Podívejte se na přehled přestupů mezi pražskými S.

"> Historie: Přestupy mezi pražskými S | SK Slavia Praha
Více

Historie: Přestupy mezi pražskými S

<p> &nbsp;</p> <p style="margin-bottom: 0cm"> <font face="Verdana, sans-serif">Pod&iacute;vejte se na přehled přestupů mezi pražsk&yacute;mi S.</font></p>

 

Jan Košek na fotografii z roku 1911.

 

Podívejte se na přehled přestupů mezi pražskými S. Některé ve své době vyvolaly u fanoušků větší či menší vášně, jiné přestupy se odehrály bez větších emocí. Vůbec první přestup mezi Slavií a Spartou byl zaznamenán v roce 1897. Přímých přestupů proběhlo mezi pražskými S celkem osmadvacet. V osmnácti případech zamířil hráč Slavie do Sparty, v deseti případech se přestupovalo ze Sparty do Slavie...

 

V listopadu 1904 českým fotbalem zavládl na pár týdnů „velký humbuk“, který vyvolal přestup ze Slavie do Sparty. Způsobil ho dosavadní symbol slávistů, samotnými příznivci velebený „Jenda“ Košek. Byla to ústřední postava naší jedenáctky, v širokém okolí uznávaný střelec. Zrovna se dostal do rodinných těžkostí a byl příliš hrdý na to, aby slávistické direktory požádal o pomoc. To se dostalo k doslechu výborům Sparty. Nebylo potřeba přestupních lístků, tam kde jste platili členské příspěvky, tam jste také hráli. Sparta je Koškovi zaplatila, ještě „nějakou zlatku“ přidala, Košek vyřešil své problémy a změnil dres. Za rok byl ale zpátky u nás.

 

Nový trenér Slavie J. W. Madden sparťanům oplatil stejnou mincí. Na další rok zaplatila členské známky kanonýrovi Slavia a pod Maddenovým vedením z Koška vyrostl první český fotbalista známý po celé Evropě. Dovedl Čechy v roce 1911 k titulu amatérských mistrů Evropy. Po skončení kariéry se okamžitě stal (dnešní mluvou) naším sportovním ředitelem.

 

Útočník Josef Bělka nejprve odešel ze Slavie do Sparty. O jeho návratu zpět do Slavie rozhodlo jeho vyloučení na Kladně. Když trestní komise vynesla trest, sparťanští funkcionáři za hráčovo snížení trestu, které spočívalo v dočasném zastavení herní činnosti, nijak neorodovali. To Bělku naštvalo a vrátil se zpět do Slavie.

 

Zajímavý je i příběh kapitána Sparty Jana Vaníka. Ten musel narukovat do 1. světové války. V roce 1916 byl zraněn, utrpěl průstřel ruky a domů se vrátil jako válečný invalida. A byla to právě Slavia, která mu nabídla zaměstnání...

 

Populární postavou byl v té době Josef Šroubek, zvaný Boban. Hrál za Slavii i Spartu fotbal i hokej. Je pozoruhodný tím, že jakmile hrál fotbal (třeba) ve Spartě, pak hokej ve Slavii (v něm byl i mistr Evropy), anebo naopak. Vždycky měl registračku u obou slavných „S“ a přestupoval naprosto bez předsudků.

 

První, kdo v naší lize nastřílel stovku gólů, byl Jožka Silný. V roce 1923 ho z Kroměříže Slavia Spartě „vyfoukla“, ale v roce 1926 ho rivalovi prodala. Spartu čekal „památný“ zájezd do Ameriky a „vysolila“ nám tehdy závratnou (a v novinách kritizovanou) sumu 50 tisíc korun v hotovosti.

 

V této éře měl smůlu jistý univerzál jménem Evžen Veselý. Přestupoval mezi oběma S dokonce třikrát, ale derby si zahrál jen jednou (za Spartu). Býval nejčastěji náhradníkem a nejvíc toho odehrál v rezervě (obou rivalů). „Kovaným slávistou“ byl i nadějný obránce Josef Čtyřoký. Byl nedočkavý na ligu, cítil se přehlížený… odešel. Pak vytvořil ve Spartě na celé desetiletí legendární obranu Burgr – Čtyřoký. Hrál i finále mistrovství světa 1934. U těchto dvou hráčů se však nejednalo přímé přestupy mezi pražskými S...

 

V roce 1941 měla Sparta tragický podzim. V lize byla poslední. Požádala Slavii o pomoc. Sparta věděla své, řekla: „Bicana nedáte, jinak bereme každého“. Nabídl se Vojta Bradáč. Na jaře 1942 byl nejlepším střelcem „rudých“ a pomohl jim k záchraně. Slavia se ale „sichrovala“. Nechala si přestupní lístky podepsat i "zpátky" od Sparty i od Bradáče.

