Dresy všech vítězů Zlatého míče v muzeu Slavie | SK Slavia Praha
Více

Dresy všech vítězů Zlatého míče v muzeu Slavie

V Edenu byla slavnostně otevřena unikátní výstava. Ve světové premiéře je v muzeu Slavie k vidění 44 dresů všech vítězů Zlatého míče. Unikátní sbírku zapůjčil její majitel – pan Kenneth John Formosa z Malty.

Fotbalové hvězdy Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Kaká, Ronaldinho, Luís Figo, Ronaldo, Zinédine Zidane, Roberto Baggio, Marco van Basten, Franz Beckenbauer, Johan Cruijff, Bobby Charlton, George Best, Alfredo Di Stéfano a další mají své dresy vystaveny v prostorách muzea Slavie.

„Je to unikátní přehlídka dresů všech držitelů Zlatého míče, která začíná rokem 1956, kdy vyhrál Zlatý míč Sir Stanley Matthews a končí rokem 2018, který reprezentuje poslední vítěz Luka Modrić. Sbírka je jedinečná v tom, že nejde o žádné repliky, ale jsou to skutečně dresy, ve kterých tito hráči nastupovali a hráli,“ řekl na úvod moderátor slavnostního zahájení výstavy a příznivec Slavie Pavel Zuna.

Českou, respektive československou stopu zastupují Josef Masopust – vítěz z roku 1962 a Pavel Nedvěd – vítěz z roku 2003.

„Sbírka všech držitelů Zlatého míče je jediná na světě a ještě nikdy nikde nebyla takto veřejně vystavena. Velice si vážíme toho, že je to právě Slavia Museum, které je místem světové premiéry jejího představení veřejnosti,“ doplnil Pavel Zuna.

Součástí expozice je také Zlatý míč, který získal reprezentant Josef Masopust v roce 1962. Nově je na obrazovce u Zlatého míče promítán dokument Fotbal jménem Masopust zapůjčený Českou televizí, který měl premiéru v létě 2019. O Josefu Masopustovi tam hovoří legendy světového fotbalu jako Pelé, Eusébio nebo Uwe Seeler.

„Shánění dresů do tak unikátní sbírky je složitý proces. Většinou musíte kontaktovat někoho z rodiny, z klubu, kde dotyčný fotbalista hrával, nebo přímo nejrůznější sběratele. Mnohdy jsou ty věci pouze na prodej, není to jen o tom, že je musíte umět vyhledat, ale musíte je umět i pořídit. Pan Kenneth John Formosa je na Maltě učitelem a žije v běžných finančních možnostech, takže je až neuvěřitelné, že dokázal shromáždit takovou sbírku,“ uvedl fotbalový filantrop a předseda Klubu přátel Josefa Masopusta Jiří Hora, který měl velký podíl na tom, že sbírka doputovala z Malty až do muzea Slavie.

Medailonky a fotografie všech vítězů Zlatého míče jsou také k vidění v unikátní prezentaci na videowall v prvním patře.

„Na začátku osmdesátých let, když jsem byl malý kluk, jsem zaregistroval, že na Maltu přijíždějí velké zahraniční týmy na různá soustředění. Tak jsem začal sbírat autogramy, jeden z mých prvních úlovků byl podpis tehdejšího československého reprezentanta Ivo Viktora. Později jsem začal sbírat dresy. A už od začátku bylo mým velkým snem vytvořit ucelenou sbírku,“ prozradil majitel sbírky a sběratel Kenneth John Formosa, který za nejlepší úlovek považuje dres útočníka George Besta.

„Mezi nejvzácnější artefakty patří dres Franze Beckenbauera a Josefa Masopusta, které byly finančně nejnákladnější a bylo také nejnáročnější je získat,“ doplnil majitel sbírky.

A jakého vítěze Zlatého míče by si přál v roce 2019? „Z ekonomického hlediska je samozřejmě výhodnější, když získá Zlatý míč některý ze stávajících držitelů, ale z toho sběratelského hlediska je zase lepší, když vyhraje nové jméno, protože je to příležitost sbírku rozšířit o nového hráče, případně o nový klub,“ uzavřel s úsměvem Kenneth John Formosa.

Dresy všech vítězů Zlatého míče budou vystaveny v prostorách muzea Slavie do poloviny prosince. 

„Děkujeme panu Formosovi, že nám zapůjčil tak unikátní sbírku, velice si toho vážíme. Když jsem dresy při instalaci poprvé viděl, byl jsem zcela ohromen,“ poděkoval za klub i za Slavia Museum 1. místopředseda představenstva Slavie Tomáš Syrovátka.

Vstupné na výstavu je 150 korun, děti do 15 let zaplatí za vstupenku sníženou cenu – 50 korun. Vstupenky je možné zakoupit on-line přes Ticketportal nebo v předprodeji na pokladnách u vstupu číslo 4 v rámci otevírací doby muzea Slavie.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články