Hvězdy Rangers: Eso z Kolumbie i trenér legenda | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Rangers: Eso z Kolumbie i trenér legenda

Slavia ve čtvrtek od 18:55 odehraje první zápas osmifinále Evropské Ligy proti čerstvým skotským šampionům Rangers FC. Jaké jsou největší hvězdy soupeře?

Přestože soupiska Rangers nevypadá na první pohled tak zvučně jako sestava Leicesteru, který slávisté přemohli v úvodním kole play off Evropské ligy, najdeme ve skotském týmu celou řadu skvělých hráčů a známých jmen. Největší osobnost pak stojí na střídačce.

Kolumbijský střelec Alfredo Morelos

Alfredo Morelos začal svou kariéru v Deportivo Independiente Medellín, odkud se hrotový útočník přesunul do finského klubu HJK Helsinki. A čtyřiadvacetiletý forvard ukázal ve Finsku skvělou formu. Během první sezony skóroval šestnáctkrát ve třiceti utkáních. Ve druhém ročníku se mu dařilo dokonce ještě víc, když vstřelil 11 gólů ve 12 zápasech. V obou sezonách navíc přidal ještě pět asistencí. Před sezonou 2017/18 si ho vyhlédli Rangers, kteří za něj Helsinkám zaplatili 1,2 milionu eur. A talentovaný Kolumbijec dokázal během svého působení ve Skotsku svou hodnotu, za kterou přestupoval, zdesetinásobit.

V první sezoně se prosadil v lize 14krát, ve druhé 17krát a ve třetí 12krát. Ke svým gólům dokáže ale pravidelně přidávat také asistence. Během prvních tří sezon v Rangers přihrál na gól 17krát. Mimořádný pro něj byl předchozí ročník Evropské ligy, ve kterém vystřílel Rangers postup do základní fáze osmi góly (třikrát se trefil také do sítě dánského Midttjylandu) a dalších šest zásahů přidal ve finálovém turnaji. V aktuální sezoně zatím dokázal nastřílet deset gólů ve 24 utkáních, třikrát se trefil také v Evropské lize, jednou v domácím poháru. Ke svým gólům dokázal v lize a v Evropě přidat ještě dalších osm asistencí. 

Momentálně prožívá úžasnou formu, v posledních devíti utkáních nasázel za Rangers sedm branek. Morelos si svými výkony řekl také o pozvánku do národního týmu, za který zatím odehrál tři utkání kvalifikace o nadcházející mistrovství světa.


Zdroj: Rangers FC

Odchovanec Liverpoolu Ryan Kent

Čtyřiadvacetiletý křídelní hráč Ryan Kent začal svou kariéru v anglickém Liverpoolu, kde prošel mládežnickou akademií. Nedostal ale téměř žádný prostor a následovala řada hostování. Nejdřív do Coventry City, pak do Barnsley, německého Freiburgu, Bristol City až následně zamířil v sezoně 2018/19 do Rangers. Tam se mu podařilo nasázet šest branek a asistovat u devíti gólů, což mu vyneslo ocenění Young Player of the Year nejprve interně v týmu Rangers a následně získal toto ocenění i v rámci skotské fotbalové asociace. Jeho výkony mu před začátkem sezony 2019/20 vynesly trvalý přestup do skotského klubu, který za něj do Liverpoolu poslal 7,2 milionu eur.

Následující sezona v Rangers přinesla podobná čísla jako ta první, když ve 34 zápasech vsítil osm branek, ke kterým přidal i čtyři asistence. Naplno se ale rozjel až v právě probíhajícím ročníku. Ve skotské lize dokázal ve 32 utkáních vstřelit osm gólů a přihrát na devět branek. V Evropské lize zatím dvě branky dal a na stejný počet také přihrál. Jeho forma se stupňuje podobně jako u Morelose. V posledních pěti utkáních dal čtyři góly a sešívaní si na něj určitě musí dát pozor.

Za reprezentaci Kent zatím odehrál pouze dva zápasy. Proti komu? V roce 2015 nastoupil do dvojzápasu výběru U20 proti České republice.


