Chelsea pátým anglickým soupeřem v moderní historii | SK Slavia Praha
Více

Chelsea pátým anglickým soupeřem v moderní historii

Londýnská Chelsea představuje historicky pátého slávistického soupeře z kolébky fotbalu. Pojďme si našich devět utkání proti anglickým celkům připomenout.

Leeds United
Čtvrtfinále Poháru UEFA 1999/2000

K historicky prvnímu vzájemnému utkání s týmem z Albionu nastoupili sešívaní v rámci čtvrtfinále Poháru UEFA na přelomu tisíciletí a vůbec se jim nevyvedl dle jejich představ. K jednomu gólu z konce prvního poločasu přidali fotbalisté Leedsu po přestávce další dva zásahy, a pečetili tak přesvědčivou domácí výhru. Pro odvetu se navíc nemohli sešívaní spolehnout ani na Karla Radu, který byl v závěru utkání vyloučen. 

Leeds United – SK Slavia Praha 3:0 (1:0)
BRANKY: 40. Wilcox, 57. Kewell, 61. Bowyer
SESTAVA SLAVIE: Černý – Rada – Vlček (55. Vágner), Koller – L. Došek, Kuchař, Dostálek (65. Hyský), Horváth, Petrouš – Ulich, T. Došek


Slávisté ovšem i přes nepovedený první zápas rozhodně nic nezabalili. Nezlomil je ani první gól Kewella po přestávce a díky dvěma gólům Iva Ulicha vývoj zápasu otočili. Na zdramatizování zápasu slávistům už nezbyl potřebný čas, ale po výhře 2:1 mohli opustit soutěž se zdviženou hlavou.

SK Slavia Praha - Leeds United 2:1 (0:0)
BRANKY
: 52. a 79 Ulich – 47. Kewell
SESTAVA SLAVIE: Černý – Kozel – Koller, Hyský – L. Došek, Ulich, Dostálek (53. Lerch), Kuchař (86. Vozábal), Skála – T. Došek (53 Vágner), Zelenka


Tottenham Hotspur 
1. kolo Poháru UEFA 2006/07 

K prvnímu z celkově čtyř pohárových utkání proti severolondýnskému celku nastoupila Slavia v rámci 1. kola Poháru UEFA a v sestavě soupeře nechyběly hvězdy jako Defoe, Jenas, nebo střídající Davids a Keane. Na pozici náhradního gólmana měli pak Kohouti k dispozici Radka Černého. Zápas skončil nejtěsnějším možným rozdílem, kdy díky brance Jenase z konce první půle vyhrál Tottenham v Praze 0:1.

SK Slavia Praha – Tottenham Hotspur 0:1 (0:1)
BRANKA:
37. Jenas
SESTAVA SLAVIE: Vorel (28. Kozáčik) – Švec, Latka, Suchý, Hubáček – Janda (72. Nečas), Jarolím, Hrdlička, Švento – Gaúcho (62. Fořt), Vlček


Slavia i přes nepříznivý výsledek z domácího zápasu dlouho držela naděje na zdramatizování celého dvojutkání. Všechny naděje však těsně před koncem utnul irský střelec, který v současnosti zastává pozici asistenta trenéra u národního týmu Irska, Robbie Keane. Po dvou jednogólových prohrách se tak slávisté s evropskými poháry rozloučili už v 1. kole.

Tottenham Hotspur – SK Slavia Praha 1:0 (0:0)
BRANKA:
80. Keane
SESTAVA SLAVIE: Kozáčik – Hubáček, Latka, Suchý, Hrdlička (74. Kalivoda) – Krajčík, Janda (63. Vlček), Švec, Jarolím, Švento – Fořt (78. Necid)


Arsenal FC
Skupina H UEFA Champions League 2007/08

Odměnou za to, že se slávisté dostali do základní skupiny UEFA Champions League, byla možnost změřit síly s nejlepšími týmy evropské scény. Souboj s Arsenalem na nově vybudovaném Emirates Stadium si však červenobílí představovali určitě jinak. Týmu nabitému hvězdami, jako byli Fàbregas, Walcott, Gallas nebo Tomáš Rosický na lavičce, nedokázali svěřenci Karla Jarolíma konkurovat, a po sedmi obdržených gólech se do Prahy vraceli značně rozčarovaní.

