Do nové sezony v historické trikoloře | SK Slavia Praha
Více

Do nové sezony v historické trikoloře

Národní barvy. Červená, bílá a modrá. Tato kombinace bude Slavii provázet v celé sezoně.

Tradiční červenobílou doplní pro novou sezonu na dresech Slavie třetí barva – modrá. V tomto ročníku si tak připomeneme jak sto let republiky, tak úspěšné sezony, v nichž Slavia oblékla modré štulpny. Protože SPOLU PÍŠEME HISTORII!

V červenobílém dresu a v modrých štulpnách zažila Slavia nejúspěšnější období ve své historii. V první polovině dvacátého století získala celkem 14x mistrovský titul, 10x Středočeský pohár, 3x Český fotbalový pohár a Středoevropský pohár.

Právě od posledního jmenovaného úspěchu si letos připomínáme 80leté výročí. Odbor přátel nechal jako dárek k tomuto výročí pro Slavii kolorovat slavnou týmovou fotku se Středoevropským pohárem (autor Jiří Navrátil sr.), a právě štulpny jsou na ní vidět v původní barvě.

Není modrá jako modrá

I proto jsou letošní štulpny zvoleny v původní historické modré barvě, která tak doplní červenou a bílou na dresu a vytvoří tradiční slávistickou trikoloru. „Po vzniku Československa si sešívaní přesné odstíny barev „uzákonili“ zařazením do klubových stanov, a to včetně výrobních čísel odstínů červené, bílé a modré dle tehdy platných technických norem,“ vysvětluje slávistický historik Vladimír Zápotocký.

„Za ochranou této barevné kombinace stál dr. Milan Hodža, místopředseda celé Slavie, spravující veškerý majetek klubu a jeho právní ochranu, v té době současně i ministr pro sjednocení norem tuzemských a používaní zahraničních v nově vzniklé Československé republice,“ připomíná jednu z postav na letošních permanentních vstupenkách.

Modré štulpny tak nosili hráči jako Josef Bican, Antonín Puč, Vlastimil Kopecký, Ferdinand Daučík, Čestmír Vycpálek. Nebo třeba legendární brankář František Plánička.

I v pozdějších letech se slávisté opakovaně vraceli k modrým štulpnám, popřípadě k její tmavší variantě. V sezoně 1995/96 jsme v tmavě modrých štulpnách získali mistrovský titul a postoupili do semifinále Poháru UEFA.

Spolu píšeme historii

Modrými štulpnami vzdáváme hold sto letům Československa, ale i historickým úspěchům Slavie. Protože právě s modrými štulpnami byla Slavia nejúspěšnější!


Domácí dresy doplní dvě venkovní sady. Ta pro ligová utkání bude tmavě modrá jako v minulé sezoně, v evropských pohárech budou venkovní dresy světle modré.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články