Hrůzný poločas a pak vyrovnání. Ukázali jsme bojovnost, říká trenér | SK Slavia Praha
Více

Hrůzný poločas a pak vyrovnání. Ukázali jsme bojovnost, říká trenér

Slavia v poslední minutě 289. derby vybojovala bod za remízu. „Byl to takový zápas dvou poločasů,“ shrnul trenér Jindřich Trpišovský hrůzný start sešívaných a povedenou druhou půlku, v níž jeho tým třemi góly srovnal.
Slavia do jarního derby nevstoupila dvakrát dobře. „Náš výkon v první půli celkově postrádal jakoukoliv kvalitu, Sparta byla od první chvíle lepší v pohybu, sbírala odražené míče. Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně, hodně napadat, být hodně na míči. Místo toho to byl katastrofální poločas, měli jsme velké problémy s pohybem, nebyli jsme kompaktní, navíc jsme si všechny góly nechali dát ze standardek. Pro to snad ani neexistuje slovo, jak jsme se prezentovali…“ mračil se trenér Jindřich Trpišovský.

Po přestávce ale červenobílí zabrali. „Ve druhém to bylo přesně naopak, byli jsme strůjci zápasu, dali jsme tři góly. Jsme rádi, že jsme ten bod vyválčili, ale je škoda, že jsme si nechali dát ty tři branky, protože jsme dva body ztratili. Nekoukám, co to je za zápas, jsme minus dva body, musíme hrát na vítězství. Na druhé straně jsme prohrávali o tři góly a v poslední minutě srovnali. Ukázali jsme, že mužstvo má velký duch, je v něm velká bojovnost a síla. Musíme se vyvarovat se věcí, které nás sráží,“ dodal.

Pomohl ke změně důrazný poločasový rozhovor v kabině? „Asistenti uklidňovali mužstvo, já začal podobně, ale dostal jsem vztek. Když vidíte, kolik lidí nám fandí tady i u televize… Vůbec jsme nebojovali, nehráli, jak jsem chtěl, stupňovalo se to, ale celé do motivačna. Řekli jsme si, že ať se děje, co se děje, druhý poločas musíme vyhrát. Věřili jsme, že čas bude hrát pro nás. I minulý zápas ukázal, že máme dobrou kondici,“ prozradil trenér.

Ten také o půli sáhl ke dvěma střídáním. „Ke střídání jsme sáhli pro oživení hry. Poslali jsme tam Hromadu s cílem zvýšit tlak ve středu hřiště a uvolnit ruce Hušbauerovi, který se musel stahovat. Souček na to byl hrozně sám. Věděli jsme, že tím získáme střed pole. Micka jsme pak poslali do hry s cílem přidat ofenzivního hráče, zlepšit hru jeden na jednoho. Chtěli jsme zvýšit tlak v křídelních prostorech, přesunout Sobola s Bořilem, chtěli jsme větší podporu a více centrů do vápna. Chtěli jsme ve druhém poločase hrát vysoko a napadat, mít více vybojovaných míčů, vymazat Kangu, zamezit první rozehrávku, napadat a získávat míče vepředu,“ popisoval.

Gólman Ondřej Kolář inkasoval tři branky. „U třetího gólu to bylo tečované. Ondra nás držel pět zápasů, tak mu to teď úplně nelepilo. Na druhou stranu měl tři velmi těžké zákroky a dostávali jsme ho do nekomfortních situací. Ale jak říkám, jsme tým. Netrefili jsme se do sestavy, ten první poločas beru na sebe,“ říká trenér.

Před derby nebylo jisté, zda nastoupí opory červenobílých. „Musím pochválit všechny hráče, jak Hušbauer tak Škoda udělali maximum, aby hráli. Milan se připojil až ve čtvrtek, Pepa měl problémy s vazy v koleni. Nechal jsem to na nich, fit nebyli, takže to bylo tak padesát na padesát, nevím ani, jestli hráli s obstřiky nebo pod injekcemi. Cením si, že nám pomohli v závěrečném tlaku, oba strhávají mužstvo. Doufám, že z toho nebude další problém.“

„Postavili jsme stejnou sestavu jako proti Olomouci, s tím, že Tecla a van Burena necháme vstoupit do druhého poločasu. Mick umí přijít a pomoct. Je ale pravda, že jsme předpokládali jiný průběh utkání. Mick je navíc teď zraněný, doufám, že to nebude tak vážné, jak se to zdá. Pokud by bylo, možná bude chybět i do konce sezony,“ mrzí ho zranění sešívaného útočníka.

Svou první brankou ve Slavii se pak prezentoval Miroslav Stoch. „Byl jedním z hráčů, co byli pořád aktivní a moc jsme ho nepodpořili. Asi to na něj čekalo, ten gól nám pomohl, nastartoval nás. Cením si, jak hraje, není to jen jednostranný vlak. Jde výkonnostně hodně nahoru,“ těší trenéra.

Velký vliv mělo na derby video. „Zaplať pánbůh za něj, o některé góly obere, některé dá. Jsem ale zastáncem toho, ať je všude, pro rozhodčí je to velká pomoc. Pro nás je to divné – radovat se a když to gól není, je to velká rána pro psychiku týmů. Odnaučil jsem se tu radovat, spíš koukám po rozhodčích. Je to čekání, ale někdy se zase radujete dvakrát,“ dodává trenér Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články