Hvězdy už budou na dresu napořád. Moc to pro nás znamená | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy už budou na dresu napořád. Moc to pro nás znamená

Po titulovém utkání jen těžko hledal slova. Přesto dokázal trenér Jindřich Trpišovský přesně zhodnotit výhru 1:0 nad druhou Plzní, kterou si sešívaní zajistili zisk 20. titulu v historii!

„Bylo to strašně těžké utkání. Myslím si, že to byl velmi vyrovnaný zápas, oba týmy sehrály podobné utkání a rozhodly to maličkosti. Plzeň do utkání vstoupila mnohem lépe než minule, myslím si, že jsme v první půli byli hodně nervózní, až jsme se v některých situacích báli hrát, trochu jsme se nepoznávali. O půli jsme si to museli vyříkat. Pak jsme byli odvážnější, z čehož možná pramenil i gól. Zápas ukázal vyrovnané týmy, které předvedly, že aktuálně právem hrály o titul. Byly tam velice dobré výkony od obou celků. Jediné co, tak nebylo tolik šancí, jako v minulých zápasech. Od obou celků byla vidět velká kvalita hry na to, o jaké utkání šlo. Myslím si, že se všichni prezentovali velice dobře, navíc i rozhodčí byli skvělí. Na to, o co šlo a jak to bylo vyhecované, tak to zvládli skvěle. To vše přispělo k úrovni utkání. Na druhou stranu, ke gólu jsme měli v některých situacích blíže během zápasu, ale Plzeň skvěle kombinovala a měla dobrý výběr místa, zapojovala do kombinace řadu hráčů. Nám se je nedařilo tolik dostávat pod tlak. Nevím, jestli to bylo tíhou okamžiku, ale měli jsme trochu těžší nohy. Znovu ale říkám, že proti nám stál strašně těžký soupeř, byl to vyrovnaný zápas. Rozhodly detaily. V některých z nich jsme byli ve vápně přesnější,“ řekl po náročném duelu šťastný trenér Jindřich Trpišovský, jeden z hlavních strůjců slávistického úspěchu v posledních letech. 

Podle lodivoda sešívaných je obhajoba titulu velmi těžká. Proto si letošního triumfu váží o to více. „Pro mě je tohle o dost cennější, protože nás toho v této sezoně potkalo strašně moc, že bych to snad musel vyjmenovávat. Jako příklad uvedu koronavirus nebo těžká zranění některých hráčů a samozřejmě, když budu počítat Hovorku a Olayinku, tak i odchody osmi až devíti naprosto klíčových hráčů ze základní sestavy. Myslím si, že to by zamávalo s jakýmkoli světovým mužstvem, které je na čele někde v zahraničních ligách. První vlna přišla už v létě, kdy nám odešli strašně důležití hráči jako Deli nebo Ngadeu, Miňo Stoch, Jarda Zmrhal. Pak to pokračovalo Králem, Součkem, Škoďákem a Hušbou nebo dalšími, které bych musel vyjmenovat všechny. My jsme obhájili titul, jestli se nepletu, tak teď máme ještě více bodů než v minulé sezoně. I proto si toho strašně cením. V kádru je teď odhadem asi 70 procent hráčů, kteří tu loni nebyli a Plzeň si myslím, že je minimálně na stejných bodech jako loni. Jistě, měli jsme velký náskok, ale když vezmu všechny věci, co se děly okolo, hra bez diváků, Ligy Mistrů, Evropa, tak si i o to víc titulu vážím. Někdy jsem až dojatý, když vidím Zimiče, Lukáše Provoda nebo Petara Musu, kteří jsou tu pár měsíců, a přitom to mužstvo dokáží táhnout v takových těžkých zápasech. Musí nahradit ty hráče, co tu byli, to si málokdo uvědomuje. My jsme potřebovali nahradit reprezentanty, kteří odešli do velkých lig s hráči, kteří nejen začínají ve Slavii, ale i v lize,“ popsal starosti, kterých v letošním roce nebylo málo. I tak ale Jindřich Trpišovský podle svých slov tušil, že titul se svými svěřenci získá. 

„Bylo to celou dobu po té pauze. Už jak jsme do to ho vstoupili, tak jsem říkal i klukům, že když uděláme první tři zápasy devět bodů, Jablonec, Boleslav a Příbram, těžká utkání, tak tam si myslím, že jsme si všichni dokázali, že i přes změny mužstvo má svoji sílu, charakter, mentalitu a pracovitost. Myslím si, že met bylo více. Třeba vzájemné zápasy s Plzní, kdy jsme ani jeden neprohráli. Po koronaviru i přes absenci Olayinky jsem viděl, jak se kluci takticky sžili a hráli tak, jako to bylo na podzim,“ řekl. 

