Cítím velkou hrdost na tým, pyšnil se trenér | SK Slavia Praha
Více

Cítím velkou hrdost na tým, pyšnil se trenér

I přes obdržený gól v nastavení, který rozhodl o remíze, se mohl Jindřich Trpišovský pyšnit výkonem svých svěřenců. „Cítím velkou hrdost. Podali jsme skvělý týmový výkon."

Při závěrečném hodnocení trenér Jindřich Trpišovský marně hledal slova pro popis heroického výkonu sešívaných na San Siru. Litoval však produktivity.„Hodnocení zápasu je pro mě složité, protože neumím moc vyjádřit bezprostřední pocity ze zápasu, protože jsme přišli v 92. minutě o vítězství, které by bylo vzhledem ke druhému poločasu zasloužené. Cítím hrdost na tým, protože jsme splnili to, co jsme si říkali ohledně toho, jak chceme zápas odehrát. Inkasovali jsme zbytečný gól a za stavu 1:0 jsme měli čtyři situace, kdy jsme měli dát rozdílovou branku a závěr bychom dohráli více v klidu. Skvělý výkon ve druhém poločasu, skvělý výkon od nachů fanoušků – to je něco neuvěřitelného, když je vidíte v tom počtu, ve kterém přijeli a jak nás podporují. Pro nás je zklamání v tom, jak jsme odehráli posledních osm až dvanáct minut. V prvním poločasu byl Inter v některých pasážích lepší. Měli větší jistotu a klid na míči. Na konci poločasu se to srovnalo, ale byli stále nebezpeční ze standardních situací. Měli jsme při nich problémy na zadní tyči. Ve druhém poločase jsme se zlepšili a měli jsme spoustu nadějných akcí, které jsme ještě za stavu 0:0 špatně vyřešili. Produktivita a řešení v poslední fázi nás bohužel stály vítězství,“ litoval.

Sešívaní podali skvělý týmový výkon. Tím, na koho byla byla ale upřena pozornost zejména, byl David Hovorka, který při zápase statečně čelil Romelu Lukakovi. „K tomu, abyste uspěli, nebo alespoň se vyrovnali týmu, který proti vám stál, musíte podat takový výkon – zaprvé týmový, ale také i individuální. Všichni hráči podali skvělé individuální výkony, hlavně odvážné výkony. Jak říká můj agent – výkon s koulema. To jsme splnili. Když to neuděláte s takovými kvalitními týmy, tak zápas probíhá jinak. Kdo viděl Davida Hovorku, tak musí ve všech hodnoceních dostat nejvyšší známku ve všech periodikách. Týká se to samozřejmě i ostatních, ale když má hráč nějaký handicap a dokáže se s ním vyrovnat i proti takovému hráči, jako je Romelu Lukaku. Na jeho výkonu nenajdu sebemenší chybu. Je to pro něj velké zadostiučinění,“ vyzdvihoval výkon stopera.

Výkon sešívaných, který zajistil jeden bod do tabulky, zároveň odstartoval i debaty o tom, zdali Slavie nemůže v konečném důsledku pomýšlet i na postup.„Doufáme v to, ale nemůžeme lítat hlavou v oblacích, protože víme, jak můžeme zahrát v Opavě nebo Karviné. Proti Interu to bylo super, ale zápasy můžou mít často úplně jiný průběh. Hráli jsme aktivně, ale potřebujete k tomu ten dobrý průběh – třeba jako když Ondra chytil dvě velké šance. Nejdůležitější ale je, a to jsem říkal i hráčům, že ať už bude výsledek jakýkoliv, aby lidi, kteří sem přijeli, kteří nám fandili na náměstích, na nás a na náš výkon byli hrdí. Aby odjížděli se stejným pocitem jako my. To jsme splnili, bohužel s kaňkou gólu, který nás strašně mrzí. Nestane se vám každý den, že budete šest minut od vítězství proti takovému klubu,“ zůstával nohama na zemi Jindřich Trpišovský.

