Kluž, město fotbalu | SK Slavia Praha
Více

Kluž, město fotbalu

Soupeřem Slavie v play-off Ligy mistrů bude rumunský klub CFR 1907 Kluž. V kulturním centru Sedmihradska ale sídlí hned dva velké fotbalové kluby, mimo CFR i méně úspěšná Universitatea.

Pohled do historie

Tradiční klub a pětinásobný vítěz rumunské ligy byl založen, jak už jeho název napovídá, v roce 1907, ještě v době, kdy byl region součástí Rakouska-Uherska (paradoxně tak klub z téměř 800 kilometrů vzdálené Kluže fungoval přes deset let na území stejného státního útvaru jako Slavia). Pod názvem Kolozsvár Vasutas Sport Club (Sportovní železniční klub Kolozsvár) pak až do první světové války hrál v lokálních sedmihradských soutěžích. Po připojení Kluže k Rumunsku po konci první světové války se klub přejmenoval na CFR 1907 Cluj. Zkratka CFR je akronymem pro Căile Ferate Române (Rumunské železnice). Do nejvyšší domácí soutěže se klub poprvé na dva roky podíval v sezoně 1947-48 poté, co se sloučil s dalším z místních klubů Ferar Cluj, a pod tímto jménem působil až do roku 1960. Celek z třísettisícového města si změnil jméno ještě dvakrát, než se v roce 1967 definitivně vrátil k původnímu jménu CFR Cluj.

Zpět do nejvyšší rumunské soutěže se Kluž probojovala až v 1967, kdy klub vedl trenér, hráčská legenda a lékař Dr. Constantin Rădulescu. Ten sice na začátku kariéry nastupoval i za druhý městský klub Universitateu, dnes je po něm ale pojmenován stadion CFR. Nejvyšší patra rumunského fotbalu CFR opět opustila v roce 1976 a návrat zpět mezi elitu jí trval téměř třicet let, až do sezony 2003-2004. Od té doby se ale sedmihradský klub zařadil mezi nejúspěšnější týmy v zemi a od roku 2008 oslavil zisk celkem pěti titulů, z nichž poslední dva vybojoval v minulé a předminulé sezoně. CFR si také zahrála základní skupinu Ligy mistrů, ve které v ročníku 2008-2009 vyzvala Chelsea, Řím a Bordeaux. Třikrát pak triumfovala v domácím poháru.

Začátek letošního ligového ročníku začala CFR porážkou v domácím superpoháru, v pěti odehraných ligových zápasech však získala třináct z patnácti možných bodů a vede průběžnou tabulku Ligy I. V kvalifikaci o účast v nejprestižnější evropské soutěži v prvním předkole vyřadila kazašskou Astanu a v druhém si poradila s izraelským Maccabi Tel Aviv. Los třetího kola ji přisoudil Celtic, který po remíze 1:1 na domácím hřišti a vítězství 4:3 v Celtic Parku vyřadila a postoupila tak do play-off Ligy mistrů. Se Slavií se klub utkal zatím jen jednou, v roce 2010 při předsezónním přátelském utkání. 

Stadionul Dr. Constantin Radulescu

Domácí stánek Kluže leží ve rezidenční klužské čtvrti Gruia a byl postaven v roce 1973 s kapacitou 10 000 diváků. V roce 2008, pouze čtyři roky po postupu CFR zpět do elitní rumunské soutěže, byl stadion díky postupu klubu do základní skupiny Ligy mistrů přestavěn a rozšířen, aby splňoval podmínky pro evropské poháry. Po renovaci pojme svatostánek Kluže celkem 23 500 diváků, v plánu je také rozšíření o další 2 000 míst a uzavření stadionu ze všech čtyř stran.

Současný tým CFR Kluž

Trenérem týmu je jedna z ikon rumunského fotbalu, bývalý obránce či záložník Dan Petrescu. Odchovanec Steauy Bukurešť, který během své kariéry oblékal dresy týmů jako Chelsea, Janov nebo Southampton, odehrál téměř stovku zápasů i za rumunskou reprezentaci. Stále teprve jednapadesátiletý trenér už stihl trénovat několik slavných klubů jako Wisla Krakov, Krasnodar, Dynamo Moskva nebo Jiangsu Suning. Trenérem CFR je nyní podruhé ve své kariéře. Poté, co se sedmihradským klubem získal v sezoně 2017-18 titul, Rumunsko na několik měsíců opustil, aby se po krátké anabázi v čínském Guizhou Hengfeng do CFR vrátil a dovedl ho k druhému ligovému titulu.

V útoku se Kluž spoléhá zejména na zkušeného Georgea Tucudeana, který v minulé sezoně nastřílel ve všech soutěžích 21 branek. Osmadvacetiletého Rumuna v útoku doplňuje Francouz Billel Omrani, který v probíhajícím ročníku zaznamenal už 8 gólů v 11 zápasech, přičemž dva z nich vsítil na Celtic Parku do sítě skotského mistra. Prostor na hrotu útoku pravidelně dostává i nová posila z Mediasu, venezuelský střelec Mario Rondón. Post ofenzivního záložníka patří zejména zkušenému odchovanci Ciprianu Deacovi, který ale může nastoupit i na obou krajích záložní řady CFR. Důležitým mužem středu pole je pro transsylvánský klub i chorvatský záložník Damjan Djokovic, na pravé straně hřiště operuje Mihai Bordeianu. Prostor ve středu pole dostávají pravidelně i argentinec Emmanuel Culio a nová posila z Portugalska, záložník Luís Aurélio.

Na levé straně obrany dominuje zkušený kapitán CFR a druhý Portugalec v týmu rumunského mistra Mario Camora, který v celku ze čtvrtého největšího města země nastupuje už devátou sezonu. Na pravém beku dostává zkraje sezony nejvíce prostoru Bosňan Mateo Sušić, který do Rumunska přišel před probíhající sezonou po dlouhých letech strávených v moldavském Sheriffu Tiraspol. Stoperskou dvojici skládá trenér Dan Petrescu nejčastěji z dvojice zkušených obránců Paula Viníciuse a Andreie Muresana, které doplňuje Andrei Burca, nová posila z FC Botosani. Brankářskou dvojici CFR pak tvoří zkušený reprezentant Litvy Giedrius Arlauskis a Cosmin Vatca.

FC Universitatea Cluj

Druhý z největších klužských týmů byl založen jako studentský klub v roce 1919 a po dlouhá léta držel status největšího sedmihradského klubu. V posledních letech však o své výsadní postavení přišel na úkor CFR, svého největšího rivala. Ač většinu své historie strávil klub v elitní rumunské soutěži, nikdy se nestal ligovým vítězem, jeho maximem je druhé místo ze sezony 1932/33. Jediným významným úspěchem univerzitního klubu je pak zisk ligového poháru ze sezony 1964/65. Zejména kvůli finančním problémům hraje Universitatea posledních několik sezon v nižších soutěžích, v minulé sezoně jí těsně unikl postup zpět mezi rumunskou elitu a o návrat do Ligy I tak bude opět bojovat v probíhajícím ročníku. Domovem Universitatei je moderní multifunkční Cluj Arena otevřená v roce 2011 s kapacitou přes 30 000 diváků.

Foto: cfr1907.ro

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články