Domácí hráli aktivně, naše vítězství je ale zasloužené | SK Slavia Praha
Více

Domácí hráli aktivně, naše vítězství je ale zasloužené

Slávisté v šestém kole FORTUNA:LIGY zavítali na hřiště Českých Budějovic a po skvělém výkonu zvítězili 3:0. „Byla hezká kulisa a hřiště bylo dobře připravené, což se odrazilo i na kvalitě fotbalu,“ těší trenéra Jindřicha Trpišovského.

„S trenéry jsme tady začínali v profesionálním fotbalu s Viktorií Žižkov. Jsem rád, že jsme to tentokrát zvládli lépe než tehdy. Byla hezká kulisa i stadion, hřiště bylo dobře připravené, což se odrazilo i na kvalitě fotbalu. Do zápasu jsme vstoupili dobře, volili jsme ale špatné řešení ve finální fázi, měli jsme spoustu střel, ale žádnou vyloženou brankovou šanci. Ve druhém poločase jsme se ale zlepšili, pomohl nám krásný gól Nica Stancia a dovedli jsme utkání k zaslouženému vítězství. Domácí hráli hodně aktivně, soubojově a náročně, furt se něco dělo. Byl to z tohoto pohledu dobrý zápas,“ hodnotil utkání s Českými Budějovicemi trenér Jindřich Trpišovský.

Skvělý výkon v zápase podal záložník Nico Stanciu, který si ve středu pole chodil pro míče hluboko mezi sešívané stopery. „Je to jedna z variant, záleží na tom, jakou strategii zvolí soupeř. Jde o to, zda soupeř vychází z vysokého nebo nízkého bloku. Máme různé varianty rozehrávky, hráči mají volnost, záleží na tom, kde je těžiště hry. Cítili jsme velkou šanci prosadit se po stranách hřiště spíše než středem. Nico je společně s Pepou Hušbauerem tak nesmírně vyspělý hráč, že ví, kde si převzít od stoperů míč. Záleží ale na tom, jaký soupeř proti nám hraje,“ má jasno kouč sešívaných.

Podle Jindřicha Trpišovského počítá realizační tým i s variantou, že Nico Stanciu může nastoupit v základní sestavě do úterního utkání na hřišti rumunské Kluže. „Postupně jde nahoru, sice s Libercem toho měl v 65. minutě plné zuby, byl ale nejběhavějším hráčem utkání a proti Dynamu už vypadal mnohem lépe. Zpátky dostává takovou tu lehkost a dynamiku. Varianta to je, všechny protihráče, ligu i prostředí zná a jedna z možností je, že by mohl nastoupit. Byli jsme na obou zápasech, vrhneme se na ale na přípravu až v sobotu a uvidíme, jestli nedojde k nějakým nečekaným změnám.“

Podle trenéra sešívaných existuje i možnost, že do play-off Ligy mistrů vyběhne záloha ve složení Alex Král, Tomáš Souček a Ibrahim Traoré. „Je možná i tato varianta, musíme se na to ještě podívat. Kluž ale bude hrát trochu jinak než s Celticem, kde jim chyběl jejich klíčový hráč. Mají skvělou ofenzivní trojku, ta je zase závislá na hře středních záložníků. Podíváme se na to,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

V nominaci na utkání na hřišti Dynama chyběla mimo jiné i trojice Alex Král, Jan Bořil a Alexandru Baluta. „Alex Král si na tréninku přivodil lehký diskomfort, je v péči fyzioterapeutů. Z preventivních důvodů jsme ho nechali doma, dává se dohromady. U Honzy Bořila jsme chtěli, aby si odpočinul a byl připravený, Jarda Zelený navíc vypadal skvěle v tréninku, byly to obě věci dohromady. U Alexe Baluty je to vždy o složení sestavy, na lavici se vejde pouze šest lidí a musíte tam mít vždy hráče na různé herní varianty, kdyby se zápas vyvíjel a nevyvíjel dobře. Proti Dynamu jsme se rozhodovali mezi Alexem Balutou a Petrem Ševčíkem, zasloužili by si to ale i jiní hráči, jako Standa Tecl. Míst ale bohužel máme málo, volba tak nakonec padla na Petra Ševčíka,“ popisuje trenér Slavie.

„S Alexem jsme seděli půl hodiny a domluvili jsme se na tom, ve kterém zápase by měl dostat příležitost. Doufám, že svoji chuť hrát přetaví v píli v tréninku a ukáže nám, že na hřiště patří. Proti Dynamu dostal šanci Peter Olayinka, hrát může jen jedenáct lidí a hráči musí svoje role získat a poté i obhájit,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Konkurence v týmu je obrovská, v nějakých fázích zápasu je pro nás Alex použitelný, potřebujeme ale, aby byl schopný hrát nahoru dolů. Nejlepší zápasy loni odehrál na pozici hrotového útočníka, my ho ale potřebujeme na křídle, kde dobře útočí a drží míč. Potřebujeme ale také defenzivní práci, musí si hlídat soupeřova křídla. Měl dobrou přípravu, chceme ale, aby bez míče hrál stejně dobře jako s míčem," dodává trenér Slavie.

V úterý čeká slávisty další z klíčových zápasů, v prvním zápase 4. předkola Ligy mistrů nastoupí na hřišti Kluže. „Byli jsme osobně na obou zápasech. Pozorovatele budeme mít i o víkendu, kdy jim ale nastoupí jiní hráči, nejvíc tak budeme vycházet z jejich zápasů v Evropě. Je to zkušené mužstvo, všichni mají od pěti do třiceti zápasů v Lize mistrů. Různě si je analyzujeme, hledáme slabiny, je to ale komplexní tým. Jedná se o rumunského mistra, všichni hráči mají od třiceti do padesáti zápasů v evropských pohárech. Příprava bude stejná jako na ostatní zápasy, v sobotu a v neděli trénujeme v Praze, večer pak odlétáme. Máme čtyři dny na to, abychom informace, které jsme získali, nahustili do hráčů a z hromady materiálů vybrali ty správné,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články