Fanoušci? Skvělý zážitek. Titul jsem měl od srpna v hlavě každý den | SK Slavia Praha
Více

Fanoušci? Skvělý zážitek. Titul jsem měl od srpna v hlavě každý den

Trenér Jindřich Trpišovský hodnotil po vítezství nad Plzní nejen samotné utkání, ale i celou sezonu, obměnu kádru, třetí titul v řadě a pokračující rekord v neporazitelnosti.

„Získali jsme definitivně titul, dotáhli jsme šanci, kterou jsme měli. Máme tři tituly v řadě. Měl jsem to v hlavě celou dobu a některá rozhodnutí v sezoně směřovala k tomuto cíli. Šancí dokázat něco takového moc není. Chtěl bych strašně poděkovat všem lidem, kteří se na tom podíleli. Hráči jsou vidět v zápasech, trenéři na tiskovce, za tím úsilím je ale strašně moc lidí, kteří nejsou vidět a dělají nám servis. Zase bylo fantasticky připravené hřiště. Jsem rád, že si Slavia na tuhle metu sáhla, máme za sebou dvě obhajoby, které jsou dvakrát těžší než zisk prvního titulu. Nejtěžší byla obměna kádru, je skvělé, že jsme dokázali udržet výkonnost. Jsem moc hrdý na lidi, kteří se na tom podíleli, mám obrovskou radost za ně a fanoušky. Deset procent kapacity stadionu mi udělalo strašnou radost, byla skvělá kulisa, skvělý zážitek. Zápas byl koukatelný, přijel soupeř, který chtěl hrát fotbal, my jsme mohli dát osm gólů, soupeř měl tři vyložené šance a gól k tomu. Skvělý zápas, propracovali jsme se k tomu i přes takové duely jako třeba v Ostravě. Nemůžu tu vyjmenovat všechny kluky, pomohl nám Taras, Přéma Kovář v Brně, kde nám udržel neporazitelnost. Každý na tom má nějakou zásluhu,“ hodnotí vítězství nad Plzní a zisk třetího titulu v řadě Jindřich Trpišovský.

Byl to zvláštní pocit. Půl hodiny před zápasem jsme v kabině skákali radostí

Sešívaní získali třetí titul v řadě těsně před zápasem s Plzní, kdy dohrála utkání Sparta, která jen remizovala v Liberci. „Bylo to zvláštní. Kluci se dívali na nějakou část prvního poločasu, pak jsme měli poslední přípravu, byli jsme v kabině a oni to sledovali v posilovně. Já tam dorazil až v 91. minutě. Pak jsme apelovali na náš výkon, že musíme ukázat kvalitu, Plzeň je dobrý tým a šlo jim o hodně. Nebyla to jednoduchá situace, když kluci tady i fanoušci na stadionu půl hodiny před zápasem skákali radostí. Pak jsme ale hráli koncentrovaně, byli jsme bez bezprostředního tlaku na výsledek a měli jsme možnost ukázat některé kvalitní akce,“ přibližuje kouč Slavie.

„Měl jsem hrozně zvláštní pocity. V sezoně jsem o tom hodně přemýšlel, jaké by to bylo, je to unikátní věc, na kterou si pravděpodobně už nikdy nesáhnu. Jsou takové unikátní momenty, jako otočení zápasu na Slovácku, pak den, kdy o tom můžeme rozhodnout sami, ale je možnost, že to rozhodně někdo jiný a pak se to stane. Bylo to zvláštní, k televizi jsem šel za hráči na posledních třicet vteřin. Byla to taková úplně nestandardní historická chvíle, půl hodiny do výkopu zápasu,“ dodává trenér sešívaných.

