Hvězdy Feyenoordu: Síla z Jižní Ameriky i domácí zkušenost | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Feyenoordu: Síla z Jižní Ameriky i domácí zkušenost

Do Edenu ve čtvrtek přicestuje rozjetý Feyenoord Rotterdam, kterému se daří v Evropě i domácí lize. Na koho z kádru červenobílých si budou muset slávisté dávat největší pozor?

Sešívaný dres rotterdamského týmu v minulosti oblékalo mnoho slavných jmen – vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Dirk Kuyt, švédský kanonýr Henrik Larsson, levonohý střelec Robin Van Persie nebo dokonce legendární Johan Cruyff, který ve Feyenoordu odehrál poslední sezonu kariéry, což fanoušci Ajaxu nenesli lehce.

My se ale podíváme na současný kádr pátého týmu loňské sezony Eredivisie, který dal dohromady nizozemský stratég Arne Slot. Bývalý hráč PEC Zwolle nebo konkurenční Sparty Rotterdam převzal Feyenoord před letošní sezonou a zatím se mu velmi daří, v lize z dvanácti zápasů hned devět vyhrál a s osmadvaceti body je Feyenoord na třetí příčce holandské nejvyšší soutěže. Na první Ajax ztrácí dva body, ale Rotterdamští mají o zápas méně, pokud ho zvládnou, můžou jít do čela ligy. Účast v Evropské konferenční lize si Feyenoord vybojoval v play off o Konferenční ligu, kde porazil Spartu Rotterdam i FC Utrecht. Následně v předkolech přešel přes kosovskou Dritu, švýcarský Lucern a švédský Elfsborg až do základní skupiny, kde dominuje a ztratil jen v Haifě, kde remizoval 0:0.

Mimo jádro týmu složené z domácích hráčů je mužstvo doplněné o zajímavé individuality z ciziny. Červenobílý dres oblékají hráči z celkem čtrnácti zemí z celého světa. Vynikají zejména v ofenzivě, za dvanáct ligových utkání nastříleli 31 gólů. Pojďme se podívat na největší hvězdy Feyenoordu!

Luis Sinisterra – Hbité křídlo z Kolumbie

Asi největší hrozba Feyenoordu. Ohromně rychlý šikovný křídelník začíná ve dvaadvaceti letech už čtvrtou sezonu v Holandsku a od začátku sezony je v parádní formě. V lize vstřelil čtyři góly, čímž už překonal svoji bilanci z minulé sezony. Ještě lépe se mu daří v Konferenční lize, v předkolech nasázel pět branek a třikrát asistoval, ve skupině se trefil dvakrát, proti Slavii nahrával na gól Kökçüa.

Vyžívá se v situacích jeden na jednoho, přes obránce se umí dostal kličkou i rychlostí. Vyhovují mu rychlé brejky, při kterých ho v náběhu za obranu hledají spoluhráči, když se dostane za bránícího hráče, chytá se hodně složitě. Naplňuje velký potenciál, který v něm dřímá, a pokud bude pokračovat v současné formě, nemine ho přestup do většího klubu.

Marcos Senesi – Jistota ve středu obrany

Podobně jako Sinisterra zamířil z Jižní Ameriky přímo do Feyenoordu, působí ale na opačném konci hřiště. Čtyřiadvacetiletý levonohý stoper je stálicí ve středu obrany rotterdamských. Po první sezoně se definitivně usadil v sestavě a jistými výkony v loňské sezoně pomohl Feyenoordu do Evropy.

Na stopera má výjimečnou kopací techniku, umí i výborně vystřelit, několikrát se prosadil ranou zpoza vápna, jednou dal dokonce nůžky. Je fotbalový, ale zároveň silný v osobních soubojích, v čemž mu pomáhá výška 185 centimetrů. Umí perfektně rozehrávat, v letošní sezoně nahrál už na tři góly. Podívejte se, jak proti Nijmegenu připravil gól pro Luise Sinisterru.

Bryan Linssen – Zkušený bombarďák na hrotu

Třicetiletý útočník kroutí už jedenáctou sezonu v nejvyšší holandské soutěži. A jak se mu daří? Skvěle! Na startu sezony oslavil jubilejní stou branku v Eredivisie. Do Feyenoordu přišel z Vitesse, kde zažíval nejúspěšnější roky své kariéry, za tři sezony nasázel 41 gólů. V letošní sezoně má výborně našlápnuto, v lize se trefil osmkrát, ve skupině UECL přesně mířil dvakrát a dvakrát asistoval. Proti Slavii přidával druhou branku Feyenoordu, na odvetný souboj červenobílých se o víkendu naladil dvěma góly do sítě Zwolle.

Hodně si rozumí s míčem, je to technický útočník, co má výborný výběr místa v šestnáctce i skvělé načasování náběhů za obranu. Je to komplexní zakončovatel oběma nohama, na 170 centimetrů vysokého útočníka je to výtečný hlavičkář.

Za zmínku určitě stojí i křídelník Reiss Nelson, který před sezonou přišel do Feyenoordu na roční hostování z Arsenalu, na startu angažmá ho zbrzdilo zranění, ale do posledních zápasů už naskakuje z lavičky. Zajímavě se jeví i dvacetiletý ofenzivní záložník z Turecka Orkun Kökcü, který ve Feyenoordu působí už od mládežnických kategorií a loni v létě se o něj zajímal Arsenal. V zápase na De Kuip otevřel turecký reprezentant skóre přízemní ránou na zadní tyč. Parádní formu má i ofenzivní záložník Guus Til, který v Eredivisie nasázel hned osm branek.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články