Generální ředitel k insolvenci: Jsem přesvědčen, že jde o organizovaný útok | SK Slavia Praha
Více

Generální ředitel k insolvenci: Jsem přesvědčen, že jde o organizovaný útok

PRAHA - Generální ředitel Slavie David Trunda poskytnul komentář k probíhajícímu insolvenčnímu řízení.
Veřejnost sleduje insolvenční řízení, které na návrh věřitele ze Samoy vede pražský insolvenční soud. Pozornost Slavie je tak odváděna od fotbalu a nové vedení se musí zabývat obranou mimo hřiště.

„Jsem přesvědčen, že jde o organizovaný a delší dobu připravovaný útok. Čelíme promyšlenému postupu několika konkrétních osob, jak ovládnout a zničit Slavii. Ještě nevíme, kdo přesně to řídí a jaký svůj osobní zájem sleduje“, říká generální ředitel Slavie David Trunda.

Samotné řízení před soudem donutilo klub odhalit celou svou aktuální ekonomickou situaci. „Soupeři se podařilo vytvořit situaci, jak nás odzbrojit. Karty, které jsme museli odkrýt, využívá proti nám. Už jsme pochopili, že navrhujícímu věřiteli ze Samoy nejde zdaleka o peníze. Insolvence je jediný nástroj, jak může někdo Slavii připravit o účast v lize. A právě o to usilují v našem případě,“ uvedl generální ředitel.

Český fotbal čelí cílené, dobře připravené a promyšlené snaze o likvidaci jednoho z prvoligových fotbalových klubů. Teprve další vývoj ukáže, nakolik je právní prostředí připraveno vzít v úvahu veřejný zájem, který česká kopaná představuje, a poskytnout mu zvýšenou právní ochranu: „V sázce je výjimečný klub s více než stodvacetiletou historií, jedinečnou fotbalovou základnou a špičkovou akademií, která vychovává každoročně na 600 dětí. Útok na Slavii je útokem i na statisíce fanoušků, jejichž červenobílé srdce se dědí po generace. Někdo se je snaží zbavit jejich ušlechtilých ideálů a snů,“ pokračuje David Trunda.

Nové vedení klubu se snaží ze vniklé situace poučit a pro svou budoucnost stav definitivně napravit: „Připravujeme a činíme všechna dostupná opatření uvnitř i vně klubu. Pro věřitele sestavujeme finanční plán úhrady jejich pohledávek. Soud bychom rádi přesvědčili, že si se situací víme rady a překonáme ji. Pro nápravu uvnitř klubu analyzujeme všechny vnitřní vlivy, které dovedly Slavii k nynějšímu stavu. Ty odstraníme. Pro naše fanoušky bych při té příležitosti rád změnil kulturu Slavie a pomohl jí vrátit její dobré jméno," uvádí generální ředitel.

Na okraj se pozastavil i nad novým úkolem, před kterým možná stojí všechny sportovní kluby – a tím je citlivý a opatrný výběr kteréhokoliv obchodního partnera, a to i kdyby se mělo jednat o catering pro hráče klubu. „Zřejmě je v současné těžké době nutné více se zabývat osobními kvalitami lidí, kteří svoje služby klubům nabízejí“, uvedl.

Insolvenční soud nařídil ústní jednání, při kterém bude projednána pohledávka navrhovatele a ekonomická situace Slavie. „Jsme rádi za tuto příležitost. Věříme, že první naše ozdravná opatření už budou v tu dobu účinná ke spokojenosti věřitelů, kteří mají vůči nám oprávněné pohledávky“.

Slavia je připravena bránit se tak, aby mohla v budoucnosti pracovat v klidu a bez obavy, že se projeví další historické nepříznivé vazby. Je proto důsledná, analyzuje všechny okolnosti, které vedly ke vzniku pohledávky navrhovatele a které ji dostaly do nynější platební situace: „Až to dokončíme, podám trestní oznámení proti a budu pro Slavii žádat náhradu způsobené škody“, řekl generální ředitel. „Pak už bych se konečně rád věnoval boji o nejvyšší příčky v našich soutěžích.“

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články