Klíčem k obratu byli střídající hráči | SK Slavia Praha
Více

Klíčem k obratu byli střídající hráči

Jindřich Trpišovský hovořil po vydřeném vítězství 3:2 na Slovácku o přínosu střídajících hráčů i kvalitě soupeře.

Slavia dokázala otočit zápas se Slováckem, přestože po první půli prohrávala 1:2. „Ukázalo se, co jsme všichni čekali, že to bude velká bitva a náročné utkání. Co se nepotvrdilo, že se potkaly dva týmy s nejlepší defenzivou, padlo pět gólů. Věděli jsme, že důležitým faktorem budou standardní situace, ze kterých padly čtyři góly. Vstup do zápasu byl od nás špatný, Slovácko bylo agresivnější, pohyblivější, důraznější. Prohrávali jsme hodně osobních soubojů, pak jsme inkasovali branku po autu. Podařilo se nám srovnat, trefili jsme břevno po rohu. V poslední vteřině poločasu jsme dostali gól na 1:2. To byla pro nás složitá situace, protože jsme prohrávali a Slovácko hrálo velice zodpovědně a kvalitně. Terén byl složitý, znemožňoval jakoukoliv kombinaci, takže jsme věděli, že nás čeká strašně těžká druhá půle. Díky zvýšenému úsilí, agresivitě a kvalitě v rozhodujících situacích se nám podařilo dát nakonec celkem tři góly, i když jsme některé šance neproměnili, když šel Kuchtič sám na bránu. Domácí hrají velice organizovaně a dobře, neprohrávají a nedostávají moc gólů. Zápas byl náročný po všech stránkách, takže jsme rádi, že jsme ho zvládli,“ zhodnotil duel hlavní trenér Slavie.

Střídající hráči byli důležitým faktorem

V 63. minutě se rozhodl trenér Jindřich Trpišovský udělat trojité střídaní. Do hry přišel Lingr, Masopust a Kačaraba. „Byli důležitým faktorem! Bez hráčů, kteří přišli, bychom těžko hledali nějaký impuls, protože domácí velice dobře hráli dozadu i dopředu. Střídající kluci nám pomohli hodně kvalitativně i ohledně agresivity a důrazu. To byl klíčový zlom, kromě trestného kopu, to byl druhý klíč k obratu.“

Slavia naposledy v lize prohrála před rokem právě na Slovácku a Jindřich Trpišovský se za uplynulým obdobím také ohlédl. „Hodnotím ten rok dobře, nechci to zakřiknout. Máte pravdu, je to rok na stejném místě. Od té doby jsme získali titul, došli daleko v Evropské lize, jsme první v tabulce, neprohráli jsme. Asi těžko bych tam hledal negativní momenty, i když tam nějaké byly. Ale celkově pro nás zatím dobrý rok.“

Sešívaní odehráli ve čtvrtek večer odvetu s Leicesterem a už v sobotu cestovali na zápas proti Slovácku. „Program byl nejtěžší možný. Hráli jsme ve čtvrtek do noci venku a v neděli zase venkovní utkání od čtyř hodin. Byl tam nejmenší možný časový rozestup mezi oběma zápasy, navíc oba byly venku. Vraceli jsme se v pátek dopoledne, měli jsme trénink a regeneraci v Edenu a včera jsme vyrazili na Slovácko," přiblížil náročný program posledních dní hlavní trenér.

Nechtěli jsme sestavu rozbít jako v Teplicích

Oproti zápasu s Leicesterem došlo v sestavě sešívaných ke dvěma změnám. „Bylo to víc věcí dohromady. Jedna byla, že jsme měli po úspěšném zápase, po dlouhé době v týdnu nehrajeme ligu, ani Evropskou ligu. Pak jsme chtěli zachovat sebevědomí i sehranost týmu. Terény jsou složité, kdyby to bylo v létě, nebo na kvalitnějších hřištích, tak bychom tu rotaci udělali větší. Ale viděli jsme v Teplicích, jak těžké jsou ty zápasy a obzvlášť pro kluky, kteří nejsou sehraní a nemají automatismy. Záměr byl nechat sestavu podobnou, kromě Kuby Hromady, který měl drobné zdravotní problémy, a Ondry Kúdely, kterého jsme si chtěli ušetřit, aby nedostal čtvrtou žlutou kartu a paradoxně ji dostal, takže to se nám nepovedlo. Věděli jsme, že zápas bude soubojově náročný, takže jsme spíš sázeli na výšku. Zvolili jsme dvojici Deli a Zima kvůli výšce do vzdušných soubojů. Pak jsme chtěli do utkání dostřídávat, takže je to možná dobře, protože nám kluci přinesli energii. Nechtěli jsme sestavu rozbít jako v Teplicích.“

Slovácko může pošilhávat ještě výš

Slovácko před Slavií vyhrálo z devíti zápasů sedm a je aktuálně na třetím místě v tabulce. „Jsou tam naprosto zaslouženě. Jestli takhle budou pokračovat, tak to není možná konečná stanice. Mají jasný rukopis, hraje se proti nim složitě a těžko se proti nim dávají góly. Hráči jsou tu dlouho, jsou sehraní a zkušení. V minulém zápase byl nejmladší hráč čtyřiadvacetiletý. Trenér je tady také dlouho, jsou velice organizovaní a jsou silní v soubojích. Směrem nahoru mají dobré a produktivní hráče. Proti nám to potvrdili, zápas byl náročný a jen díky mimořádným individuálním výkonům se nám to podařilo otočit. V minulém zápasu proti Jablonci bylo vidět, v jaké pohodě jsou. Třetí jsou zaslouženě a když budou takhle pokračovat a vyhnou se jim zranění nebo Covid, tak mohou pošilhávat i výš,“ myslí si Jindřich Trpišovský.

Zápas byl o osobních soubojích

V zápase mělo Slovácko 12 faulů, sešívaní 24. „Já si myslím, že to je celkově hrozné číslo. S Leicesterem to bylo myslím dohromady pod 15 faulů. Nejvíc na tom jsou na vině terény, které jsou složité. Týmy nechtějí udělat chybu, všude ty chyby, které vzniknou v rozehrávce, vidíme. Terény jsou rozbité a v tomhle počasí se nedá kropit, takže jsou suché. To svádí k osobním soubojům. Podle čísel jsme jich měli dvakrát tolik. Nemyslím si, že bychom byli výrazně agresivnější, ale možná je to tím, že rozhodčí nechtějí připustit nějaké zranění, což je dobře. Bylo to hodně o osobních soubojích a z toho fauly vzniknou,“ uzavírá hlavní trenér Slavie.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články