Chceme ukázat, že máme nejen výborný tým, ale také fanoušky | SK Slavia Praha
Více

Chceme ukázat, že máme nejen výborný tým, ale také fanoušky

Předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík se na tiskové konferenci před zápasem s Chelsea obrátil na fanoušky a okomentoval současnou situaci ohledně zavření tří sektorů.

„Požádali jsme UEFA o možnost zúčastnit se jako vedení klubu tiskové konference před utkáním s Chelsea. Smyslem mé účasti je informovat fanoušky o netradiční situaci, ve které se nyní nacházíme. Jako vedení jsme poprvé v situaci, kdy naši hráči budou hrát před zavřenými tribunami. Jménem vedení klubu bych rád vyzval fanoušky, aby v průběhu zápasu v první řadě podpořili své hráče a svůj klub, abychom ukázali že máme velký mezinárodní tým, ale že jsme také klubem s velkými fanoušky,“ zahájil předseda představenstva Jaroslav Tvrdík tiskovou konferenci.

„Za tři roky, co jsem v čele klubu, jsme se v této situaci ocitli poprvé. Máme spolu s fanoušky společné heslo „Spolu jsme silnější". Fanoušci pomohli klub zachránit, jejich účast na zápasech trvale roste a pomohli jako pomyslný hráč klubu k úspěchům v mistrovské soutěži, pohárech nebo na mezinárodní scéně. Obdrželi jsme v posledních dnech rozhodnutí UEFA o zákazu účasti fanoušků ve třech sektorech. Rád bych otevřeně tekl, že jako vedení klubu jsme tento trest přijali. Dostali jsme trest za vulgární napadání představitele UEFA během zápasu, došlo také ke vhazování předmětů na hrací plochu. Byly to kelímky, zapalovače nebo baterky. Dvakrát došlo k zasažení rozhodčího a jednou hráče. Je to situace, pro kterou nemáme na našem fotbalovém stadionu žádnou toleranci. Dostali jsme trest za stání fanoušků na schodech a také za použití pyrotechniky,“ osvětlil důvody trestu Jaroslav Tvrdík.

„Tento týden jsme jednali s fanouškovskými sdruženími, s Tribunou Sever, Odborem přátel a Fanklubem o čtyřech bodech, které vnímáme jako zásadní. Jsem naplněn mírným optimismem, že v drtivé většině z těchto čtyř věcí máme společnou pozici – tou je nulová tolerance na čtvrtečním zápase. Budoucnost klubu vidím v dialogu s fanoušky, fotbal nás musí bavit. Nechci být v situaci, kdy kvůli čtrnácti jednotlivcům, kteří vhodí něco na plochu, musím vysvětlovat například neslyšícím, i tací se na Tribuně Sever nachází, že se na stadion nedostanou. Museli jsem to vysvětlovat zhruba dvěma tisícům fanouškům kvůli čtrnácti jednotlivcům. Jsem optimista v tom, že vedeme rozsáhlou kampaň za to, aby čtvrteční zápas proběhl na určité úrovni a že se nám to společně podaří. Máme rok založení 1892, máme nové muzeum. Společně jsme objížděli Evropu, učili jsme se, jak se dělají muzea. Strašně bych si přál, abychom v zápase s Chelsea všichni dospěli k tomu, že jsme velkým klubem s velkou budoucností. Uděláme tlustou čárou za minulostí a ukážeme, že si svou účast v Evropě zasloužíme. Věřím, že budeme hrát 4. předkolo UEFA Champions League a přivítáme zde velké soupeře a že to bude před plnými tribunami," pokračoval.

„Za vedení klubu musím říci, že nás tento týden naplnil optimismem. Věříme v dialog. Zřídíme pozici vysokého představitele klubu pro komunikaci s fanoušky. Zřídíme výbor pro komunikaci s fanoušky, do kterého jsme pozvali představitele a osobnosti jako Lukáše Valu, ale pozveme tam také představitele bezpečnostní komunity. Jsme připraveni v případě, že pokud to nepůjde po dobrém, k razantnímu a netolerantnímu postupu, jako je vybavení stadionu nejmodernějším kamerovým systémem umožňující identifikaci a současně efektivní vymáhání sankcí, jako je zákaz vstupu na stadion. Jsme připraveni v rámci českého právního řádu využiít například zákazu vstupu na stadion nebo vymáhání sankcí. Chci poprosit všechny fanoušky, abychom to udělali v dobrém a abychom si společně užili nejen zápas, ale také další utkání,“ nastínil Jaroslav Tvrdík postup při případných problémech v budoucnu.

V pondělí se sešlo vedení klubu se zástupci fanoušků na schůzce. „Shodli jsme se na nulové toleranci házení jakýchkoliv předmětů na plochu, použití pyrotechniky na čtvrtečním zápase a napadání představitelů, funkcionářů ať už UEFA, FAČR nebo vedení klubu. Diskutujeme a věřím, že se nám podaří vyřešit problém stání na schodech. Pro nás to je velice problematická situace, se kterou se potýkají i jiné kluby. Schody na Tribuně Sever se natírají na žluto. Na těchto schodech bude stát pořadatelská služba. Zastávali jsme názor, že umístění pořadatelů na Tribunu Sever může spíše vyvolat konflikt než zajistit bezpečí. Pokusíme se ale, aby schody byly volné. Prosíme o toleranci. Pořadatelská služba bude tvořena kombinací mužů a žen. Každý druhý pořadatel bude žena, samozřejmě vycvičená security. Pokusíme se, aby čtvrteční zápas snesl všechny požadavky kladené pořadatelem zápasu.“

Slavii čeká jedno z největších utkání, ale apel nesměřuje jen na zápas s Chelsea. „Největší pozornost jsme samozřejmě věnovali čtvrtečnímu utkání. Tady jsme doma, chceme tu být slavní. Chceme ukázat světu, že máme nejen výborný tým, ale také fanoušky. Bude na nás koukat celý svět. Dialog bude pokračovat ale dále. Chceme hledat budoucnost fandění a komunikaci klubu k dalším zápasům. Neděláme si iluzi, že dosáhneme úplné dohody. Mezi vedením klubu, normálními fanoušky a ultras bude vždy názor, na kterém se nemusíme shodnout. Na druhou stranu věříme, že uděláme vše proto, aby fotbal v Edenu byl bezpečný a všichni si budeme užívat fandění. Tento týden mě znovu naplnil optimismem. Věřím, že to nebude jen o Chelsea, ale o úplném bezpečí na stadionu," doplnil Jaroslav Tvrdík.

Rozhodnutí o uzavření sektorů vyvolalo mezi fanoušky samozřejmě rozporuplné reakce. „Je to samozřejmě velmi těžké. Mezi fanoušky, kteří se na stadion nedostanou, panuje velká míra rozhořčení. Pro nás je to velmi těžké, všichni mají pocit, že pro ně můžeme udělat něco mimořádného. Dlouho mě nic nemrzelo tak, jako když se lidé tělesně postižení, neslyšící a jiné komunity fanoušků, obrací přímo na vedení klubu. Tak smutnou situaci jako v poslední dnech a hodinách, kdy se to zintenzivňuje, jsem nezažil. Měl jsem 150 zpráv a telefonátů s prosbou. Pro mě je to smutná situace. Chelsea je výjimečný klub. Je to zápas desetiletí. Tím, že lidé nemohou na zápas jít, trpím s nimi," zakončil Jaroslav Tvrdík svou velkou prosbu směrem k fanouškům. 

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články