy, podzimní část letošní sezony i kvůli reprezentačním povinnostem nevyšla sešívané sedmičce úplně podle představ. I tak si ale Nicolae Stanciu udržovat vysoký standard a rozhodl například vánoční duel na půdě Plzně.

Svoji genialitu ukázal rumunský reprezentant zejména v březnu, kdy se trefil v každém zápase. Dvakrát se trefil na Slovácku, skóroval i v obou zápasech osmifinále Evropské ligy proti Rangers FC.

V lize nastoupil Nicolae Stanciu do třiceti utkání, ve kterých skóroval dvanáctkrát a přidal šest asistencí. Celkem osmnáct bodů ho řadí na dělené první místo produktivity všech hráčů FORTUNA:LIGY.

Kromě druhého místa v anketě o nejlepšího hráče sezony za Lukášem Provodem ovládl Nico Stanciu hlasování o Cizince sezony se 158 body před Abdallahem Simou, který získal 93 bodů. Slávistický playmaker ovládl i fanouškovské hlasování o nejlepšího hráče sezony.

Objev sezony – Abdallah Sima

Devatenáctiletého Senegalce znal před sezonou málokdo, z Táborska přicházel jako posila hlavně pro slávistický B-tým. Jeho zařazení na soupisku pro Evropskou ligu řadu lidí překvapilo, Abdallah Sima ale do angažmá v sešívaném vletěl jako hurikán.

Kometa letošní sezony dostala poprvé šanci v základní sestavě v Evropské lize proti OGC Nice, kdy velká část hráčů chyběla kvůli onemocnění covidem, a hned se odvděčila brankou. V následujících devíti zápasech se pak Sima trefil devětkrát a dostal se do povědomí fotbalových fanoušků nejen v Česku.

Kanonáda Abdallaha Simy pokračovala i v roce 2021, skvělá forma vyvrcholila nádhernou brankou do sítě Leicesteru, která pojistila postup přes anglický tým. Celkem v lize nastřílel 11 branek v 21 zápasech a rozhodl i finále MOL Cupu, čímž zajistil sešívaným double.

Abdallah Sima ovládl anketu Objev sezony s 94 body před Davidem Zimou, ten dosáhl na 69 bodů. Kromě titulu Objev sezony se Abdallah Sima umístil na druhých místech v anketách o Cizince sezony a Hráče sezony podle fanoušků.

Brankář sezony – Ondřej Kolář

Slávistická jednička prožila krušnou sezonu. K tradičně skvělé rozehrávce přidal Ondřej Kolář v lize šestnáct čistých kont, což je suverénně nejlepší bilance ze všech ligových gólmanů. Čtveřice konkurentů udržela nulu shodně desetkrát. Kromě čistých kont Ondřej Kolář vládnul i ostatním brankářským statistikám, inkasoval pouze 0,6 gólu na zápas a udržel i nejdelší sérii bez inkasované branky, která trvala 476 minut.

Sešívaný brankář zároveň překonal těžké zranění z odvety osmifinále Evropské ligy na půdě Rangers. Vrátil se, když ho tým nejvíc potřeboval při čtvrtfinále na Emirates Stadium, kde proti Arsenalu pomohl k remíze 1:1. Sezonu dochytával téměř bez tréninku v helmě a masce, i přesto podával výborné výkony a Slavii skvělými zákroky výrazně pomohl k zisku double. Vítězem ankety Brankář sezony se stal podruhé v řadě.

Obránce sezony – Ondřej Kúdela

Za skvělý ročník si ocenění pro Obránce sezony odnesl Ondřej Kúdela. Stoper sešívaných nastoupil v lize do 28 zápasů a přidal i několik důležitých branek. Trefil se šestkrát, z penaltového puntíku byl neomylný. V 84. minutě v Liberci ukázal železné nervy a z pokutového kopu vystřelil sešívaným tři důležité body.

Klíčový muž nejlepší ligové obrany, slávisté za 33 utkání inkasovali devatenáctkrát, kromě stoprocentní úspěšnosti z pokutových kopů pomáhá týmu i jistou rozehrávkou a skvělým čtením hry.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články