Fair Play Cup: Po výhře v derby bronz i cena pro NEJ hráče | SK Slavia Praha
Více

Fair Play Cup: Po výhře v derby bronz i cena pro NEJ hráče

V sobotu 23. října proběhl v tréninkovém centru v Edenu tradiční mládežnický turnaj Fair Play Cup. Turnaje se zúčastnilo deset týmů z Čech, Moravy i zahraničí. Slávisté skončili na třetím místě i s cenou pro nejlepšího hráče.

Dvaatřicátý ročník turnaje se nesl v duchu zachování a připomenutí myšlenky fair play nejen ve sportu. Na turnaji pro kategorii U11 (ročník narození 2011) se z českých týmů představila domácí Slavia, Dukla Praha, Bohemians 1905, Sparta, Zbrojovka Brno a FTA Praha (Football Talent Academy). Ze zahraničí pak slovenská Žilina, AS Trenčín, rakouský Rapid Vídeň a polská Zaglebie Lubin. Týmy se utkaly ve dvou skupinách o postup do následných bojů o umístění.

„Předně jsme všichni moc rádi, že se nám tento turnaj podařilo zrealizovat i přes nastalé problémy ohledně covidu. Týmy i hráči měli velmi dobrou minutáž a mohli si tedy vše vyzkoušet jak s domácími týmy, tak zahraničními soupeři. Náročný turnaj to bezesporu byl, zejména pak v jeho dalším průběhu. Nevytrácela se ani myšlenka fair play, což je důležité pro výchovu mladých hráčů,“ říká trenér slávistické U11 David Pilař.

Sešívaní se přes skupinu, ve které narazili na Bohemians, Duklu, Žilinu a Rapid, probojovali do semifinále, kde bohužel na penalty nestačili na Zaglebii Lubin. V souboji o třetí místo pak porazili Spartu 3:1 a brali bronzové medaile.

„Plán byl takový, že jsme chtěli pozvat na turnaj týmy napříč republikou a také ze zahraničí, což se pořadatelům podařilo na jedničku. K vidění tedy byly týmy z Čech, Moravy, Slovenska, Polska a Rakouska. Ve skupinách se už profilovaly týmy, které ukazovaly svou kvalitu a také potvrdily postup do dalších klání. Zejména utkání v semifinále, Slavie s polským Zaglebie Lubin, ukázalo svou velkou kvalitu, bylo velmi dramatické až do konce, kde rozhodoval penaltový rozstřel. Všem tymům patří velké poděkování, že se této akce zúčastnily. Také tento turnaj ukázal, jestli jsou na dobré cestě, na čem se dále zdokonalovat a rozvíjet,“ hodnotí turnaj Pilař.

Při závěrečném ceremoniálu nechybělo ani vyhlášení individuálních ocenění. Cenu pro fair play si po odhlasování rozhodčích a organizačního výboru turnaje odnesl tým Bohemians 1905. Nejlepším střelcem turnaje se stal Jakub Karasinki ze Zaglebie Lubin s dvanácti trefami. Cenu pro nejlepšího brankáře získal Fabio Schandl z Rapidu Wien a nejlepším hráčem byl zvolen Tomáš Rakár z domácí Slavie. Ceny předávali Luděk Procházka, zakladatel turnaje a dlouholetý fotbalový trenér mládeže, a Radomír Novák, místopředseda Českého klubu fair play.

„Chtěl bych doopravdy vyzdvihnout výkon celého týmu, kluci se prezentovali velmi pěknou hrou. Nebylo hráčů, kteří by se báli hrát jeden na jednoho i pod tlakem soupeře, zkoušeli si herní dovednosti v praxi a o to především šlo, to je tedy velké pozitivum. A odměna byla i individuální pro Tomáše Rakára jako nejlepšího hráče turnaje. Ale jak už jsem řekl, ocenění patří celému týmu,“ chválí po turnaji tým i individuality trenér.

První místo z turnaje si odvezla polská Zaglebie Lubin, která ve finále porazila rakouský Rapid. Souboj o páté místo vyhrála Zbrojovka Brno nad slovenským Trenčínem. Sedmou příčku na turnaji obsadila Žilina, osmá skončila Bohemka. Deváté a desáté místo patřilo FTA Praha a Dukle Praha přesně v tomto pořadí.

„Chtěli jsme do turnaje dát vše z tréninkového procesu a koncepce. Klukům se dařilo a předváděli velmi pěknou hru, jak individuální, tak týmovou, a to je posunulo do bojů o medaile, což byl i náš cíl ke vší úctě k soupeřům. Semifinále rozhodly po remíze 1:1 pokutové kopy pro Lubin a my jsme se do finále domácího turnaje neprobojovali. K vidění bylo tedy derby o třetí místo, které se nám podařilo i přes počáteční tlak soupeře a brankové manko otočit a vyhrát 3:1, za což klukům patří dík a také pochvala jak se po celý zápas, ale i turnaj, prezentovali. Celkové třetí místo tedy bereme a vážíme si ho,“ zakončuje své hodnocení Fair play Cupu trenér David Pilař.

HŘIŠTĚ Č.1
SK Slavia Praha - Bohemians 1905 7:0
MŠK Žilina - Dukla Praha 4:0
SK Rapid Wien -  SK Slavia Praha 3:1
Bohemians 1905 - MŠK Žilina 0:4
FK Dukla Praha - SK Rapid Wien 0:8
SK Slavia Praha - MŠK Žilina 2:1
Bohemians 1905 - Dukla Praha 4:1
MŠK Žilina - SK Rapid Wien 1:1
FK Dukla Praha -  SK Slavia Praha 2:6
SK Rapid Wien - Bohemians 1905 12:0

HŘIŠTĚ Č.2
AC Sparta Praha - FTA Praha 5:0
AS Trenčín - Zaglebie Lubin 0:5
FC Zbrojovka Brno - AS Sparta Praha 0:2
FTA Praha - AS Trenčín 0:5
Zaglebie Lubin - FC Zbrojovka Brno 3:0
AC Sparta Praha - AS Trenčín 2:0
FTA Praha - Zaglebie Lubin 0:7
AS Trenčín - FC Zbrojovka Brno 1:4
Zaglebie Lubin - AC Sparta Praha 7:1
FC Zbrojovka Brno - FTA Praha 4:1

Malé semifinále
Bohemians 1905 - FC Zbrojovka Brno 0:3
AS Trenčín - MŠK Žilina 5:1

Semifinále 
SK Slavia Praha - Zaglebie Lubin 1:2 (pp)
AC Sparta Praha - SK Rapid Wien 2:4

O 9. místo
FK Dukla Praha - FTA Praha 0:3

O 7. místo
Bohemians 1905 - MŠK Žilina 0:7

O 5. místo
FC Zbrojovka Brno - AS Trenčín 4:1

O 3. místo
SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 3:1

Finále
Zaglebie Lubin - SK Rapid Wien 1:0

Partner turnaje:

Aktuálně

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

O prvním startu po roční pauze, dojetí i plánech

18. 4. 2024
Lukáš Vorlický se po téměř roce vrátil na hřiště, v neděli zapsal první minuty v sešívaném dresu. Po remíze B-týmu s Karlovými Vary (1:1) se rozpovídal o své cestě zpátky, pocitu ze hry i svých plánech do budoucna.

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

Další články