V zimě jsem apeloval na příchod Alexe Baha i odložení odchodu některých hráčů

Takový úspěch, jakým zisk tří titulů v řadě je, si Jindřich Trpišovský při příchodu do Slavie vůbec nepředstavoval. „Když jsme šli do Slavie, strašně jsem si přál získat se Slavií nějakou trofej. Hned za půl roku se nám podařilo udělat pohár, což byl velký úspěch, patřil ale i předchozímu realizačnímu týmu. Pak se nám podařilo získat a posléze zopakovat titul. Když jsme v létě byli v karanténě na hotelu, viděli jsme seriál o Jordanovi, který o tom mluvil. Byl to ve své době možná nejlepší sportovec, který dosáhl všeho možného, šlo mu ale o jednu jedinou věc, tři tituly v řadě, a měl poslední šanci si na ni sáhnout. Viděli jsme to v srpnu, od té doby jsem to měl v hlavě každý den, apeloval jsem i na vedení ohledně příchodu Alexe Baha a odložení odchodů některých hráčů. Využil jsem slabší chvilky pana Tvrdíka, když jsme byli v kabině po derby, které jsme vyhráli 3:0, a on mi slíbil, že nám v zimě nikoho neprodá. Celkově jsem hrozně šťastný, asi si ale ještě úplně neuvědomuji, jak výjimečná věc je získat tři tituly v řadě v našich podmínkách,“ říká Jindřich Trpišovský.

Realizační tým Slavie se ziskem třetího titulu zařadil mezi velikány sešívané historie - Johna Maddena a Emila Seiferta. „Těžko se porovnávají ty doby, hodně jsem o tom četl, o tehdejších systémech a taktice, nikdy jsem ale žádný takový zápas z té doby neviděl, nechci se proto pouštět do takových srovnání. Zajímalo by mě spíše, kolik hráčů se celkově na těch titulech podílelo. Z té první sezony nebylo po roce v týmu asi sedmnáct hráčů, pak došlo i k nějaké selekci i po druhé sezoně. Nejvíce si cením to, že i když nám odcházeli skutečně klíčoví hráči, kapitáni, lídři, kteří teď hrají například v Anglii, my jsme se s tím vyrovnali a nezakolísali. Už v Olomouci teď bylo vidět, že se po repre pauze zase vracíme do formy. Bylo to vidět i v tréninku a proti Plzni. V kabině se fotili kluci, kteří mají tři tituly, moc jich nebylo. Nejpočetnější skupinka byla těch, kteří mají první a druhý titul,“ těší kouče sešívaných.

Tým máme dobře poskládaný, prosazujeme se vlastní hrou a myšlenkami

Za úspěchem Slavie stojí především skvělá a často netradiční přestupová i taktická rozhodnutí realizačního týmu. „Hodně si vše analyzujeme. Říkal jsem to před dvěma lety, pak jsem četl, třeba hokejista Myšák o tom mluvil, že když uděláte chybu, musíte udělat maximum pro to, aby se to neopakovalo. Samozřejmě se to stane znova, je to fotbal, ale musíme se z toho poučit. Před třemi lety jsme například udělali přestup Alexe Baluty. Byli jsme pod tlakem, nepovedl se Trezeguet a byl tlak někoho udělat. Od té doby si říkám, že když někdo nevyjde, je možná lepší neudělat nikoho. Občas uděláte něco chytrého, někdy zase ne, musíte využít maximální potenciál týmu. Jak ale v poslední době nikdo moc neodcházel, tak už to máme poskládané podle sebe, takže když nám třeba teď před zápasem vypadl Teclík, šel tam místo něj typologicky podobný Mick. Většinou se teď prosadíme svojí hrou a myšlenkami, už nemusíme nabourávat hru soupeře. Třeba to ale zase přijde, někdo se zraní, někdo jiný odejde. Vždycky je samozřejmě nejdůležitější, co dělají hráči na hřišti, kteří dělají finální rozhodnutí. Můžete do nich něco lít horem dolem, máte nějakou ideu, ale někdy se to nepovede. Třeba zápas s Arsenalem byl odraz všeho, co se stalo předtím. To je ale fotbal, kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale ani nic nevytvoří. Je to o poučení se z věcí, které se nepovedou,“ přibližuje trenér Slavie.

Vítězstvím nad Viktorií sešívaní opět posunuli rekord v neporazitelnosti. „Proti Plzni jsme si splnili druhý úkol z pěti, které jsme si dali. Člověk si myslí, že je celou sezonu pod tlakem z výsledku, pak má titul, a zase je tady věc s rekordem. Máme třicet kol bez porážky, tak to už chceme dotáhnout. Záleží, jak budeme úspěšní v semifinále poháru, pak hned jedeme do Olomouce. Venkovní zápasy jsou nevyzpytatelné. Sezona byla svým způsobem unikátní, tak by bylo dobré to dotáhnout do konce. Ale hráči jsou samozřejmě přetížení, odjedou snad den po konci ligy na kemp před EURO, pak se hned vrací a je zase liga a kvalifikace do LM. Hráči jako Honza Bořil jsou, kromě deseti dní v zimě, v zápřahu deset měsíců v kuse. Někteří hráči se vrací z marodky, uvidíme, jako to bude dál, budu na to ale hodně apelovat a snad to dotáhneme,“ doufá Jindřich Trpišovský.

