KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Nice a trenér legenda | SK Slavia Praha
Více

KOHO SLEDOVAT: Tři hvězdy Nice a trenér legenda

I bez brazilského kapitána Danteho, který si vážně zranil koleno, disponuje kádr OGC Nice zajímavými fotbalisty. Na koho si musí dát sešívaní ve čtvrtečním zápase Evropské ligy pozor?

Patrick Vieira - ikona na střídačce 

Trenérem Nice je legendární záložník Patrick Vieira. V národním týmu nastoupil senegalský rodák k 107 zápasům, v roce 1998 vyhrál s Francií domácí mistrovství světa, na světovém šampionátu 2006 přidal stříbro. Mezidobí vyplnil vítězstvím na EURO 2000. Na klubové scéně působil v londýnském Arsenalu, hrál i za Juventus, Inter Milán nebo Manchester City.

Vždy byl synonymem úspěchu. V Anglii vyhrál tři tituly, všechny s Arsenalem, italskou Serii A ovládl pětkrát, jednou s AC, čtyřikrát s Interem. Kariéru ukončil v Manchesteru City po konci sezony 2010/11. Ztratil místo v základní sestavě, nové angažmá nehledal. Neměl motivaci… "Že bych nastupoval za Wigan, nebo Wolverhampton? Ne, to bych neskousnul. Abych se trápil ve druhé polovině tabulky, je pro mě nepředstavitelné. Jsem vítěz, Manchester City byla poslední výzva v mojí kariéře," řekl novinářům Vieira a plynule přešel k trénování v klubové akademii. V letech 2016-18 vedl New York City FC, do Nice zamířil v červnu 2018.

V první sezoně skončil s týmem na sedmém místě, vloni v ročníku, který výrazně pokrátila pandemie COVIDU-19, byl po 28 kolech pátý. A letošek? Nice nedělní výhrou nad Angers bodovalo popáté v řadě a sedí na čtvrté příčce tabulky, na vedoucí Paris Saint-Germain ztrácí čtyři body. 44letý Vieira válí i jako trenér.

 Kasper Dolberg Rasmussen - dánský útočný supertalent 

Nejlepším střelcem Nice v dosavadním průběhu Ligue 1 je autor tří gólů Kasper Dolberg. V Evropské lize ale dánský reprezentační útočník, který v říjnu oslavil 23. narozeniny, zatím střelecky mlčí. Dolberg je odchovancem Silkeborgu, za první tým debutoval už jako sedmnáctiletý v květnu 2015. V té době už věděl, že jeho další kroky povedou do Ajaxu Amsterdam, kam ho doporučil úspěšný dánský skaut John Steen Olsen.

Stejný člověk objevil pro Ajax Zlatana Ibrahimovice nebo Christiana Eriksena. A nechybil ani s Dolbergem, 187 centimetrů vysoký pravonohý forvard nastřílel za nizozemský klub ve 119 utkáních 45 gólů a na šestnáct přihrál, po první sezoně byl vyhlášen nováčkem roku v Eredivisie.

29. srpna 2019 přestoupil Dolberg do Nice, manažer OGC Julien Fournier za něj zaplatil 20.5 milionu euro a splnil velké přání trenéra Vieiry. Loňský ročník ukázal, že to byly dobře investované peníze, Dán skóroval jedenáctkrát a fanoušci ho vyhlásili největší hvězdou sezony. Angažmá přitom nezačalo šťastně, 16. září nahlásil Dolberg na polici krádež svých luxusních hodinek. Vyšetřování prokázalo, že šperk v hodnotě takřka dvou milionů korun ukradl jeho spoluhráč Lamine Diaby-Fadiga, který byl okamžitě z klubu propuštěn.

 Morgan Schneiderlin – záložník skoro za miliardu 

Nejzvučnější předsezonní posilu ulovilo Nice v létě na Ostrovech. Bývalý francouzský reprezentant (15 zápasů, účast na MS 2014 a EURO 2016) Morgan Schneiderlin strávil v Premier League dvanáct let, během kterých navlékal dres Southamptonu, Manchesteru United, se kterým v roce 2016 vyhrál Anglický pohár, a naposledy Evertonu.

Klub z Liverpoolu za něj v červnu inkasoval od Nice 10 milionů euro, když ho ale v lednu 2011 přiváděli z United, museli vytáhnout z kapsy více než dvojnásobek, 27 milionů euro (747 milionů korun). Pilířem Schneiderlinovy hry je obrana, na gól v soutěžním utkání čeká 30letý záložník už skoro čtyři roky, naposledy skóroval 11. března 2017 při domácím vítězství Evertonu nad West Bromwichem.

181 centimetrů vysokého rodáka z městečka Obernai u hranic s Německem zdobí fyzická hra a síla ve vzdušných soubojích. Umí i přitvrdit, za kariéru inkasoval 51 žlutých karet, ale hraje chytře, vyloučen byl jen třikrát. Kromě fotbalu je jeho velkou vášní bowling, v pořadí celebrit v manchesterské herně Deansgate mu patří se 189 body druhé místo, lepší skóre má jen bývalý obránce Aston Villy Micah Richards.

 Youcef Atal - rychlík z Alžírska 

V květnu 2019 kolem něj kroužil Bayern Mnichov. "Atal není momentálně na prodej," uklidnil tehdy fanoušky Nice v rozhovoru pro L´Equipe sportovní ředitel Gilles Grimandi. Služeb maličkého, 176 centimetrů, 24letého alžírského reprezentanta si v klubu maximálně cení, zejména pro jeho univerzálnost. Atal hraje primárně jako pravý bek, ale může také alternovat na levém křídle. V Nice působí od července 2018, kdy přišel z belgického KV Kortrijk.


V rozletu ho výrazně přibrzdilo zranění, které si přivodil o pět měsíců později. V prosincovém zápase proti Métám si poranil koleno, podrobné vyšetření odhalilo poškozený meniskus. Atal absolvoval operaci a po ní tříměsíční pauzu, další problémy přišly letos na konci září, kdy si natrhl stehenní sval a musel vynechat tři zápasy. 29. října proti Beer Shevě už zvládl odehrát 67 minut, v neděli proti Angers ho Vieira poslal na hřiště stejně jako Dolberga ve druhém poločase. Cíl byl zřejmý, pošetřit oba na čtvrteční Evropskou ligu v Edenu.

Kromě zmíněné trojice se vyplatí sledovat i další hráče Nice. Zajímavou alternativou na hrot je 20letý odchovanec Lyonu Amine Gouiri, který se prosadil jak proti Leverkusenu (2:6), tak při vítězství nad Beer Shevou (1:0). Velká budoucnost čeká dle francouzských novinářů i Khéphrena Thurama, 19letý záložník a mládežnický francouzský reprezentant je synem legendárního obránce Liliama Thurama. Brankářskou jedničkou je zkušený a bez osmi centimetrů dvoumetrový Argentinec Walter Benitez.

V nedávné minulosti navlékali červenočerný dres i italský útočník Mario Balotellii nebo brazilský obránce Dalbert, kterého koupil v srpnu 2017 Inter.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články