V průběhu druhého poločasu nahradil zraněného Ibrahima Traorého na netradiční pozici Jaroslav Zelený. „Přál bych vám vidět, jak vytřeštil oči v prvním poločase, kdy jsem mu řekl, ať sleduje střední záložníky, že tam půjde. Po zranění Petra Ševčíka, které nás nyní hodně limituje, jsme ani jinou variantu neměli. Je to takový náš tajný trumf. Přišli jsme na to tak, že jsme minulý rok dělali nácvik na Sevillu, on modeloval Sarabiu, který nyní odešel do PSG. A při nácvicích za mnou chodili hráči a říkali, že se za něj nemůžou dostat. On v té pozici tehdy hrál skvěle a začali jsme tak o tom uvažovat. Pomohlo nám k tomu rozhodnutí samozřejmě to, že jsme neměli jinou variantu. Chtěli jsme to sice i sami v nějakém zápase vyzkoušet, ale že to bude v zápase Ligy mistrů na San Siru, to jsem netušil. Jiné zbytí ale nebylo. Chyběl nám potom následně i místo Pepy, který dohrával se zdravotními problémy. Neměli jsme jinou variantu. Vytrhl nám obrovský trn z paty. Je obrovská škoda, že nevystřelil z té pozice, kdy mohl dát gól, ale samozřejmě absolutorium pro něj, protože to byl první zápas v této pozici. Nejpřekvapenější byl při té volbě ale asi on sám,“ přiblížil svoji volbu.

Řeč přišla zároveň i na to, že původně trenéři nepočítali s nasazením Romela Lukaka. O to víc si cenil práce svých stoperů. „Mysleli jsme si vzhledem k jejich vytížení, že nebude hrát. Dostali se k nám navíc nějaké informace, že má problémy se zády, ale asi to byly nepřesné informace. Je to útočník, který už něco dokázal. Stál asi jako náš rozpočet na dva roky. Měli jsme z něj respekt a stále máme a o to víc cením výkon hráčů na stoperské pozici, jak si s ním poradili. Bezprostředně po losu jsem říkal, že až přijde na hřiště, tak naše stopery ani neuvidí. Jsem rád, že tu výzvu přijali takto a ukázali skvělý výkon,“ pyšnil se jejich defenzivní prací proti Interu.

Jako poslední se na hřiště dostal Lukáš Provod. Trenér se však svěřil, že by se rozhodl jinak, pokud by znovu mohl. „Určitě bychom střídali jinak. Promluvilo do toho zranění Traorého, který by jinak zápas dohrál. Při třetím střídání bychom na hřiště jinak určitě poslali útočníka. V tom byla chyba na naší straně u trenérů. To není nic proti výkonu Lukáše Provoda, ale zvolil bych jinak, kdybych měl tu možnost. Šel dolů útočník a my jsme ho dali do takové nezvyklé pozice z důvodu, kdyby Pepa dostal křeče a nemohl to dohrát, tak aby ho zastoupil. Pepa ale nakonec dohrál. Chyběl nám pak někdo, kdo podrží balon nahoře. Chybělo nám to, co dokázal Olayinka s Masopustem, pak i Júsuf. To možná nebylo šťastné rozhodnutí. Je to fotbal. Je otázkou, jak by to vypadalo, kdybychom to udělali jinak. Každopádně nám chybělo to, co jsme dokázali mezi 50. a 80. Minutou, a to udržet míč na polovině soupeře,“ vysvětlil svůj taktický úmysl.

To, že jsou souboje v Lize mistrů jak pro hráče, tak i pro trenéry zbrusu nová zkušenost, kterou nemůžou nabýt proti klubům české úrovně, si byl Jindřich Trpišovský také velmi dobře vědom. O to víc ho těšilo to, jaký výkon jeho svěřenci proti Interu předvedli. „Nemáme v Česku moc týmů, které jsou v něčem podobné jako Inter Milán – asi v ničem. Pro mě je to gigant a obrovský klub. Pro mě patří k absolutní světové špičky. To, co jsme tu dokázali, je zejména díky správnému výběru hráčů, kteří jsou hladoví, odvážní. Uvidíme v dalším zápase, jak to bude vypadat. Strávili jsme spoustu hodin u videa. Věděli jsme, že musíme především narušit jejich hru. Individuálně mají skvělé hráče a stojí, kolik stojí a hrají tak, jak hrají. My jsme se snažili jejich hru co možná nejvíc rozbít. V konečném výsledku si myslím, že jsme byli na Inter dobře připravení. Přálo nám v některých momentech i štěstí. Když hrajete proti takovým hráčům, tak kousek štěstí potřebujete,“ dodal na závěr.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články