Kultivovaný výkon, vítěství mohlo být i vyšší | SK Slavia Praha
Více

Kultivovaný výkon, vítěství mohlo být i vyšší

V prvním domácím zápase po vynucené ligové přestávce deklasovali sešívaní Jablonec jasně 5:0. „Produktivita nás samozřejmě těší, rozhodující jsou ale získané body,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Jsem rád, že jsme, kromě úvodní fáze zápasu do prvního gólu, kdy jsme se někdy ne úplně dobře rozhodovali a poztráceli tak hodně míčů, navázali na výkon z Boleslavi. Na začátku byla hra rozkouskovaná, hráli jsme ale dobře do defenzivy a měli jsme dobré reakce po ztrátě míče. Určitě nám hodně pomohl ten první gól, protože do té doby jsme své šance neřešili dobře, i když Laco Takács jednou pěkně vystřelil a Standa Tecl měl dvě dobré akce. Jak ale říkám, pomohla nám ta penalta, po které jsme se trochu uklidnili, přišel další gól a ve druhém poločase se náš výkon stupňoval. Nebyl to úplný ideál, spousta věcí mohla být naší strany lepší, celkově jsme však předvedli kultivovaný výkon,“ hodnotí vysokou výhru nad třetím týmem tabulky trenér Jindřich Trpišovský.

Vysokým vítězstvím slávisté odpověděli na odpolední jasnou výhru Plzně. Dle trenéra sešívaných však tým výsledky druhého týmu ligové tabulky příliš nesleduje. „S Plzní vítězství vůbec nespojujeme, hráli jsme svůj zápas s Jabloncem, který jsme zvládli tak, jak jsme chtěli. Dali jsme nejvíce gólů v sezoně, což je hezké, jedná se ale hlavně o vítězství za tři body, které jsou do tabulky to důležité a rozhodující. Nezáleží tolik na tom, jestli je to se čtyřmi, pěti nebo šesti góly. Produktivita nás samozřejmě těší, i když vítězství mohlo být ještě vyšší a v zápase bylo z naší strany několik nedotažených věcí, důležité pro nás ale bylo zvládnout utkání vítězně,“ přibližuje kouč Slavie.

Gól a dvě asistence v utkání zapsal záložník Nico Stanciu, skvěle tak navázal na utkání v Mladé Boleslavi a potvrdil svoji rostoucí formu. „Už dříve jsem mluvil o tom, že postupem času bude Nico lepší a lepší. V jeho soukromém životě je teď řada pozitivních věcí, které se na jeho výkonech odráží. Pomáhá mu také složení středové řady s dvěma hráči za ním, což je pro něj ideálnější a hraje teď v trochu jiné pozici než na podzim. Důležitější ale je, že nyní dokážeme dávat branky z příležitostí, které Nico vytvoří. V zápasech má spoustu klíčových pasů, které jsme však dokázali proměnit shodou okolností až ve dvou posledních zápasech, předtím ne. On se samozřejmě v momentě, kdy vidí, že přihrál na gól, cítí určitě lépe, to je ten zásadní rozdíl,” má jasno trenér sešívaných.

Skvělý výkon ve středu hřiště okořeněný prvním gólem za Slavii předvedl proti Severočechům Tomáš Holeš. „Vypadli nám před zápase Petr Ševčík a Ibra Traoré, proto Tomáš hrál s Laco Takácsem a měl trochu jinou úlohu než v zápase s Boleslaví. Za mě hrál ještě lépe než minule, dostával se navíc do vápna a byl nebezpečný. Střídali jsme ho spíše z preventivních důvodů, protože má menší zdravotní problém. Myslím si, že může hrát oba středové posty, defenzivního záložníka hraje skvěle, a pokud hraje výše jako proti Jablonci, tak je hodně nepříjemný. Spolu s Nicem má nejlepší střelu v týmu, což je velký bonus, je velice produktivní v šestnáctce a pokud má za sebou ještě jednoho hráče, je schopný nás ve vápně doplňovat,“ říká Jindřich Trpišovský.

Další ligovou nulu si v zápase s Jabloncem připsal brankář Ondřej Kolář a vytvořil tak nový rekord v počtu čistých kont v jedné sezoně v samostatné české lize. „Zaslouží si to, dává nám klid, hraje skvěle. I v utkání s Jabloncem nás v prvním poločase podržel, když chytil šanci Chramostovi. Dostává se do ideálního brankářského věku, je dobře, že se v historické tabulce osamostatnil, má to za sebou a už na to nemusí myslet. Je sice pravda, že jsme v zápase hnali i v osmdesáté minutě hráče dopředu, aby dali ještě gól, přáli jsme si ale, abychom udrželi nulu vzadu a Koli to měl konečně za sebou. Podle statistik má Ondra v lize čisté konto prakticky každý druhý zápas a rekord je pro něj ta nejlepší odměna za to, že se u nás v zimě rozhodl zůstat,“ těší trenéra Slavie.

Skvělý výkon v zápase předvedl i Stanislav Tecl, který si připsal gól i asistenci a přidal svoji třetí branku v sezoně. „Po odchodu Standy ze hřiště byl vidět markantní rozdíl ve způsobu naší hry. Je samozřejmě příjemné, když útočníci dávají góly, pro náš styl je ale rozhodující práce hráče bez míče. Když se člověk podívá na počet Standových náběhů a brejkových situací, byla na něj i penalta a v Boleslavi na sebe při gólu natáhl dva hráče, tak je vidět, že jeho vyspělost a práce pro tým je neskutečná. Jeho přítomnost je hrozně důležitá i kvůli zimnímu odchodu tří lídrů kabiny a je vidět, jak mu mužstvo věří. Patří mezi tahouny na hřišti i v kabině. To jsou věci, které se strašně těžko hodnotí a které vidíme spíše my, kteří jsme stále u týmu. Petar Musa samozřejmě svojí šanci dostane, počet zápasů je velký, v úterý hrajeme znova. Není to nic proti Petarovi, my víme, v čem je silný, zapracoval na silové složce a je to v soubojích vidět. Je tady ale teprve dva nebo tři měsíce a bude chvilku trvat, je potřeba být trpělivý. Na hřišti nyní potřebujeme co nejvíce hráčů, kteří jsou srostlí se stylem, který chceme hrát. Hráčů, kterých jsou tady noví, je hodně a my okolo nich potřebujeme zkušené kluky, kteří jsou tu déle,“ uzavírá hodnocení trenér Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články