Zdroj: Rangers FC

Stanciův parťák a syn slavného otce

Ianis Hagi, dvaadvacetiletý talent a spoluhráč Nica Stancia z rumunské reprezentace, nastupuje za Rangers na pravém křídle. Svůj profesionální debut zažil už v šestnácti letech za rumunský Viitorul Constanta. Tam v sezoně 2014/15 odehrál pouze sedm ligových utkání, v následující sezoně ale dostal daleko více prostoru, naskočil téměř do každého zápasu a upoutal na sebe pozornost italské Fiorentiny. Ta za něj poslala do Rumunska dva miliony eur. V italské Serii A ale nedostal Hagi dostatečný prostor se prosadit. V lize odehrál pouze 48 minut ve dvou zápasech za celou sezonu. Jeho tři góly a jedna asistence během pěti zápasů italského juniorského poháru Coppa Italia Primavera vedení Fiorentiny nepřesvědčily a Hagi se za 2,8 milionu eur stěhoval zpět do svého bývalého týmu.

Tady opět potvrdil svou kvalitu, když během dvou sezon v lize nasázel 16 gólů ve 45 zápasech. Po jeho povedeném působení ho za 4,7 milionu eur koupil belgický Genk, kde po půlročním působení zapůsobil na skauty Rangers, kteří si ho přivedli na hostování. Po půl roce v Glasgow ho skotský klub přivedl natrvalo. V právě probíhající sezoně nastřádal v lize už šest gólů a devět asistencí, jeden gól vstřelil také v Evropské lize.

Jeho otcem je legendární rumunský fotbalista Gheorghe Hagi, který působil v Realu Madrid i Barceloně.


Zdroj: Rangers FC

Největší hvězda: Steven Gerrard

Steven Gerrard koučuje Rangers od sezony 2018/19, kdy ho vedení skotského klubu přivedlo jako nezkušeného trenéra. Legenda Liverpoolu a spoluhráč Milana Baroše a Vladimíra Šmicera, se kterými dokázal vyhrát v roce 2005 Ligu mistrů po neuvěřitelném obratu ve finále proti AC Milán, nikdy za svou kariéru nevyhrál domácí ligu. To se mu povedlo až minulý týden, když dovedl Rangers k jubilejnímu 55. titulu. Týmu se pod jeho vedením neskutečně daří. V letošní sezoně neprohráli v lize ani v Evropě. Jedinou porážku utrpěli jeho svěřenci v domácím poháru. Celkový výsledek? 38 výher, šest remíz a pouze jediná prohra. Gerrard tak navazuje na svou úchvatnou kariéru, během které v 749 utkání vstřelil 191 gólů a přidal 158 asistencí. Dalších 114 startů a 21 branek přidal za anglickou reprezentaci.


Zdroj: Rangers FC

Z dalších klíčových hráčů Rangers je potřeba zmínit také pravého obránce Jamese Taverniera, kapitána mužstva, který je nejlepším ligovým střelcem skotského klubu. Devětadvacetiletý bek nastřílel ve 29 zápasech jedenáct gólů a přidal deset asistencí, dva góly a tři přihrávky si připsal i v Evropské lize. Proti Slavii ale nenastoupí kvůli zranění kolena.

Stejný případ je i útočník Kemar Roofe, kterého Rangers přivedli před sezonou z Anderlechtu. V 18 odehraných ligových utkáních nasázel deset gólů, dvakrát se prosadil také v Evropské lize. O osmifinále ho ale připraví poranění lýtka.

V kádru skotských mistrů je také legendární anglický útočník Jermain Defoe, který velkou část své kariéry strávil v Tottenhamu, do souboje se Slavií ale nenaskočí, protože není na soupisce pro Evropskou ligu. Po úspěšném působení v Sunderlandu podepsal smlouvu s Bournemouthem, odkud v polovině sezony 2018/19 zamířil právě do Rangers. Osmatřicetiletý forvard zažil nejlepší formu v minulé sezoně, když dal v lize 13 gólů ve 20 utkáních. Letos nastupuje už jen jako náhradník a zatím se dvakrát strefil v lize, jednou v poháru a jednou v předkole Evropské ligy.


Zdroj: Rangers FC

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články