Ideální je prodat jednoho rozdílového hráče za sezonu. V zahraničí máme vyhlédnuté tři posily

Před následující sezonou sešívané zřejmě čeká pohyb v kádru. „Apeloval jsem na to, abychom v zimě nikoho neprodali. Vím tak, že v létě budeme nucení udržovat rozpočet prodejem, musíme si vydělat na přestupy. Vždy jsme měli štěstí, že někdo tým táhne, a ostatní se dopracovávají k tomu, aby to převzali. Lukáš Provod je dneska neuvěřitelný lídr, ale vyprofilovával se k tomu delší dobu. Je otázka, jak dlouho se nám něco takového bude dařil, tým se opírá o tyhle hráče, ostatní postupně dorůstají do svých rolí. Když prodáme hráče za 20 milionů euro, je pro nás obrovský nákup někoho za 1,5 mil euro jako náhradu. Je to pro nás nějaké snížení kvality, než do toho ten nový hráč doroste. Je to o tom, jak se nám bude dařit přivádět kvalitní hráče, a kolik těch rozdílových bude odcházet. Ideální je přijít o jednoho top hráče za sezonu, maximálně po půl roce. Je to ale i o doplňování týmu, v létě nesmíme usnout na vavřínech a myslet si, že jsme nejlepší, bude to zase o těchto výzvách. Máme vyhlídnuté hráče v zahraničí, jednoho ve Skandinávii, dalšího v Holandsku a Rakousku. Otázka je, jestli se nám podaří přivést jednoho, dva nebo všechny, podle toho, jaký bude rozpočet. My si ty hráče musíme navíc postupně připravit, ne jako u Alexe, kterého jsme hodili do vody. Vyhlédnutého máme i mladého brankáře v Česku a jednoho teenagera v lize. Je to celkově složité téma, k nějakému odchodu asi dojde, slíbili jsme to. Na české poměry je to logický proces, jde ale o to, aby to nebylo masivní,“ ví trenér sešívaných.

Tituly jsou pro Vláďu Mikuláše. Kéž by víc lidí bylo jako on

Nejkritičtější období sezony přišlo pro sešívané hned na začátku, kdy vypadli z předkola Ligy mistrů a nevyšel jim následně ani vstup do základní skupiny Evropské ligy. „Bylo to jedno z těžších období, podobné tomu, když odešel Suk a spol. Po letní přípravě, která byla přerušená kvůli covidu, přišlo vypadnutí v kvalifikaci. Čtrnáct dní před zápasem jsme byli zavření na hotelu, díky čemuž jsme byli zdraví, celkově se to ale neukázalo jako dobrá věc. Pak jsme to nezvládli, přišla repre pauza, hráči odjeli, přišel nevydařený zápas v Izraeli. V tu chvíli nám ale pomohli starší hráči a ti, kteří přišli nově, jako Honza Kuchta a Ondra Lingr, kteří měli velkou bojovnost a chtěli se rvát s osudem. Dříve jsme doplňovali tým mladými hráči, kteří si na Slavii a Prahu zvykali, teď jsme přivedli bojovné hráče. Tomáš Holeš si také našel místo na šestce, o tom se už ani moc nebavíme, ale je z něj lídr a nepostradatelný, gólový hráč, člen reprezentace na tomhle postu. A to přesto, že byl před rokem a půl záskok za Cufa. Jsme teď v jiné situaci než okolo Midtjyllandu, někdy jsme se během sezony museli k vítězství probojovat, a jsem rád, že teď bavíme fanoušky fotbalem. Na závěr chci ještě pozdravit Vláďu Mikuláše, kterému patří všechny tři tituly. Začínali jsme spolu na Xaverově, je to můj kamarád a má můj velký obdiv, vzhlížím k němu. Kéž by bylo více lidí jako on,“ uzavírá Jindřich Trpišovský. 

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články