Čestné výkopy slavných žen | SK Slavia Praha
Více

Čestné výkopy slavných žen

Čestnými výkopy slavných sportovkyň nebo zpěvaček jsou zahajovány sváteční zápasy, jakými jsou například derby. Tak tomu bylo i v případě atletek Zuzany Hejnové a Barbory Špotákové nebo zpěvačky Lucie Bílé.

Při pohledu do slávistického archivu jsme zjistili, že vůbec od prvního čestného ženského výkopu, kterým byl zahájen zápas Slavie, uplynulo téměř 107 let.

Podle klubových archiválií (Slavia magazín 1965 nebo příležitostné vydání k 75 letům založení klubu) provedla úplně první čestný výkop slavná operní pěvkyně a dlouholetá členka Národního divadla Gabriela Horvátová.

Rodačka z chorvatského Varaždínu (25. prosince 1877) po angažmá v Záhřebu, Kolíně nad Rýnem nebo ve Vídni zakotvila jako žena se slovanskou krví natrvalo v Praze.

Na scéně Národního divadla se představila poprvé v Bizetově „Carmen“. Krátce poté se Gabriela Horvátová stala členkou souboru Národního divadla, kde působila plných 27 let.

V Praze se také zamilovala a později i provdala za fotbalového místopředsedu Slavie a bývalého brankáře Jana Hejdu, který pracoval jako úředník Pražské spořitelny. Dvojici spolu seznámil další bývalý brankář Slavie a v té době člen opery Národního divadla Miloslav Jeník.

Zápasy fotbalistů Slavie začaly Gabrielu Horvátovou přitahovat. Krásná a úspěšná operní pěvkyně oblečená s nápadnou elegancí se těšila pozornosti obecenstva. Podle tehdejších svědectví si užívala fotbalovou podívanou naplno a nadšeně tleskala slávistickým gólům. Čestný výkop na požádání funkcionářů Slavie provedla několikrát. Neprotestoval prý ani trenér John William Madden, jinak zapřisáhlý odpůrce účasti žen na fotbale.

A kdy provedla čestný výkop úplně poprvé? Podle spisovatele a příznivce červenobílých barev Františka Kožíka se tak stalo 4. září 1913. Slavia se právě vrátila ze zájezdu ze Záhřebu, Splitu a Lublaně a hostila doma anglické mužstvo Ipswich Town (výhra Slavie 7:0 a 7:2).

Pro příznivou odezvu se tak ještě stalo několikrát při přátelských zápasech s anglickými, německými nebo italskými týmy.

Poslední čestný výkop provedla Gabriela Horvátová před 96 lety, když Slavia hostila 27. dubna 1924 vídeňskou First Viennu. V teplém jarním odpoledni ji přehrála poměrem branek 5:2. Dvě branky vstřelil Čapek, po jednom gólu přidali Vaník, Štapl a Kužel.

Věrná fanynka Slavie se dožila úctyhodného věku 90 let. Když ligová jedenáctka Slavie odletěla v listopadu 1967 na „cestu kolem světa“, zemřela ve spánku ve svém malém bytě v bloku domů pasáže Černá růže. Jen několik dnů poté, co přátelsky poseděla s dalším příznivcem červenobílých barev Bohumilem Hrabalem ve známé pivnici U Zlatého Tygra. O její celoživotní náklonosti ke Slavii svědčí i to, že podle Bohumila Hrabala zdobily její byt více než dvě desítky slávistických artefaktů. 

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články