Feyenoord: Titán, který nikdy nesestoupil | SK Slavia Praha
Více

Feyenoord: Titán, který nikdy nesestoupil

Ve čtvrtek sešívané čeká poslední domácí zápas v Evropské konferenční lize, v Edenu přivítají slavný Feyenoord Rotterdam. Představení nizozemského velkoklubu jsme pro vás připravili v našem článku.

Kořeny rotterdamského celku a člena ‚velké trojky‘ nizozemského fotbalu, tvořené Ajaxem, PSV a právě Feynoordem, sahají do začátku minulého století, konkrétně do roku 1908. Klub nejdříve nesl název Wilhelmina, jméno ale následně několikrát změnil. Až v roce 1912 se přejmenoval na SC Feijenoord a adoptoval červenobílé dresy s černými trenýrkami a štulpnami, které hráči klubu nosí v domácích zápasech dodnes. Do nejvyšších pater nizozemského fotbalu pronikl Feijenoordu už v roce 1918, kdy se z divizní ligy probojoval do závěrečného turnaje. Už v roce 1924 slavil klub první velký úspěch, ovládl totiž domácí ligové mistrovství, které hrály nejúspěšnější týmy divizních lig. Stejný úspěch Feijenoord zopakoval o čtyři roky později, v roce 1930 pak klub poprvé ovládl i holandský pohár, v jehož finále porazil městského rivala Excelsior Rotterdam.

První klubové úspěchy přinesly Feijinoordu přízeň diváků a rostoucí fanouškovskou základnu, kvůli které se klub v roce 1937 přestěhoval na nový Stadion Feijenoord, na který se už tehdy vešlo úctyhodných 64 000 lidí. Rotterdamský celek nadále pokračoval v pravidelném sbírání trofejí až do začátku druhé světové války, během které němečtí okupanti zkonfiskovali klubu stadion. Trápení Feijenoordu pokračovalo i v poválečných letech až do roku 1954, kdy byla ustavena profesionální první liga. Feijenoord je jedním z klubů, které v Eredivisie působí od jejího počátku a do dnešních dnů ani jednou nesestoupily.

Zlatá éra Feyenoordu

Feijinoordská zlatá éra se datuje do 60. a začátku 70. let minulého století, kdy se rotterdamský celek stal domácím hegemonem a získal hned šest titulů, dvakrát dokonce oslavil i zisk doublu. V sezoně 1969/70 klub potkal i velký úspěch na mezinárodní scéně, když ve finále Poháru mistrů evropských zemí porazil na milánském San Siru skotský Celtic Glasgow a hráči tak zvedli nad hlavu první evropskou trofej v klubové historii.

O čtyři roky později upravil nizozemský celek svůj název na Feyenoord, se kterým hned v následující sezoně 1973/74 slavil velký úspěch, ve finále Poháru UEFA si totiž poradil se silným Tottenhamem a stal se prvním holandským vítězem této prestižní evropské soutěže. Do konce století Feyenoord získal ještě tři další tituly a šestkrát ovládl domácí pohár. Na začátku druhého tisíciletí oslavil rotterdamský celek další velký evropský úspěch, v Poháru UEFA se totiž probojoval až do samotného finále. Borussii Dortmund v něm potkal na svém domácím stadionu, zvítězil těsně 3:2 a oslavil tak zisk třetí velké mezinárodní trofeje v historii.

Na delší dobu se ale jednalo o poslední větší úspěch, v následných letech se Feyenoord nedokázal vrátit zpět na vítěznou vlnu. Klub si navíc prošel i vážnými finančními problémy a následoval tak několikaletý ústup ze slávy, přerušený snad pouze ziskem domácího poháru v roce 2008. Návrat na výsluní přišel až nedávno, v sezoně 2016/17 získal rotterdamský celek svůj poslední ligový titul. V minulém roce se Feyenoord v Eredivisie umístil na konečném pátém místě za mistrovským Ajaxem, PSV, Alkmaarem a Vitesse. Celek, který stejně jako Slavia nastupuje v sešívaných dresech, nasbíral během své více než stoleté historie celkem patnáct ligových titulů, třináct trofejí pro vítěze poháru a třikrát opanoval některou z prestižních evropských soutěží.


Foto: Twitter Feyenoord Rotterdam

Za zřejmě největší hvězdu, která v dresu rotterdamského celku v historii nastupovala, lze označit legendárního Johana Cruijffa, který do Feyenordu přišel po slavném angažmá v Barceloně v 80. letech a hned červenobílým pomohl vyhrát kýžený titul, na který fanoušci tehdy čekali přes deset let. Zářnou kariéru ve Feyenoordu nastartoval i legendární kanonýr Ruud Gullit, úspěšnou kariéru v Rotterdamu pak naopak končil současný trenér Barcelony Ronald Koeman. Z novodobějších legend klubu pak nelze zapomenout na střelce Robina van Persieho či Roye Makaaye.

Současná sezona

Aktuálně se Feyenoord nachází na třetím místě tabulky Eredivisie, na druhé PSV ale ztrácí pouze jeden bod, navíc má odehráno o jeden zápas méně a ve vzájemném duelu zvítězil 4:0. Jediné porážky červenobílí utrpěli proti Utrechtu a Vitesse, úctyhodných 31 nastřílených branek je navíc řadí na průběžné druhé místo v produktivitě. V kvalifikaci Evropské konferenční ligy vyřadil Feyenoord postupně kosovskou Dritu, švýcarský Lucern a švédský Elfsborg. V prvním kole základní skupiny soutěže odehrál čtvrteční soupeř sešívaných utkání proti izraelské Haifě, se kterou na jejím hřišti přes dominantní výkon pouze remizoval 0:0. Ve druhém zápase porazil sešívané doma 2:1 a Union Berlín porazil 3:1 doma a 2:1 ve venkovním duelu.

Mezi největší hrozby týmu patří útočník Guus Til, který v klubu hostuje ze Spartaku Moskva a v probíhající sezoně za rotterdamské nastřílel už čtrnáct branek. V ofenzivě řádí i talentovaný Kolumbijec Luis Sinisterra, autor prozatím dvanácti branek. Kapitánskou pásku nosí zkušený záložník Jens Toornstra, defenzivní val tvoří rakousko-argentinská dvojice tvořená Gernotem Traunerem a Marcosem Senesim. Oba střeží prostor před Justinem Biljowem, třiadvacetiletým odchovancem feyenoordské brankářské školy. Trenérem týmu je bývalý fotbalista Arne Slot, který před angažmá v Rotterdamu vedl fotbalisty konkurenčního Alkmaaru. Na lavičce Feyenoordu působí od začátku letošní sezony.


Foto: Twitter Feyenoord Rotterdam

Stadion

Domácí utkání hraje Feyenoord na Stadionu Feijenoord, známém spíše jako De Kuip, s kapacitou pro více jak 47 000 diváků. Otevřen byl už v roce 1937, kompletní renovací pak prošel v roce 1994. V následujících letech plánuje klub postavit nový svatostánek s kapacitou přesahující 60 000 míst.

Aktuálně

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Další články