Kluci předvedli skvělý výkon, gradoval až do konce | SK Slavia Praha
Více

Kluci předvedli skvělý výkon, gradoval až do konce

Sešívaní zvítězili ve 297. derby na hřišti Sparty jasně 3:0. ​„Je samozřejmě otázka, jak by utkání vypadalo, kdyby soupeř dal penaltu. Aktuálně jsme ale tak silní, že věřím, že bychom to stejně otočili,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Do zápasu jsme vstoupili dobře, přesně tak, jak jsme chtěli. Byli jsme aktivní, měli jsme dobré možnosti a akce. Pak přišla naše asi jediná chyba v zápase, Ondra Kolář nás ale při penaltě podržel a za chvíli se nám podařilo vstřelit gól na 1:0. Ve zbytku utkání jsme byli nebezpeční a dali jsme další góly. Výkon týmu gradoval až do konce, kluci předvedli skvělý výkon a zaslouženě jsme získali tři body,“ hodnotí vítězství v derby trenér Jindřich Trpišovský.

„Stavíme za pochodu nové mužstvo, i proto jsem rád, jak utkání probíhalo a dopadlo, hráli jsme fakt skvěle. Samozřejmě, vždy se dají najít nějaké nedokonalosti, v těch klíčových situacích jsme ale, kromě penaltové situace, hráli dobře. Byl to z naší strany kvalitní, sebevědomý výkon,“ dodává kouč sešívaných.

Výkon musíme zopakovat i v dalších zápasech

„Bylo to utkání dvou velkých klubů. Sparta byla dlouho na prvním místě, v létě přivedla tři reprezentanty, má pohromadě skvělý kádr, zkušené hráče i mladé reprezentanty. Mají velkou sílu, v derby se ale všechno maže. Je samozřejmě otázka, jak by utkání vypadalo, kdyby dali penaltu, aktuálně jsme ale tak silní, věřím, že bychom to stejně otočili,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

„Stejný výkon ale musíme zopakovat v dalších zápasech, soupeři nám nedají nic zadarmo, pamatujme na výkon proti Brnu. Kluci jsou mladí a draví, je radost s nimi pracovat, tohle ale bylo teprve desáté kolo, před námi je jich dalších dvacet čtyři. Je to fotbal, za čtrnáct dní může být všechno jinak. My budeme dělat vše proto, aby to jako v derby vypadalo i za týden,“ mírní euforii po vítězství trenér sešívaných.

Sima má obrovskou herní inteligenci a skvělé dispozice

Skvělý zápas opět odehrál teprve devatenáctiletý Abdallah Sima, který se pod vítězství sešívaných podepsal dvěma parádními brankami. „Obě gólové situace z derby ho charakterizují. U první ukázal výběr místa v šestnáctce a výborný timing i výskok, u druhé skvělé zpracování a zakončení. Jeho herní výkon tentokrát nebyl z jeho nejlepších. Odvedl skvělou práci v defenzivě, ofenzivně ale odehrál lepší zápasy. V každém zápase se ale vždy do nějakých šancí dostane a zatím se mu je daří proměňovat. Skvělý byl v defenzivě, má obrovskou herní inteligenci a vše, co je potřeba, takoví hráči se pak samozřejmě hodně zlepšují. A on má skvělé dispozice,“ říká trenér Slavie.

„Při tom druhém gólu mi problesklo hlavou, jak dlouho tady bude a co bez něj budeme dělat. Věřím, že tak mladý hráč s takovou výkonností určitě nějaký ohlas vzbudil, i kdyby to tak bylo, tak to ale nechci vědět. Máme nabitý program, do 23. prosince jedeme v kuse, čeká nás toho fakt hodně, soustředíme se na práci, kterou máme,“ dodává Jindřich Trpišovský na adresu talentovaného Senegalce.

Potřebovali jsme, aby záloha byla hodně agresivní. Proto v základu nastoupil Lingr

Ve středu zálohy dostal v derby před Nicem Stanciem přednost Ondřej Lingr, který se za důvěru odvděčil trenérům třetí brankou. „Je to hodně těžké, v současné době může nastupovat několik hráčů, co se do sestavy tentokrát nevešli. Hráčů ve formě je aktuálně více než míst v základní jedenáctce, zápasů ale půjde hrozně moc za sebou, přijdou zranění. Proti Spartě hráli dva hráči s velkým sebezapřením, bohužel zrovna na postech, které jsme nemohli nahradit jinými,“ přibližuje kouč sešívaných.

„Je výhodné mít na posty hráče různých typologií, Lingyho jsme tentokrát zvolili kvůli agresivitě a napadání, potřebovali jsme od něj hodně běhání a přesouvání. Je to jeden z hráčů, kteří se teprve učí hrát dva zápasy ve čtyřech dnech, není to pro něj jednoduché, ne všichni v týmu s tím mají zkušenosti. Možnost rotovat sestavou je pro nás trenéry dobrá, pro hráče je to horší, zápasů ale bude tolik, že se budou kumulovat svalová zranění, a dlouhodobý cíl zvládne nejlépe mužstvo, které se dokáže vyrovnat se ztrátami. I když Ibra Traoré a Nico Stanciu šli na hřiště z lavičky, byli draví a prali se, protože věděli, že příště mohou hrát v základu oni,“ objasňuje trenér Slavie, která díky výhře v derby odskočila svému rivalovi v ligové tabulce na rozdíl pěti bodů.

Doufám, že se fanoušci brzy vrátí na stadiony

„Vůbec nic to neznamená, Sparta ligu vedla, teď jsme na čele my. Před námi je hrozně moc kol, a víme, že jsme schopní ztrácet body s týmy jako Brno nebo Pardubice. Náskok pěti bodů je v tříbodovém sytému, ke kterému přibude pohár a jarní část Evropské ligy, malý. Nevíme navíc, co bude s covidem, nedá se vůbec nic predikovat, soutěž se zase může zastavit. Za první místo jsme rádi, je to zavazující, hraje se ale ještě o sedmdesát bodů. Přeji si hlavně, aby se na stadiony vrátili lidi, před derby jsem byl rád za fanoušky, kteří nás přišli vyprovodit k autobusu, bylo hezké je po dlouhé době vidět. Je zvláštní hrát zápasy a nevidět radost lidí, doufám proto, že se fanoušci vrátí a na zápasech opět bude odpovídající kulisa. Bezprostřední kontakt s diváky nám všem chybí,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články