Za velký úspěch pak Jindra Trpišovský považuje i to, že od následující sezony bude mít Slavia na dresu u znaku dvě hvězdy, to díky zisku 20. titulu v historii. „Dvě hvězdy byly pro mě velkým cílem už vloni. Myslím, že jsem to někde v rozhovoru zmiňoval ještě přes ziskem loňského titulu. Měl jsem to v hlavě dlouho. Bylo to blízko a my cítili, že máme takové mužstvo, které k tomu může dokráčet. Pro mě i pro kluky je to hrozně moc. Teď totiž navázali na něco, co tu už před námi zanechalo spoustu dalších, skvělí hráči a trenéři, Plánička, Bican, Jarolím nebo Cipro. Všichni ti, co tu byli před námi. Víc jak jedno století něco střádali a my teď dokázali na dres přidat tu vysněnou druhou hvězdu. Vím, že si třeba někdo říká, že jsou důležitější věci, ale pro nás to znamená moc. Dotáhli jsme do cíle tu věc, kterou tady někdo začal před námi. Hvězdy už tam budou napořád. Třeba i na několik desítek let, než se těm po nás zase podaří přidat další. S klukama jsme si to říkali už v loňské sezoně, že je to mimo všeho ostatního, velké lákadlo," řekl a zmínil i další cíl, obhajobu postupu do základní skupiny Ligy Mistrů. „Co se týče Ligy Mistrů, ta je strašně daleko. Samozřejmě doufáme, že se bude hrát, ale nechci to zakřiknout, nikdo neví, co se stane ve světě dál. Abych řekl upřímně, v hlavě mám teď jiné starosti a nedokážu se nad tím úplně zamyslet,“ doplnil. 

Zápas s Plzní rozhodl Petr Ševčík, kterému ve vápně nahrával Lukáš Masopust. Po úvodních 45 minutách by ale Jindřich Trpišovský něco podobného jen těžko čekal. „Zrovna Šéva a Maso se mi o půli moc nezdáli, byli to ti kluci, se kterými jsem byl nejvíc nespokojený, vyhazovali nám spoustu míčů a nehráli tak, jak umí. Jsem rád, že ve druhé půli se oba zklidnili a třeba Šéva se rozehrál ke skvělému výkonu. Důležité bylo, že v klíčové situaci zachovali oba klid. Byli u hlavního momentu zápasu. O Petrovi Ševčíkovi jsem mluvil už několikrát. Pro mě je to hráč pro Bundesligu, pro velké soutěže. Chybí mu jen body, klíčové momenty. Já ho trénuji už čtvrtý rok, poprvé jsem ho viděl, když hrál za Opavu druhou ligu na hostování a od té doby jsem po něm toužil. Jediné, co mu chybí, je klid. Po těch letech jsem se toho dočkal až teď a v situaci, kdy ho normálně nemá. U Lukáše Masopusta pak platí to stejné. Oni oba ten zápas tolik prožívají, že je jim to někdy na škodu. Věřím ale, že se tímhle třeba uklidní. Museli to zkrátka vzít na sebe po těch, co odešli a jsem rád, že se na tom bodově podíleli, protože produktivitu jim někdy vyčítáme,“ popsal a vyjádřil se i ke změně herního stylu, který sešívané dlouho charakterizoval. Místo zběsilého útočení se totiž Slavia pod jeho vedením zaměřila i na precizní defenzivu. 

„Snažíme se hrát komplexně, ale za poslední dobu nám odešlo tolik bodů, ať už to byl Škoďák nebo Miňo Stoch, ti dělali hrozně bodů. Bohužel ale odešli a my víme, že teď nejsme v situaci, kdy bychom každé utkání byli schopni dávat dva nebo tři góly. Víme, že nesmíme inkasovat. Myslím, že hlavní rozdíl mezi tou to a loňskou sezonou jsou výkony Ondry Koláře. On nás letos v tolika momentech strašně podržel, chytil věci, ze kterých jsme loni dostávali branky. Bodově jsme na tom lépe, branek jsme dali podobně. Zlepšili jsme se defenzivně, je to o hráčích jako Láďa Coufal, Ondra Kolář nebo Ondra Kúdela. Jsou tady dlouho a vyrostli ve skvělé hráče,“ uzavřel Jindřich Trpišovský, trenér prvního celku FORTUNA:LIGY v sezoně 2019/20. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články