Hapoel Be’er Sheva: První izraelský klub v evropských soutěžích | SK Slavia Praha
Více

Hapoel Be’er Sheva: První izraelský klub v evropských soutěžích

Slavia se v úvodním kole skupinové fáze setká s izraelským klubem Hapoel Be’er Sheva, kterému se v posledních letech daří jak na domácí, tak na mezinárodní scéně.

Základní údaje o klubu

Rok založení: 1949
Klubové barvy: červená a bílá
Počet titulů: 5 (1975, 1976, 2016, 2017, 2018)
Izraelský pohár: 2 (1997, 2020)
Stadion: Turner Stadium, Be’er Sheva

Pátý nejúspěšnější izraelský klub

Hapoel Be’er Sheva vznikl v roce 1949 a do první ligy se poprvé probojoval v sezoně 1964/65. Nejvyšší izraelskou ligu se mu podařilo vyhrát celkem pětkrát, z toho třikrát v posledních pěti letech. Mohou se pyšnit také dvěma triumfy v domácím poháru, který se ovládli v roce 1997 a 2020. Tři vítězství zaznamenali také v izraelském superpoháru. Po svém prvním ligovém triumfu v roce 1976 se stali také prvním izrealským týmem, který si zahrál v evropských pohárech.

Na přelomu milénia se Hapoel pohyboval mezi první a druhou ligou. Mezi elitu se mu podařilo definitivně vrátit až v roce 2009 pod vedením trenéra Guye Levyho. Výrazně k tomu přispěla současná majitelka klubu, Alona Barkat, která tým koupila v roce 2007. Do bojů o evropské poháry se Hapoel vrátil po sezoně 2013/14, ve které se mu podařilo v domácí lize umístit na druhém místě. V sezonách 2015/16, 2016/17 a 2017/18 vyhráli domácí ligovou soutěž.

Přestože Hapoel Be’er Sheva vyhrál v posledních pěti letech tři tituly, nepatří historicky mezi nejlepší týmy Izraele. Nejvíc titulů má Maccabi Tel Aviv, který jich má na kontě 22. Po něm následuje Hapoel Tel Aviv se čtrnácti, Maccabi Haifa s dvanácti, Beitar Jerusalem se šesti a Hapoel Be’er Sheva se dělí o páté místo s Maccabi Netanyou, kterému se ale naposledy podařilo získat titul v sezoně 1982/83.


Hapoel po výhře v lize v roce 2016

Evropské poháry

V roce 1976 Hapoel poprvé nahlédl do evropských pohárů, když se kvalifikoval do soutěže Intertoto Cup. Po téměř dvacetileté odmlce si Intertoto Cup zahrál v roce 1994 znovu. V sezoně 1994/95 se poprvé dostal do předkola Poháru UEFA, předchůdce dnešní Evropské ligy.

Předkolo o Evropskou ligu si po několikaleté pauze zahráli znovu v sezoně 2014/15. V něm ale nestačili na chorvatský RNK Split. Od tohoto ročníku se jim vždy podařilo probojovat do kvalifikace o evropské poháry. První úspěšnou cestu kvalifikací zaznamenali v sezoně 2016/17, když postoupili přes Tiraspol a Olympiakos a dostali se až do základní skupiny Evropské ligy. Papírově těžkou skupinu ale zvládli velmi dobře. Nechali za sebou italský velkoklub Inter Milán i anglický celek Southampton a skončili na druhém místě za Spartou Praha. Hned v prvním kole play off je ale čekalo vyřazení. O rok později narazil Hapoel ve skupině na dalšího českého soupeře, Viktorii Plzeň. V tomto ročníku se ale už do vyřazovacích bojů nepodíval, ve skupině skončil na posledním místě. Od té doby se až do letošní sezony nezvládl do základních skupin probojovat.


Kapitán Miguel Vitor

Stadion ha-Mošava a město Petah Tikva

Hapoel hraje své domácí zápasy na stadionu Turner ve městě Be’er Sheva, které se nachází v izraelském Jižním distriktu. Zápas se Slavií bude ale odehrán ve městě Petah Tikva, na stadionu ha-Mošava, na kterém hrají své domácí zápasy Hapoel Petah Tikva a Maccabi Petah Tikva. Stadion byl otevřen v roce 2011 a má kapacitu 11 500 diváků. V roce 2013 zde bylo odehráno Mistrovství Evropy do 21 let.

Petah Tikva byla založena v roce 1878 a je jedním z nejlidnatějších měst v Izraeli s více než 230 tisíci obyvateli. Nachází se v Centrálním distriktu Izraele. Hned po Haifě je Petah Tikva druhým nejvýznamnějším průmyslovým centrem. Najdeme zde celou řadu tradičních odvětví od textilního po metalurgický průmysl. Kvůli svému industriálnímu charakteru není město příliš turisticky atraktivní.

Turner Stadium, kde za normálních okolností hraje Hapoel Be’er Sheva své domácí zápasy, se nachází ve městě Be’er Sheva. Má kapacitu 16 126 diváků a některé své zápasy zde odehrál i izraelský národní výběr. Be’er Sheva je sedmé nejlidnatější město v Izraeli s 200 tisící obyvateli. V současnosti je známé jako centrum vývoje kybernetické bezpečnosti a dalších technologií.


Hapoel v zápasu proti Motherwellu

Současný tým Hapoelu Be´er Sheva

Současný tým trénuje od letošního roku Yossi Abukasis, bývalý záložník, který strávil svou hráčskou kariéru v Izraeli. Tam vystřídal několik týmů. Přes 200 utkání odehrál za Beitar Jeruzalém i Hapoel Tel Aviv. 35 startů si připsal také za izraelskou reprezentaci. Od roku 2008 se věnuje trénování. Dvakrát trénoval svůj bývalý klub Hapoel Tel Aviv a šest sezon strávil v Bnei Jehuda. V jeho trenérské kariéře se mu podařilo dvakrát vyhrát domácí pohár.

Barvy Hapoelu Be’er Sheva rozhodně nehájí jen hráči z Izraele. Téměř pětinu kádru áčka tvoří fotbalisté ze zahraničí. Kapitán týmu je Portugalec Miguel Vitor, který si prošel Leicesterem, Benficou a Paokem Soluň. V Hapoelu působí už pátou sezonu. Na hrotu operuje kolumbijský Agudelo, kterého střídá Francouz Varenne. Na hostování jsou v Hapoelu také dva hráči z argentinského Racing Club, Bareiro a Meli. Jedním z nejzkušenějších hráčů týmu je třicetiletý Portugalec Josue, který svým gólem vyřadil v 4. předkole Plzeň. Ten má zkušenosti z portugalské nejvyšší soutěže, kde hájil barvy Porta, nebo z turecké ligy, ve které oblékl dres Bursasporu či Galatasaraye. Na křídelních pozicích hrají Izraelec Sallalich a nizozemský odchovanec Ajaxu Acolatse.

Hapoel Be’er Sheva v posledních dvou letech skončil v domácí lize na čtvrtém místě. V letošní sezoně má po dvou odehraných kolech na kontě tři body.


Tým Hapoelu Be´er Sheva po výhře nad Plzní

Bilance proti českým klubům

Slavia nebude první český tým, který se proti Hapoelu představí. V sezoně 2016/17 podlehli ve dvou utkáních Spartě 0:1 a 0:2. O rok poté zase nestačili na Plzeň, která je porazila nejdříve 3:1 na domácí půdě a pak 2:0 v Izraeli. Letos v předkole si ale Izraelci spravili proti Plzni chuť, když je v jediném zápase porazili 1:0.


Josue v zápasu proti Plzni

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články