 

Od roku 1948 zavládl v našem fotbalu chaos, profesionalismus byl nahrazen sjednocenou tělovýchovou a tak někdy „srdcaři“ museli měnit dres kvůli panujícím předpisům, vyhláškám a směrnicím. To byl případ útočníka Josefa Crhy, brankáře André Houšky a dalšího útočníka Jaroslava Jareše. První dva „museli“ ze Slavie alias Dynama do Sparty alias Spartaku Sokolovo. Jareš (ten, co později trénoval Slavii) to měl pestřejší: 1955 Sparta, 1956 Slavia, 1957 a dále znovu Sparta. Obránce Jiří Ječný hrál za Slavii ligu dokonce v posledním ligovém zápase hraném na „staré Slavii“ na Letné (3. 12. 1950 Dynamo Slavia – Obchodní domy Čechie Karlín 3:3). Po vojně ale už oblékal rudý dres.

 

Antonín Rýgr byl dokonce hrajícím trenérem Sparty při zisku titulu 1954, po hráčské kariéře ještě ve dvou údobích však trenérsky vedl Slavii. Štefan Čambal byl zase hráčem Slavie, poté trenérem Sparty a nakonec hledačem talentů v Bohemians.

 

V roce 1979 přestoupil do Sparty brankář Slavie Miroslav Stárek. Po deseti letech se tedy roztrhl brankářský tandem Stárek – Zlámal. Mohli bychom vzpomenout ještě řadu hráčů, co přebíhali od jedněch k druhým (Zbyněk Houška, Kováč, Matějček, Raška), na samém konci cesty bychom našli ještě tři jména vicemistrů Evropy z roku 1996: Patrik Berger, Pavel Novotný a Karel Poborský, s nimi pak slovenského reprezentanta Vlado Labanta, Martina Abrahama nebo Matúše Kozáčika.

 

Historicky největší „rybou“ na klubových postech byl „symbol vítězící Sparty“ Václav Ježek. Ve Spartě byl legendárním trenérem a později generálním manažerem a u nás v „Korbelově éře“ také generálním manažerem. Pokud bychom chtěli zůstat jen na trenérské lavičce, pak oba rivaly trénovali v pozici prvního trenéra: Antonín Rýgr, Jozef Jarabinský, Vlastimil Petržela, Jaroslav Hřebík a František Straka.

 

Podle historických pramenů sestavil Vladimír Zápotocký.

 

Přímé přestupy mezi pražskými S:

 

1. Karel Nedvěd

1897 ze Slavie do Sparty

2. Jan Košek

1904 ze Slavie do Sparty, za rok zpět ze Sparty do Slavie

3. Jindřich Baumruck

1904 ze Slavie do Sparty, za rok zpět ze Sparty do Slavie

4. Rudolf Krummer

1904 ze Slavie do Sparty, za rok zpět ze Sparty do Slavie

5. Josef Bělka

1911 ze Slavie do Sparty, 1912 ze Sparty zpět do Slavie

6. Jan Ruth

1913 ze Slavie do Sparty

7. Jan Vaník

1916 ze Sparty do Slavie

8. Josef Šroubek

1913 ze Slavie do Sparty, 1919 ze Sparty do Slavie

9. Josef Sedláček

1918 ze Slavie do Sparty

10. Otto Šimonek

1928 ze Sparty do Slavie

11. Karel Hejma

1932 ze Sparty do Slavie

12. Josef Rektorys

1922 ze Sparty do Slavie

13. František Plodr

1926 ze Slavie do Sparty

14. Josef Silný

1926 ze Slavie do Sparty

15. Vojtěch Bradáč

1942 na půl roku na výpomoc ze Slavie do Sparty zachránit ligu

16. Miroslav Kupsa

1951 ze Slavie do Sparty

17. Ladislav Ledecký

1951 ze Slavie do Sparty

18. Andre Houška

1951 ze Slavie do Sparty

19. Jiří Pešek

1955 ze Sparty do Slavie

20. Jaroslav Jareš

1956 ze Sparty do Slavie, 1957 ze Slavie do Sparty

21. Miroslav Stárek

1979 ze Slavie do Sparty

22. Miroslav Kováč

1982 ze Slavie do Sparty

23. Patrik Berger

1991 ze Sparty do Slavie

24. Vladimír Labant

1999 ze Slavie do Sparty

25. Pavel Novotný

2001 ze Sparty do Slavie (předtím v A-týmu Slavie 1991 až 1997)

26. Matúš Kozáčik

2007 ze Slavie do Sparty

27. Martin Abraham

2008 ze Sparty do Slavie

28. Martin Juhar

2012 ze Sparty do Slavie

 

Statistiku přestupů sestavil archivář Slavie Karel Zuska. 

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články