Hvězdy Ferencvárose: Posila ve formě i jistý kapitán | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Ferencvárose: Posila ve formě i jistý kapitán

Slavia ve středu od 20:00 vstoupí do kvalifikace Ligy mistrů v Budapešti proti maďarským šampionům Ferencvárosi TC. Jaké jsou jeho největší hvězdy?

Maďarský mistr svoji kvalitu potvrdil už v loňské sezoně, kdy se přes všechna předkola kvalifikoval až do Ligy mistrů. Kádr po tomto úspěchu zůstal pohromadě, posílil a vyhlásil útok na druhou účast v základní skupině LM v řadě.

Ve Ferencvárosi hrají hráči z patnácti zemí a známý českému fanouškovi může být například Eldar Ćivić, který působil ve FORTUNA:LIZE, a slovenský reprezentační kanonýr Róbert Mak, který se i s pomocí polského brankáře Szczesnyho trefil na Euru proti Polsku.

Ryan Mmaee – Posila ve skvělé formě

Čerstvá posila na hrot září okamžitě po příchodu. Rodák z Belgie a marocký reprezentant přišel před sezonou z kyperského AEL Limassol za zhruba 800 tisíc Euro. 185 centimetrů vysoký forvard se ve čtyřech zápasech předkol trefil hned třikrát a dva góly připravil pro své spoluhráče.

Třiadvacetiletý střelec čtrnácti branek v loňské sezoně kyperské ligy je velmi rychlý a šikovný driblér, ale zároveň je schopný se díky své výšce prosadit i hlavou. Skvělý úvod sezony v novém angažmá podtrhl i brankou z lavičky v prvním ligovém kole, kdy se prosadil hned po šesti minutách na hřišti. Jeho branka ale Ferencvárosi k výhře nepomohla a ligovou sezonu tak otevřel porážkou 1:2 s Kisvárdou, která skončila v uplynulé sezoně na páté příčce maďarské OTP Bank ligy.

Tokmac Chol Nguen – Norský ofenzivní univerzál

Tvůrce hry Ferencvárose s keňskými kořeny fotbalově dorostl v norském prvoligovém Strømsgodset, odkud v létě zimě 2019 zamířil do Budapešti. Šikovný univerzál je průnikovými přihrávkami schopný najít své spoluhráče za obranou nebo sám obejít obránce a zakončit. V loňské sezoně se v lize trefil jedenáctkrát a v Lize mistrů gólem dopomohl Ferencvárosi k jedinému bodovému zisku (remíza 2:2 s Dynamem Kyjev). Má za sebou i první start v norské reprezentaci, v březnu nastoupil z lavičky při kvalifikační výhře 3:0 nad Gibraltarem.

Může nastoupit na obou křídlech, na desítce i na hrotu útoku, v letošní sezoně působí zejména na pozici tvůrce hry pod útočníky. Trefil se v úvodním zápase prvního předkola proti Prištině i v prvním utkání druhého předkola proti Vilniusu.

Dénes Dibusz – Kapitán a jistota v brance

Kapitán a služebně nejstarší hráč "Fradi" stojí mezi třemi tyčemi. Brankář Dibusz působí v maďarské metropoli už od únoru 2014. Od svého příchodu vychytal celkem 122 čistých kont v 286 zápasech. V loňské sezoně v lize inkasoval ve 28 zápasech 19 gólů a udržel 13 čistých kont. Ve skupině Ligy mistrů ale inkasoval sedmnáct branek za šest zápasů. V letošní kvalifikaci Ligy mistrů zatím ve čtyřech zápasech obdržel dva góly a udržel dvě čistá konta.

Vyniká zejména reflexy a chytáním na čáře, hra nohama a výběhy nepatří mezi jeho přednosti. Odchytal i 15 zápasů v maďarské reprezentaci, ve které ale v současnosti působí jako jasná jednička Peter Gulácsi, gólman Lipska. Záda mu kryje zkušený Ádám Bogdán, který má za sebou úctyhodnou kariéru na Ostrovech. Dostal se do branky v Boltonu, Wiganu, Hibernianu a i slavném Liverpoolu.

Za zmínku také stojí i albánský reprezentant Myrto Uzuni, který se za čtyři zápasy kvalifikace o Ligu mistrů stihl trefit čtyřikrát a přidal i dvě asistence pro své spoluhráče. 

Před sezonou vyměnili "Fradi" trenéra, ukrajinského kouče Serhiye Rebrova, který s týmem získal tři tituly v řadě, nahradil Rakušan Peter Stöger. Bývalý záložník má trenérské zkušenosti z německé Bundesligy, kde vedl Kolín nad Rýnem nebo Borussii Dortmund, kterou trénoval zhruba půl sezony potom, co se klub zbavil Petera Bosze. V loňské sezoně trénoval Austrii Vídeň.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články