Hvězdy Haify: Americká jednička i světoběžník ze Surinamu | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Haify: Americká jednička i světoběžník ze Surinamu

Slávisty ve čtvrtek čeká odveta Evropské konferenční ligy proti Maccabi Haifa. Na koho si sešívaní po porážcce v Izraeli musí dát největší pozor?

Maccabi Haifa disponuje vyrovnaným kádrem, kde najdeme několik zahraničních individualit i zkušených domácích borců. Tým před sezonou ale opustila největší hvězda. Nikita Rukavytsya, který za poslední dvě sezony nasázel v dresu Maccabi 42 ligových branek, odešel do konkurenční Beerševy. I tak má ale dvaačtyřicetiletý trenér Barak Bakhar z čeho vybírat, pojďme se podívat na největší hvězdy kádru úřadujících izraelských šampionů.

Josh Cohen: Američan mezi třemi tyčemi

Branku Maccabi Haifa hájí devětadvacetiletý Američan Josh Cohen. Po absolvování univerzity v San Diegu vystřídal několik angažmá v nižších amerických soutěžích, aby v létě 2019 přišel z druholigového Sacramenta do Haify. V Izraeli prožívá první angažmá mimo Spojené státy a nutno říct, že se mu daří. Své by o tom mohli říct Daniel Samek nebo Ondřej Lingr, jejichž šance v prvním zápase skvěle pochytal.

V izraelské nejvyšší soutěži chytá třetí sezonu a ve 51 utkáních se mu podařilo vychytat hned 28 nul. Na domácí scéně je poměrně suverénní, ale to stejné se nedá říct o evropských pohárech, kde v patnácti zápasech (12 z toho předkola) udržel čisté konto pouze třikrát, naposledy proti Slavii. V evropských soutěžích inkasoval dohromady 24 branek, což dělá průměr téměř dvě inkasované branky na zápas.

Brankářskou dvojkou je o rok mladší Izraelec Roi Mishpati, předsezonní posila z Ashdodu, který uplynulý ročník zakončil na skvělém třetím místě tabulky šest bodů před Beerševou.

Tjaronn Chery: Ze Surinamu do světa

Ve fotbalovém životopise trojnásobného reprezentanta Surinamu najdete opravdu zajímavé a exotické destinace. Odchovanec Twente šel přes ADO Den Haag a FC Groningen, kde za jednu sezonu nastřílel 15 branek, do Anglie. V dresu Queens Park Rangers se ale po povedené první sezoně dále neprosadil, proto zamířil do čínského Zhinchengu. V Číně strávil dvě nepříliš úspěšné sezony a následně odešel hostovat do tureckého Kayserisporu, kde znovu ožil, dal 12 branek a u sedmi asistoval. Po konci hostování zamířil do Haify.

V Izraeli si i ve třiatřiceti letech udržuje výkonnost, s desítkou na dresu tvoří hru izraelských šampionů a dvanácti brankami a pěti asistencemi dopomohl Maccabi k vytouženému titulu. V předkolech Evropské konferenční ligy vstřelil dvě branky a pět připravil pro spoluhráče. Je šikovný driblér, který se nebojí jít jeden na jednoho nebo vystřelit z dálky, zároveň ale umí přesnou přihrávkou najít spoluhráče v náběhu. Po odchodu Rukavytsyi je asi největší hrozbou v útoku Maccabi. V úvodním duelu naskočil z lavičky a téměř okamžitě poslal do velké šance Jabera, kterého ale skvělým zákrokem vychytal Ondřej Kolář.

Dolev Haziza: Izraelský rychlík na křídle

Šestadvacetiletý izraelský křídelník začal svou profesionální kariéru v druholigovém Bnei Yehuda Tel Aviv, odkud v létě 2019 zamířil do Maccabi Haifa. A po přestupu do Haify začal být velmi produktivní, v první sezoně přidal k šesti gólům deset asistencí. V uplynulé mistrovské sezoně byl ještě gólovější, trefil se hned osmkrát a šest branek připravil pro spoluhráče. Šestkrát si zahrál za reprezentační výběr Izraele.

Může hrát na obou křídlech i pod hrotem, je to zkrátka ofenzivní univerzál. Kam ho trenér Bakhar postaví, tam je užitečný. Zdobí ho rychlost a zabijácký instinkt, z křídla výborně doplňuje útočné akce Maccabi. Podobně jako Chery nastoupil v úvodním duelu z lavičky a snažil se hrozit hlavně z rychlých protiútoků do otevřené obrany.

Pravděpodobně největší hvězdou Maccabi je kapitán Neta Lavi, defenzivní záložník ale do utkání se Slavií nezasáhne kvůli zlomenině lýtkové kosti.

Utkání s Maccabi Haifa odehrají slávisté ve čtvrtek od 21:00 v Edenu, zápas můžete sledovat na kanálu Sport 1. Vstupenky jsou k dispozici zde.

Aktuálně

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen: guláš, skákací hrad, autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Další články