Chceme hrát jako vždy, říká trenér | SK Slavia Praha
Více

Chceme hrát jako vždy, říká trenér

Sešívané v úterý večer čeká závěrečný zápas základní skupiny Ligy mistrů na hřišti Dortmundu. „Ohledně rychlostní vybavenosti to bude nejtěžší utkání," ví Jindřich Trpišovský.

„V Lize mistrů jsou všechny zápasy těžké, každý tým má ale jinou typologii. Dortmund má extrémně rychlé hráče jako Hakimi, Guerreiro a podobně, navíc hraje v domácím prostředí. Bude to podle mě podobně náročné, jako ten první vzájemný zápas u nás. Když jsme v ostatních utkáních ve skupině udělali chybu, mohli jsme to někdy ještě zachránit. Pokud se nám to stane tady, tak jejich hráče už nechytíte. Ohledně rychlostní vybavenosti to bude nejtěžší zápas,” říká před utkáním v Dortmundu trenér Jindřich Trpišovský.

Jako už tradičně se chtějí sešívaní prezentovat atraktivním fotbalem. „Budeme se snažit hrát stejně jako vždycky, hraje se na góly, šance a kombinace, o to se budeme pokoušet i v úterý. Je to samozřejmě otázka vaší kondice v ten daný den, jak vám to lepí a jak se daří soupeři. Chceme si utkání v Dortmundu pamatovat tak, že jsme dali gól a vytvořili si šance. Samozřejmě si ale uvědomujeme, kde hrajeme. Nemůžeme si myslet, že tady budeme soupeře přehrávat, nebo si budeme vytvářet šance na běžícím páse,” ví kouč Slavie.

Na předzápasové tiskové konferenci Borussie nešetřil chválou na adresu Slavie trenér Dortmundu Lucien Favre. „Moc za ta slova děkujeme, něco takového byl před začátkem sezony náš cíl. Troufnu si říci, že ze začátku nám ostatní týmy ve skupině nevěnovaly pozornost, a nakonec se pak na nás Inter připravoval čtrnáct dní. Je pro nás vyznamenání, že se o nás soupeř zajímá, hledá naše slabé stránky a naplno využívá své přednosti. To, že nás berou vážně takové týmy, jaké máme ve skupině, je důvod, proč jsme ve Slavii před dvěma lety vydali touhle cestou,” přibližuje trenér sešívaných.

V posledním ligovém zápase v Liberci potřetí v sezoně neproměnil pokutový kop Tomáš Souček, pořadí exekutorů penalt se ale nezmění. „Zatím ani nemáme definitivní verzi sestavy, pořadí se proto zatím ani nemohlo měnit. Čeká nás ještě vyhodnocování některých záznamů, budeme řešit, kdo nastoupí. Tomáš Souček ale mezi určenými exekutory bude,” má jasno Jindřich Trpišovský.

Slavii může v úterním zápase pomoci i fakt, že domácí musí vyhrát, aby si udrželi šanci na postup do jarní fáze Ligy mistrů. „To je otázka, uvidíme v zápase. Borussii to samozřejmě může svazovat nohy, bude ale zase mít obrovskou motivaci, jde jim o hodně. Někdy vám taková situace pomůže, někdy ne. Hodně bude záležet na začátku zápasu, spíš si ale myslím, že je to pro ně do plusu,” říká kouč Slavie.

Westfalenstadion, na kterém Dortmund hraje své domácí zápasy, je známý díky své bouřlivé atmosféře. Sešívaní ale doufají, že je něco takového v úterý nerozhodí. „Jediný, kdo nás na to může připravit, je Honza Nezmar, který tady před jejich tribunou překopl prázdnou bránu (smích). Pro mě je to magické místo a stadion, jsem šťastný, že tu můžu být. Na evropské poháry je tu snížená kapacita, stejně je to ale ohromující. Je to věc, na kterou se musí těšit každý, jak hráči, tak i trenéři, vedení, tiskový mluvčí, fanoušci i novináři. Když sem přijedete, vidíte útroby toho stadionu, vyvrcholení bude na hřišti, plné tribuny. Už jsme si ale něčím prošli, a snad to na nás nebude znát. Je ale fakt, že třeba na Barceloně jsme mohli komunikovat s hráči až do půlky hřiště, to tady určitě nepůjde. Kdybych tedy měl říci něco, s čím se budeme muset vyrovnat, je to komunikace. Na všechno budeme mít jen okamžik a budeme se muset řídit více vizuálně,” ví trenér sešívaných.

Den před zápasem utrpěla Borussia výraznou ztrátu, kvůli zranění vypadl žlutočerným z nominace záložník Axel Witsel. „Je to podstatná změna, Witsel na podzim nehrál jen jediné utkání s Unionem Berlín, které Borussia prohrála. Jsou na něj hodně zvyklí, hraje na stejné pozici jako Tomáš Souček u nás. Na domácí to může mít určitý vliv, chybí jim i Delaney. Na oba jsou ostatní hráči zvyklí, chodí přes ně rozehrávka. Dahoud nebo Weigl je určitě nahradí, mohla by to ale pro ně být určitá ztráta v zakládání útoků a přebírání míčů od stoperů. Pro ně i pro nás je to určitě velká změna,” má jasno kouč Slavie.

Sešívaným na listinu zraněných nikdo nepřibyl, a kromě dlouhodobě zraněného Davida Hovorky a Jakuba Hromady může trenér Slavie počítat se všemi hráči. „Kádr je stejný jako v Liberci, nikdo není zraněný. Skládat základní jedenáctku budeme podle typologie, bude to něco jiného  než zápas s Interem. Potřebujete to trefit tak, aby hráči dostatečně běhali, vraceli se, presovali a zvládali i standardky. Zkrátka aby mužstvo bylo vyvážené. Promlouvá nám do toho samozřejmě i aktuální běžecká a fotbalová forma hráčů,” uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články