Jsem rád, že mohu přispět k rozvoji akademie, říká Martin Hladík | SK Slavia Praha
Více

Jsem rád, že mohu přispět k rozvoji akademie, říká Martin Hladík

Martin Hladík působí ve Slavii už téměř 20 let. Kdysi jako hráč i trenér, v současnosti vykonává funkci sekretáře mládežnické akademie, kde využívá své bohaté zkušenosti.

Jaké byly vaše fotbalové začátky? 
„S fotbalem jsem začal v 7 letech ve svém rodném městě západočeském Tachově. Měli jsme velké štěstí na výborného mládežnického trenéra Zdeňka Kropáče, který nás pro fotbal získal a dal nám výborné základy. Fotbal jsem si hned zamiloval a bylo jasné, že mě bude provázet celý život."

V roce 2001 jste přestoupil do Slavie do týmu U15 pod vedením Petra Karocha a Zdeňka Blažka. Jak vnímáte, že vaši bývalí trenéři jsou nyní vaši kolegové v akademii?
„Ve 14 letech jsem přestoupil z Tachova do Slavie, čímž se mi splnil sen, protože Slavii jsem fandil od svých fotbalových začátků a byl to klub mého srdce už od dětství. Měl jsem štěstí, že v týmu U15 jsem narazil na výborné trenéry, kteří ve Slavii působí dlouhou dobu a vychovali spolu řadu hráčů pro prvoligový fotbal. V začátcích mi velmi pomohli s aklimatizací ve Slavii. Naše cesty se potkaly ještě později, když jsem s nimi společně působil jako asistent trenéra v realizačním týmu u ročníku 1996. V současné době jsme kolegové a opět v úzkém kontaktu, když je Petr Karoch šéftrenérem žáků a Zdeněk Blažek koordinuje sportovní činnost v našem tréninkovém areálu na Xaverově. Jsem velmi potěšen, že s nimi mohu spolupracovat, stejně jako se všemi ostatními spolupracovníky, kteří v akademii v současné době jsou."

Prošel jste všemi dorosteneckými kategoriemi U16-U19, na jaké spoluhráče z tohoto období nejvíce vzpomínáte?
„V dorostu vedli můj ročník výborní trenéři jako Vahala, Mišovec, Šrámek, Nečas a Jinoch, současně starší ročníky vedl nynější manažer naší akademie Jiří Plíšek. Celou akademii měl v té době na starost sportovní ředitel Slavie Jan Říčka, který je vynikajícím fotbalovým odborníkem a skvělým skautem. Do Slavie tak v té době chodili nejlepší dorostenci z celé republiky. Díky vytvořenému konkurenčnímu prostředí spojenému s kvalitním tréninkovým procesem zajištěným zmíněnými trenéry se v této době podařilo vychovat ve Slavii celou řadu vynikajících hráčů. Měl jsem tu čest potkat v akademii Marka Suchého, Milana Černého, Jiřího Valentu, Michala Švece, Bořka Dočkala, Marcela Gecova, Tomáše Necida, Tomáše Pekharta, Lukáše Váchu, Jana Kovaříka, Jana Hanuše a další. Nerad bych na někoho zapomněl, ale ač to zní neuvěřitelně, tak všichni hráči základní sestavy naší tehdejší U19 si později zahráli ligový fotbal. Jsem přesvědčen, že při současném nastavení fungování naší akademie budeme opět vychovávat budoucí ligové hráče a reprezentanty v tak vysokém počtu jako tehdy."

Jak pokračoval vývoj vaší kariéry po konci střední školy?
„Tým U19 byl bohužel pro mě ve Slavii konečnou jako hráče. Nedostal jsem se do tehdejšího B-týmu a pomalu si začal uvědomovat, že fotbal na profesionální úrovni i přes veškerou snahu a úsilí hrát nebudu. Díky rodině jsem však věděl, že kromě fotbalu je důležitá i škola, takže po maturitě na gymnáziu Přípotoční jsem následně začal studovat FTVS, obor Management sportu. Současně jsem začal ve Slavii dělat u mladších žáků asistenta trenéra, čímž jsem přirozeně přešel z role hráčské do role trenérské, navíc v milovaném klubu. Podobnou cestu, jakou jsem prošel já, se v současné době snažíme v akademii také razit. Ne všichni hráči se mohou fotbalem živit profesionálně, a proto je důležité, aby se věnovali také škole a měli tak připravenou záložní variantu. S našimi partnerskými školami na všech úrovních máme pro naše hráče připravenou variantu, která jim v případě neuskutečněné kariéry umožní u sportu a fotbalu zůstat v jiných rolích jako trenéři, funkcionáři, kondičáci či například fyzioterapeuti."

Jak vzpomínáte na vaše trenérské působení ve Slavii?
„V různých trenérských rolích jsem působil v akademii přes 10 let. Prošel jsem si všechny kategorie od přípravek, žáků, až po dorost. Jako asistent jsem pracoval s řadou výborných trenérů, od kterých jsem se učil a bral to nejlepší. Po získání nezbytných zkušeností v asistentské roli u různých týmů a kategorií jsem přebral ročník 2002 v kategorii U11 jako hlavní trenér a šel jsem s nimi až do kategorie U14. Řada hráčů tohoto ročníku jako Křišťan, Toula, Surovčík, Štětka, Matys a Hroník hrála v letošní sezoně velmi úspěšně mládežnickou Ligu mistrů, a když Toula vstřelil po centru Křišťana hlavou vítěznou branku na Barceloně, byl jsem na kluky velmi pyšný. V následujícím období jsem již nebyl schopen skloubit trenérskou funkci s funkcí sekretáře, a tak jsem s trénováním přestal. Byla to ale vynikající zkušenost, spousta zážitků a setkání s vynikajícími lidmi. S řadou z nich spolupracuji i teď ve funkci sekretáře mládeže."

