Chyběla nám lepší souhra i pohyb | SK Slavia Praha
Více

Chyběla nám lepší souhra i pohyb

Jindřich Trpišovský hovořil po remíze v Teplicích o náročném terénu, zranění Ondřeje Lingra, zbytečném inkasování i řadě změn v sestavě.

„Hodnocení je složité a jednoduché zároveň. Na hřišti jsme se, v celkově nehezkém zápase, dostali trochu šťastně do vedení, o které jsme ale přišli po zbytečné chybě a v podstatě jediné střele Teplic na bránu ve druhém poločase. V první půli to byl z naší strany hodně špatný výkon, i když jsme měli velkou šanci, ze které jsme trefili břevno, a pak jsme dali gól. Ve druhém poločase se náš výkon paradoxně zlepšil, udělali jsme ale chybu, ze které jsme inkasovali. Zbytek zápasu není třeba nějak komentovat, souboje na obou stranách a snaha dostat míč alespoň částečně pod kontrolu,“ hodnotí remízu na severu Čech trenér Jindřich Trpišovský.

Věděli jsme, že to bude boj. O některé hráče jsme nechtěli přijít

Oproti čtvrtečnímu zápasu Evropské ligy proti Leicesteru udělali sešívaní hned sedm změn v základní sestavě. „Vycházeli jsme z aktuálního stavu hráčů, kteří dohráli ve čtvrtek pozdě večer, a bylo na nich i v Teplicích po střídání vidět, že jejich pohyb byl složitý. Samozřejmě terény, které teď jsou, berou ještě více sil než v létě. Plus byly nějaké zdravotní problémy, o další hráče jsme nechtěli přijít, protože jsme věděli, že to bude boj, a nechtěli jsme tak riskovat zranění. Nakonec jsme museli dvakrát nuceně střídat, stejně jako soupeř,“ říká kouč Slavie.

I ve velkém počtu změn vidí Jindřich Trpišovský jednu z příčin ztráty dvou bodů. „Když je tolik změn a hrajete do plné obrany, potřebujete lepší souhru hráčů, což v Teplicích nebylo. Nebyli jsme ale ani dostatečně v pohybu, byli jsme pomalí a nahoře jsme Ondru Lingra, který odehrál skvělý poločas, nedokázali vůbec doplnit. Individuální výkony se mi moc nelíbily, je to málo na zvládnutí takového venkovní utkání," mrzí trenéra sešívaných.

Někdy hrajete špatně a vyhrajete, jindy se to sejde tak, že je soupeř produktivní

Sešívaní zatím v sezoně ztratili body po remízách s Brnem, Příbramí, Pardubicemi a nyní Teplicemi. Tedy týmy většinou ze spodní poloviny ligové tabulky. Příliš společných jmenovatelů ale tyto zápasy dle kouče Slavie nemají. „V zápase s Brnem jsme dostali gól v poslední minutě, tehdy byly také nějaké změny v sestavě, jednalo se o pohárový týden. Někdy hrajete dobře, někdy ne a vyhrajete, jindy se to sejde, že je soupeř produktivní. Kdybych měl na těchto zápasech najít něco společného, byla by to právě produktivita soupeře. Teplice daly z jedné šance gól, Brno to samé, v Příbrami jsme si dali dokonce dva vlastní. Spíš je to o tom, že když soupeř proti nám měl šanci, proměnil ji,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

Utkání po srážce s domácím Heidenreichem nedohrál útočník Ondřej Lingr. „Dostal ránu do hlavy, byl chvíli v bezvědomí, má bouli na hlavě, je otřesený. Doktoři chtěli, aby střídal. Pojede do nemocnice na vyšetření na CT a uvidíme, jestli je tam nějaké vážnější poranění,“ říká trenér Slavie.

Zbytečná ztráta. Hráčům ale říkám, ať v takových situacích nefaulují

Vyrovnávací branku sešívaní inkasovali v druhé půli po nepřesné přihrávce Jakuby Hromady ve středu hřiště. „Byla to zbytečná ztráta, říkali jsme si o poločase, že terén je složitý a musíme hrát jednoduše. Na postavení hráčů se ještě musím podívat. Jednalo se o zbytečnou ztrátu balonu při přechodu, střílejíc hráč se pak samozřejmě dostal jednoduše do zakončení,“ říká Jindřich Trpišovský, zároveň ale nevyčítá Jakubu Hromadovi, že ztrátu balonu neřešil taktickým faulem a zastavením soupeřova protiútoku.

„Zákroky zezadu nemám moc rád, nemám je rád u soupeře, tak to nebudu chtít ani u nás. Kuba byl v tu chvíli za hráčem a případný faul by mohl být na červenou kartu. Hráčům vždy říkám, ať v takových situacích radši nefaulují,“ objasňuje kouč sešívaných.

Někteří kluci vypadají na tréninku dobře a potřebovali dostat šanci

Soupeř sešívaných v Evropské lize Leicester odehrál své víkendové utkání v plné sestavě a narozdíl od Slavie na čtvrteční odvetu nikoho z klíčových hráčů nešetřil. „Musí se brát v potaz více věcí, nejde jen o dva poslední zápasy. Vardy měl před nedávnem delší pauzu, Maddison také nehraje každý zápas. Nechci hodnotit Leicester, v potaz se bere celkově to, co mají hráči za sebou. Proto někteří hráči, jako třeba Kuba Hromada, Simon Deli, nebo Alex Bah, kteří nehráli tolik zápasů, jsou na tom lépe. Bylo to vidět i na střídajících hráčích, Honzovi Kuchtovi, Nicovi Stanciovi a Lukáši Provodovi, jejich pohyb nebyl optimální, terény jsou strašně náročné, zápas nás stál hodně sil. Když byly dobré terény, hráče jsme netočili, ale tohle bahno, na kterém jsme každý den, bere hodně sil. Brali jsme to individuálně hráče po hráči, některým klukům jsme navíc chtěli dát příležitost, jako třeba Michalovi Beranovi. Mysleli jsme, že bude na terénu dobře pohyblivý, rozehrát jsme také potřebovali Lukáše Masopusta. Na tréninku vypadají dobře a dostat šanci potřebují. Ondra Kúdela a Honza Bořil hrají skoro vše, roli hraje více faktorů, včetně zranění a takových polozranění. Na podkluzujících terénech trpí hodně třísla, některé změny byly preventivní, za Lukáše Provoda například nemáme teď alternativu," vysvětluje trenér Slavie.

„Každý zápas je důležitý. Proto jsme některé hráče nechali ve hře a někteří do něj šli. Čtvrtek bude důležitý, pak jedeme v neděli na Slovácko, které hraje výborně, naposledy jsme tam prohráli. Máme tři venkovní zápasy v jednom týdnu, budeme k tomu přistupovat tak, abychom to ve čtvrtek i v neděli zvládli. Je naděje, že by se Petr Ševčík zapojil do tréninku. Ve čtvrtek bude hrát to nejlepší, co je k dispozici. Pak sečteme stav a uvidíme, co bude dál. Poté zase hrajeme neděle, středa, neděle. Těžko se mi odpovídá, co bude v neděli, když ani nevíme, co bude ve čtvrtek,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články