Ferencváros? Silnější v ofenzivě. Zima má velké zkušenosti | SK Slavia Praha
Více

Ferencváros? Silnější v ofenzivě. Zima má velké zkušenosti

Před středečním zápasem 3. předkola Ligy mistrů, které Slavia v Budapešti sehraje proti Ferencvárosi, rozebral Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci stav kádru i sílu soupeře.

Při páteční ligové předehrávce v Teplicích chyběl sešívaným nejlepší střelec loňské sezony Jan Kuchta, který sezonu začal krásnou brankou do sítě Zlína. Na Stínadlech ho na hrotu útoku nahradil Petar Musa, Kuchtu trápí viróza.

„Byli bychom rádi, kdyby byl Kuchtič k dispozici. Loni to byl náš útočník číslo jedna, má zkušenosti z evropských pohárů a sezonu začal dobře. Jeho typologie je ojedinělá a způsob hry Ferencvárose by mu mohl sedět. Budeme dělat všechno proto, aby byl k dispozici alespoň na část  zápasu. Kdyby to ale mělo ohrozit jeho start v odvetě, tak to nebudeme lámat přes koleno. Chytřejší budeme po tréninku a ve středu dopoledne,“ říká Jindřich Trpišovský.

Vycházíme z duelů proti Vilniusu

Maďarský mistr má za sebou už čtyři zápasy v předkolech Ligy mistrů a první ligové kolo. V kvalifikaci zůstal Ferencváros stoprocentní, v lize hned v prvním kole prohrál 1:2 s Kisvárdou, která v loňské sezoně obsadila pátou příčku v maďarské lize.

„Viděli jsme všechny zápasy, ale bylo to složité, protože v jediném ligovém utkání naskočili v hodně kombinované sestavě. Ve všech čtyřech předkolech byli jednoznačně lepší a styly týmů byly jiné než naše. Nakoukávali jsme i zápasy z minulé sezony, protože kádr Ferencvárose zůstal pohromadě. Koukali jsme hlavně na těžší duely a domácí zápas s Vilniusem, ze kterého jsme hodně vycházeli,“ vysvětluje trenér sešívaných.

Rozhodne se na hřišti, ne na Transfermarktu

Hodnota kádru sešívaných jasně převyšuje hodnotu kádru Ferencvárose. Kádr "Fradi" je ale stabilní a loni se přes všechna předkola probil až do základní skupiny Ligy mistrů.

„Na hřišti hrají hráči, ne jejich hodnoty. Pevně si uvědomujeme kvality Ferencvárose nejen ze zápasů, které hráli, ale hovoří za ně i prostá fakta. Je to maďarský mistr, který vyhrál ligu o 20 bodů. Loni prošel kvalifikací do Ligy mistrů, kde odehrál skvělé zápasy, například s Juventusem doma. Nikdo jim neodešel, naopak jim přišli velice kvalitní hráči. Je to hegemon maďarské ligy, myslím si, že je to velice silný tým,“ ví Jindřich Trpišovský.

První zápas na hřišti soupeře

Před novou sezonou evropských pohárů bylo zrušeno pravidlo o gólu na hřištích soupeře. V případě jakéhokoliv nerozhodného stavu by se tak prodlužovalo v odvetě, která se odehraje v Edenu.

„Hodně se to změnilo zrušením pravidla o gólu venku. Ty dvojzápasy dostávají úplně nový rozměr. Kdybych si měl vybrat, tak je lepší hrát odvetu v domácím prostředí. Rozhodne se celkově ve 180 minutách. Hodně se to vyrovnává, výhodu pak má v odvetě v případě prodloužení domácí tým,“ hodnotí kouč Slavie.

V Praze zůstali někteří hráči, které trápí zranění, nebo se nevešli na evropskou soupisku. 

„S hráči v Praze zůstal jeden kondiční trenér a jeden fyzioterapeut. Je to rozdělené do více skupin. Někteří hráči jsou zranění a nejsou schopní tréninku, pak jsou hráči po zranění, kteří trénují bez míče, a zdraví hráči, kteří zůstali mimo soupisku. Pro ně je vždycky lepší zůstat doma, mají k dispozici kabinu a všechny přístroje, normálně trénují, aby byli zase nachystaní na další utkání v sobotu,“ objasňuje Jindřich Trpišovský.

Nejvíc se mi líbí útočník Mmaee

Ferencváros získal tři maďarské tituly v řadě, kádr nerozprodává a naopak ještě posiluje.

„Jejich silnější stránka je určitě ofenziva, mají nepříjemné hráče hlavně na křídelních pozicích. Ať je to Zubkov nebo Uzuni. Nejvíc se mi líbí útočník Mmaee, který do týmu teď přišel. Je to moderní útočník, umí hrát zády k bráně, je rychlý, soubojový a fotbalový. Jde z něj respekt, řadím ho do kategorie fakt nebezpečných hráčů. Společně s ním mě zaujal i Henry Wingo. Je otázka, jestli bude hrát Eldar Ćivić, kterého jsme kdysi kvůli jeho skvělému centru z levé strany lákali k nám. Nejnebezpečnější jsou z křídelních prostorů. Může to být i Mak nebo kdokoliv jiný,“ předpovídá Jindřich Trpišovský.

David Zima má obrovské zkušenosti

Do utkání nezasáhne Ondřej Kúdela. V posledním zápase v Teplicích tak nastoupili ve středu obrany Taras Kačaraba a David Zima.

„Na spolupráci Tarase s Davidem Zimou pracujeme. Moc zápasů spolu ani v jarní části neodehráli. Každý trénink, zápas nebo video je takový bonus pro ně, aby se zlepšili. Absence Ondry Kúdely je velká, ve Zlíně vedle něj Taras podal skvělý výkon. Ondra je organizátor, který výborně čte hru a vidí tahy pár kroků dopředu. Je velice respektovaný, protože patří ke kapitánům týmu. Určitě s ním má i Ondra Kolář jednodušší komunikaci. Krajní obránci jsou cizinci a moc na hřišti nemluví. Doufám, že tomu teď pomůže Tomáš Holeš, který se vrací do týmu. Pracujeme na tom, ukazovali jsme si nějaké chyby z Teplic. Není jednoduché Ondru nahradit, ale oba dva mají skvělý somatotyp, jsou výborně rychlostně vybavení. David má za sebou divné období, kdy na jaře hrál těžké zápasy a přes léto mu ta praxe chyběla. Byl to jeho jediný zápas za poslední dva měsíce, což na něm bylo vidět. Zkušenosti má ale velké a je takový typ, že to zvládne,“ věří Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články