Arsenal FC – SK Slavia Praha 7:0 (3:0)
BRANKY:
5. a 58. Fàbregas, 24. vlastní, 41. a 55. Walcott, 51. Hleb, 89. Bendtner
SESTAVA SLAVIE: Vaniak – Krajčík, Suchý, Hubáček, Pudil – Šenkeřík, Švec, Kalivoda (46. Jablonský), Tavares (63. Belaid), Ivana (56. Volešák) – Vlček


I přes zdrcující výsledek z prvního zápasu se slávisté v odvetném utkání dokázali vzchopit a po bojovném výkonu dokázali proti týmu Arsèna Wengera vytěžit bezbrankovou remízu. Body proti Steaue Bukurešť, a právě z domácího utkání proti Arsenalu pomohly sešívaným k obsazení třetího místa v tabulce a ke kvalifikaci do jarních bojů v Poháru UEFA.

SK Slavia Praha – Arsenal FC 0:0 (0:0)
SESTAVA SLAVIE:
Vorel – Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček – Krajčík, Švec, Tavares, Pudil (89. Jablonský) – Šmicer (64. Kalivoda) – Šenkeřík (77. Ivana)


Tottenham Hotspur
2. kolo Poháru UEFA 2007/08

Možnost pomstít se za vyřazení v 1. kole Poháru UEFA dostali sešívaní hned v následujícím fotbalovém ročníku, kdy los přivedl do Prahy opět londýnský Tottenham. Svěřencům Karla Jarolíma se však nevyvedl první poločas a do kabin se šlo po gólech Berbatova a Keana s dvougólovým mankem. Naději na zdramatizování dvojzápasu vykřesal po přestávce David Střihavka a korigoval tak výsledek zápasu na 1:2.

SK Slavia Praha – Tottenham Hotspur 1:2 (0:2)
BRANKY:
69. Střihavka – 4. Berbatov, 30. Keane
SESTAVA SLAVIE: Vaniak – Dřížďal, Latka, Brabec, Hubáček – Jarolím (59. Kalivoda), Suchý (83. Volešák), Tavares, Černý, Pudil (46. Ivana) – Střihavka


Ačkoliv vstoupili sešívaní do odvety proti týmu s útočným triem Lennon, Bent, Berbatov opět špatně a hned v 7. minutě inkasovali, ve druhé půli vše zdramatizoval gólem Matej Krajčík. Druhá branka však ke smůle sešívaných fanoušků nepřišla a prodloužení si tak svěřenci Karla Jarolíma vynutit nedokázali.

Tottenham Hotspur – SK Slavia Praha 1:1 (1:0)
BRANKY:
7. O’Hara – 51. Krajčík
SESTAVA SLAVIE: Vorel – Dřížďal (80. Volešák), Brabec, Latka, Hubáček – Krajčík (86. Belaid), Kalivoda (46. Ivana), Suchý, Černý, Pudil – Střihavka


Aston Villa
Skupina F Poháru UEFA 2008/09

Zatím naposled stanuli slávisté tváří v tvář anglickému celku při zápase Poháru UEFA v ročníku, kdy z pětičlenné skupiny postupovaly tři týmy, a každý s každým hrál pouze jednou. Tím protivníkem byla Aston Villa, která se v sestavě mohla opřít o jména, jako byli Young, Sidwell, Agbonlahor, nebo Berry. Eden se tehdy dočkal jediného gólu a vstřelil jej ve 26. minutě hostující Carew. Tým z Birminghamu i díky tomuto vítězství postoupil ze skupiny na úkor právě Slavie a slovenské Žiliny.

SK Slavia Praha – Aston Villa 0:1 (0:1)
BRANKA:
26. Carew
SESTAVA SLAVIE: Vaniak – Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (66. Šenkeřík) – Černý, Jarolím, Tavares, Volešák (46. Belaid) – Necid, Šmicer (41. Švento) 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články