Jakým hráčem byl pod vaším vedením Tomáš Souček? Jak na něj vzpomínáte?
„Tomáše Součka jsem potkal hned v prvním roce mého trénování, kdy jsem působil jako asistent trenéra současného trenéra U16 Milana Titěry. Tomáš v té době hrál ještě v útoku a pamatuji si, že už tehdy měl velký klid na míči, slušnou techniku a čich na góly. Přiznám se, že tehdy jsem netipoval, že by to mohl dotáhnout tak daleko. Byl však velmi pracovitý, skromný a cílevědomý, a i díky výbornému rodinnému zázemí se neustále zlepšoval a dotáhl do tam, kde je teď. Jsem rád, že zůstal skromný, slušný a ochotný i v současné době a sláva mu nestoupla do hlavy. Charakterově je to přesně ten hráč, které bychom chtěli v naší akademii produkovat."

V roce 2015 zahájila činnost “nová akademie“ pod vedením Jiřího Plíška, jak vnímáte vývoj akademie od roku 2015 a co se změnilo?
„Rok 2015 a příchod nových investorů byl zlomový nejen pro celý klub, ale také pro akademii. Samozřejmě, že i předtím se v mládeži dělala kvalitní práce a vychovala řadu hráčů, jak už jsem zmiňoval. S novými investory, tedy i finančními možnostmi, a s novým manažerem mládeže Jiřím Plíškem, však akademie a výchova hráčů dostala nový rozměr. Jirka jako skutečný fotbalový odborník s obrovskými zkušenostmi a manažerskými schopnostmi začal budovat akademii jako funkční provázaný systém, kde vše bude mít hlavu a patu a pevný řád, který umožní systematickou výchovu kvalitních hráčů, aniž by se opomněla jakákoliv důležitá složka této výchovy, jako je tomu v západoevropských akademiích. Za téměř 5 let fungování nové akademie se postupně podařila nastavit jasná organizace akademie a sestavit dobře fungující trenérský tým a kolektiv, v kterém je radost pracovat. Odměnou a zároveň obrovskou zkušeností byla účast týmu U19 v mládežnické Lize mistrů, kde jsme si dokázali, že se můžeme rovnat s těmi nejlepšími a jdeme správnou cestou. Změnila se tedy a zprofesionalizovala v akademii spousta věcí, ale všichni víme, že nás zároveň čeká ještě spousta práce. Všichni doufáme a velmi si přejeme, aby se podařilo postavit velmi potřebné zázemí v podobě nové akademie se všemi potřebnými hřišti a zázemím, což by nás zase posunulo směrem dopředu a výchovu hráčů ještě více zkvalitnilo."

Co všechno zahrnuje vaše činnost sekretáře mládeže?
„Jako sekretář mládeže jsem odpovědný spolu se svými kolegy za organizační zajištění činnosti akademie. Je to velmi pestré a různorodé. V popisu práce mám mimo jiné administrativní řešení přestupů hráčů, rozdělování tréninkových ploch, administraci profesionálních smluv u hráčů mládeže, zajišťování zápasů a turnajů pro jednotlivé týmy, zajištění organizace domácích zápasů, komunikace s FAČR a PFS, pořádání a organizace domácích turnajů. Vytvářím podporu pro všechny pracovníky akademie a komunikuji s ostatními odděleními klubu ohledně organizačních záležitostí. Práce je tedy hodně, ale jsem velmi rád, že mohu přispět k rozvoji akademie a výchově hráčů."

Jste stále aktivním hráčem?
„Velký fotbal stále hraji ve vesnici Studánka u Tachova, pokud tam jednou za čas jedu s rodinou na víkend za rodiči. Hrajeme 1.B třídu a sešla se tam parta výborných fotbalistů, se kterými si vždy rád zahraji, pokud mi to čas dovolí. V Praze hraji nižší soutěž futsalu za tým Salvator, což mě také velmi baví a naplňuje."

Jak vnímáte aktuální krizovou situaci a co máte nyní na starosti?
„Situace okolo koronaviru je velmi nepříjemná pro všechny, jde zde o lidské životy a nevyplatí se tuto situaci absolutně podceňovat. Musíme všichni doufat, že se nám společně podaří tohoto velkého nepřítele porazit a vše se zase pomalu vrátí do normálu. I činnost naší akademie je v této době pozastavena, hráči netrénují a nehrají se zápasy. Přesto se však v akademii snažíme být aktivní a společně s kolegy vytváříme pro hráče individuální plány a výzvy, které dělají doma. Zároveň pořádáme v rámci akademie videokonference a snažíme se pracovat na vypilování společné metodiky. Tento prostor se tedy snažíme aktivně využít k činnostem, na které není v normálním režimu zase tolik prostoru."

Jaký máte pohled na zbytek sezony? Na co pozitivního se můžeme těšit?
„V současné situaci je předčasné něco předjímat. Doufám, že se situace okolo koronaviru co nejdříve zklidní, tento vir se podaří porazit a všichni se vrátíme opět do práce a na fotbalová hřiště, kde to máme nejradši a jsme nejšťastnější."

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články