HISTORIE: Fotbalista roku a Slavia | SK Slavia Praha
Více

HISTORIE: Fotbalista roku a Slavia

Anketu Fotbalista roku 2019 ovládla Slavia v čele s Jindřichem Trpišovským, Tomášem Součkem a Kateřinou Svitkovou. Pojďme se podívat, jak se sešívaným zástupcům dařilo v minulosti.

Fotbalista roku

Tomáš Souček vylepšil své loňské třetí místo, s celkovými 760 hlasy přeskočil své reprezentační i slávistické kolegy a zvítězil v hlavní kategorii Fotbalisty roku udělované každoročně FAČR. Stal se tak teprve druhým fotbalistou, kterému se podařilo anketu vyhrát za rok, který alespoň částečně odehrál v sešívaných barvách. Tím prvním a dosud jediným byl v roce 1996 Karel Poborský, který v létě téhož roku zamířil do anglického Manchesteru United. Z bývalých slávistů ocenění vyhráli rovněž Pavel Kuka v roce 1994 a Patrik Berger v roce 1996, ve kterém se o cenu podělil se zmíněným Karlem Poborským.

Fotbalista roku 2019, Tomáš Souček, je zároveň teprve čtvrtým fotbalistou v samostatné české historii a prvním slávistou, kterému se podařilo v anketě triumfovat s kompletním rokem odehraným v české nejvyšší soutěži.

Trenér roku

Jindřich Trpišovský se ziskem skvělých 542 bodů opanoval vyhlášení ankety Fotbalista roku v kategorii Trenér roku a porazil tak i současného reprezentačního trenéra a bývalého lodivoda sešívaných Jaroslava Šilhavého. Stal se tak teprve třetím trenérem sešívaných, kterému se podařilo toto ocenění získat. V minulosti se k prvenství dostali pouze František Cipro v roce 1997 a Karel Jarolím v roce 2008. „Velmi si toho vážím, protože je to anketa, ve které hlasuje široké spektrum lidí z prakticky každého odvětví fotbalu a je to pro nás všechny v trenérském týmu taková odměna. Jsem hrozně rád, že se nám letos podařilo toto ocenění pro Slavii získat," reagoval netradičně z domova a ne z Vinohradského divadla, jak bylo původně naplánováno.

Talent roku

Alex Král na prvenství v kategorii Talent roku nedosáhl. Počet slávistických vítězů tak stále zůstává na číslovce tři. Jako první slávista si ocenění připsal Martin Latka v roce 2005, poté Tomáš Necid v roce 2008 a o rok později i Adam Hloušek.

Fotbalistka roku

Kategorii Fotbalistky roku pravidelně vyhlašované od roku 2015 vyhrála už potřetí Kateřina Svitková. Tahoun Slavie i reprezentace České republiky Kateřina Svitková kromě letošního triumfu zvítězila v anketě i v roce 2015 a 2018.

Osobnost ligy

Za zmínku stojí i kategorie Osobnost ligy, ačkoliv se udělovala naposledy v roce 2014. V minulosti ji opanovali tři fotbalisté oblékající červenobílý trikot – Jan Stejskal v roce 1995, Slađan Ašanin v roce 1997 a po svém návratu do Slavie také v roce 2008 Vladimír Šmicer.

Aktuálně

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Výhra s Libercem na úvod nadstavby

22. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zvládly otočit nepříznivý průběh zápasu a v úvodním utkání nadstavby porazily na domácí půdě Slovan Liberec 4:2. Střelecky se prosadila Franny Černá, Gabriela Šlajsová, Tereza Krejčiříková a Tereza Szewieczková.

Další články