Ferencváros, klub s úspěšnou historií i současností | SK Slavia Praha
Více

Ferencváros, klub s úspěšnou historií i současností

Sešívaní se v rámci 3. předkola kvalifikace Ligy mistrů setkají s maďarským Ferencvárosem. Pojďme si náročného soupeře, majitele 32 domácích titulů, představit!

Základní údaje

Rok založení: 1899
Klubové barvy: zelená a bílá
Počet titulů: 32
Maďarský pohár: 23
Stadion: Groupama Arena
Největší rival: Újpest FC

Klub ověnčený trofejemi, který zažil i pád

Ferencváros byl založen v hlavním městě Budapešti už v roce 1899 a je historicky nejúspěšnějším klubem maďarské historie. A to jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. Od roku 1901 hraje maďarskou nejvyšší soutěž, v níž chyběl jen v letech 2006 až 2009 kvůli finančním problémům, kdy byl přeřazen do nižší ligy. 

Toto rozhodnutí ale bylo nakonec v roce 2009 označeno za neoprávněné a klub opět putoval mezi elitu. Podařilo se mu získat 32 ligových titulů, maďarský pohár ovládl 23krát a v roce 1965 porazil Juventus v mezinárodním Inter-Cities Fairs Cup. V tomto poháru se potkal také se Spartou Brno, kterou dvakrát přehrál. Přesně o deset let později se probojovali také do finále Poháru vítězů pohárů, který se jim ale vyhrát nepodařilo.

Do Ligy mistrů se "Fradi" poprvé kvalifikovali v sezoně 1995/96, zahráli si také základní skupinu Poháru UEFA v sezoně 2004/05. V pětičlenné skupině tehdy obsadili čtvrté místo za Feyenoordem, Schalke a Basilejí.

V předminulé sezoně se probojovali do Evropské ligy a v posledním ročníku se dostali opět do základní skupiny Ligy mistrů. Na své úspěšné cestě vyřadil Ferencváros i Celtic Glasgow, Dinamo Záhřeb a norské Molde, odměnou mu pak byly duely proti Barceloně, Juventusu a Dynamu Kyjev. V nesmírně těžké skupině G obsadil maďarský tým se ziskem jednoho bodu poslední příčku.

Možnost vyzvat ve 3. kvalifikačním kole sešívané zajistily postupy přes kosovskou Prištinu - na domácím stadionu zvítězili svěřenci nového rakouského kouče Petera Stögera 3:0, v odvetě na půdě soupeře 3:1, hattrickem se blýskl albánský reprezentační útočník Myrto Uzuni - a litevský Žalgiris Vilnius. V prvním zápase zvítězil Ferencváros 2:0 a zvládl i odvetu, venku zvítězil 3:1.

Stejně jako Slavia, i Ferencváros zkompletoval v uplynulém ročníku ligový mistrovský hattrick. Domácí soutěži vládne od sezony 2018/19.


Foto: Ferencváros

Flórián Albert

Historicky nejznámějším hráčem Ferencvárose je útočník Flórián Albert, který v klubu strávil celou svou kariéru. Mezi roky 1958 až 1974 odehrál 351 utkání a vstřelil 256 gólů. Na mistrovství světa 1962 se stal nejlepším střelcem a byl zde zvolen i jako nejlepší mladý hráč. Korunu krále střelců vyhrál i na evropském šampionátu v roce 1964, kde byl zařazen i do nejlepšího týmu turnaje. 

O dva roky později byl součástí All-star týmu na mistrovství světa. V roce 1967 vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.


Foto: Ferencváros

Groupama Arena

Ferencváros vystřídal během své existence už tři stadiony. V letech 1911 až 2007 působil na Üllői úti Stadion, který prošel v roce 1974 rozsáhlou rekonstrukcí. Ten byl v roce 2007 přejmenován na Stadion Flóriána Alberta podle klubové ikony.


Flórián Albert Stadion. Foto: Ferencváros

V roce 2014 byl ale postaven stadion nový. Prezidentu Gáboru Kubatovi se podařilo na jeho stavbu získat dostatek prostředků, a tak vznikl moderní, multifunkční stadion s kapacitou 23 700 fanoušků na utkání maďarské ligy a 20 tisíc na zápasy UEFA – Groupama Arena.

Stadion se nachází v hlavním městě Maďarska, Budapešti, které je největší v zemi s populací přes 1,7 milionu obyvatel. 


Groupama Arena. Foto: Groupama Arena

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články