Kluci ukázali, že jsou velký tým | SK Slavia Praha
Více

Kluci ukázali, že jsou velký tým

Asistent trenéra Jaroslav Köstl vnímal utkání i na některé chyby velmi pozitivně. „Výkon nebyl bezchybný, ale i přes to dokážu tvrdit, že byl skvělý,“ hodnotil po zápase.

Asistent trenéra Jaroslav Köstl vnímal průběh utkání jako jednoznačnou záležitost, která byla kompletně v režii hráčů Slavie. „Pro nás trenéry je to trochu nevděčné, protože jsme po zápase plní emocí a takové je pak i hodnocení. Bylo by lepší zápas hodnotit až po zhlédnutí záznamu. Podle toho, co jsem ale vnímal od lajny, tak to byla absolutní dominance. Kluci podali skvělý výkon od první do poslední minuty. Dařilo se jim fotbalově, dařilo se jim soubojově. Zvládli utkání jak v nohách, tak i v hlavě. Ukázali, že jsou velký tým, a zápas i dohráli jako velký tým, což je skvělé,“ zhodnotil průběh 292. derby.

Sešívaní se z nedávného utkání se Spartou viditelně poučili a po zápase za to asistent trenéra hráče chválil. „Vycházeli jsme z předchozího zápasu. První derby sklouzlo do takové války, kterou my jsme nechtěli, protože když přihlédnu ke kontextu právě odehraného zápasu, máme fotbalově navrch. O poločase jsme také kluky uklidňovali, aby se nenechali do žádné války vtáhnout a abychom hráli stále stejný fotbal. Troufám si tvrdit, že jediné, čím mohla Sparta otočit průběh zápasu, bylo právě strhnutí utkání do války. Kluci se tomu nepoddali a zvládli to jako velký tým,“ ocenil Jaroslav Köstl.

Ačkoliv se jedná o druhé derby v krátkém sledu, na jeho výjimečnosti to podle trenéra nic neubírá. „Všichni si to užíváme. Je jedno, jestli se jedná o MOL Cup, o ligový zápas, nebo utkání o zlatý ananas. Je to derby. Zápas sleduje celá republika, která se rozdělí na dvě poloviny, a my jsme rozhodně nechtěli rozesmutnit tu naši – červenobílou půlku. Všichni jsme nyní hrozně šťastní, ale máme před sebou ještě spoustu práce,“ byl si vědom.

Slavia v posledních čtyřech utkáních nezvítězila, vítězství proto přišlo v ten pravý čas před začátkem nadstavbové části. „Výhra přišla opravdu ve správný čas. Je to derby a vždycky je správný čas na to ho vyhrát. My jsme měli těžké soupeře. Únava se ke konci sezony samozřejmě kumuluje. Znovu jsme ale ukázali, jak široký a kvalitní kádr máme a že hráče, které máme, dokážeme využít. Výborný výkon podali Mick van Buren, Peter Olayinka. Vyzdvihl bych i výkon středové trojice, která absolutně přehrála tu sparťanskou včetně tolikrát kritizovaného Pepy Hušbauera, který opět potvrdil, že je vynikající hráč a má stále Slavii co dát,“ vyzdvihl výkon kapitána pro derby.

I přes to, že Slavia vyhrála 3:0, je týmu stále podle Jaroslava Köstla co vytknout. „Výkon není nikdy úplně ideální, jak bychom si ho představovali. Nešlo jenom o gólové šance, které samozřejmě hráčům budeme vytýkat. Byla tam spousta situací, kdy jsme šli do přečíslení a nedokázali jsme je vyřešit, což je náš dlouhodobější problém. Byly tam samozřejmě i jiné chyby, na které se podíváme a budeme se snažit odstranit. Výkon nebyl bezchybný, ale i přes to dokážu tvrdit, že byl skvělý,“ pyšnil se podaným výkonem svého týmu.

Standardní situace jsou v letošní sezoně sparťanskou slabinou a Slavia toho v posledních vzájemných zápasech pravidelně využívala. „Byl to jeden z hlavních záměrů, se kterým jsme do zápasu šli, ale my je cvičíme prakticky před každým zápasem. Nedá se říct, že bychom se na standardky zaměřovali výrazněji, než při jiných zápasech. Signály ale samozřejmě nějaké děláme. Záleží na způsobu bránění, jestli tým brání zónově jako například Chelsea, kombinovaně jako Sparta, nebo plnou osobkou. Směřujeme vždy vše ke konkrétnímu zápasu a nějaká zvláštní příprava to na tohle utkání nebyla.“

Asistent trenéra vyzdvihl po zápase poklonu nejenom hráčům, ale i personálu zajišťující kvalitu trávníku a vždy skvělým sešívaným fanouškům. „Trávníkáři tady odvedli skvělou práci. Jestli chcete hrát dobrý fotbal, potřebujete k tomu dobrý povrch. který jsme měli. Byl to jeden z aspektů, který napomohl naší výhře. Dalším jsou samozřejmě skvělí diváci. Ačkoliv je to derby, tak na MOL Cup hraný ve středu, je 16 tisíc diváků úžasné číslo,“ děkoval za podporu.

Po zápase okomentoval i zdravotní stav Vladimíra Coufala, který Slavii v posledních čtyřech utkáních chyběl. „Vláďa už je v tréninkovém procesu, zatím je s kondičními trenéry, ale on je natolik železný, že mu stačí dva tréninky a bude opět v plné formě. Věříme, že nás posílí co nejdřív, protože nám chybí, ačkoliv Michal Frydrych odehrál fantastický zápas,“ doufá v brzký návrat pravého beka.

Slavia si na nedostatek zápasů rozhodně v poslední době stěžovat nemohla. Asistent trenéra tak už vyhlíží programově klidnější období, které čeká sešívané v nadstavbě. „Říkali jsem si, že potřebujeme zvládnout ještě tento náročný týden, ve kterém jsme měli derby a hrajeme ještě s Olomoucí. Potom se tempo alespoň trochu zklidní. Samozřejmě jsme moc tréninků neabsolvovali, protože je to neustále jenom předzápasový a pozápasový trénink. Těch hráčů, kteří mohou po zápase naplno trénovat, je třeba jenom deset. Plný týmový trénink nám prostě chybí. Těch několik posledních zápasů, ač jsme nevyhrávali, herně nebylo špatných, tedy kromě zápasu ve Zlíně. Každé vítězství je důležité pro psychiku hráčů, zvlášť v tak velkém utkání – největším v Čechách. Je to pro tým ohromně důležité,“ cenil si výhry v derby.

Řeč přišla i na případnou výhru trofeje na obou frontách a zisk takzvaného doublu. O tom, jaké je to pro celý klub lákadlo, měl Jaroslav Köstl jasno. „Double je obrovské lákadlo. Chceme ho a uděláme pro to všechno,“ zakončil odhodlaně tiskovou konferenci.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články