LASK Linec: Rodící se hvězda rakouského fotbalu | SK Slavia Praha
Více

LASK Linec: Rodící se hvězda rakouského fotbalu

Téměř po celou svojí historii patřil Linec mezi menší rakouské kluby, pohybující se spíše ve spodních patrech tabulky. V posledních letech se ale LASK dere do širšího povědomí jak v Bundeslize, tak na evropské scéně.

Rakouský klub LASK byl založen v roce 1908. Celek nesoucí černobílé barvy pochází z hornorakouského Lince, třetího největšího města Rakouska s více než dvě stě tisíci obyvateli. Zkratka LASK je odvozena z původního názvu klubu, Linzer Athletik Sport-Klub. V nejvyšší rakouské soutěži se Linec poprvé objevil v době druhé světové války, kdy mezi elitou strávil sezonu 1940-41.

Nejslavnějším momentem historie LASKu už dlouhá desetiletí zůstává ročník 1964-65, kdy klub získal svůj jediný titul. Linec byl zároveň prvním klubu mimo Vídeň, kterému se nejvyšší rakouskou soutěž podařilo ovládnout. Stejně jako trofej pro vítěze Bundesligy, i národní pohár nalezneme v historických vitrínách LASKu jen jeden jediný. A jaké datum je na něm vyryté? Jak jinak, než rok 1965. Linec tehdy získal double a v celé, více než stoleté historii se už k zopakování podobného úspěchu nikdy nepřiblížil. To ale neznamená, že by se v rakouské lize nejednalo o obávaného soupeře.


Dres Lince nově obléká i český obránce Filip Twardzik. Foto: LASK Linz

Právě naopak. Zejména v posledních letech černobílí nabírají na síle a dávají o sobě hlasitě vědět jak na domácí scéně, tak v prostředí evropských pohárů. Po návratu z druhé nejvyšší soutěže skončili v sezoně 2017/18 na čtvrtém místě tabulky, o rok později pak Linec teprve podruhé v historii vybojoval celkové druhé místo. V posledních dvou sezonách sice LASK obsadil shodně až čtvrtou příčku, v minulém ročníku se ale dlouho pohyboval na samotné špici tabulky a vaz klubu srazila až nepovedená nadstavba. Ke skvělému výkonu v lize přidal Linec i úspěšné tažení rakouským pohárem, které skončilo až v samotném finále, kde černobílí nestačili na favorita ze Salcburku.

Stejně jako v domácí soutěži, i v Evropě se LASKu v posledních letech daří. A jméno si hornorakouský klub buduje opravdu rychle. Už v ročníku 2019-20 předváděl Linec fantastické výkony v Evropské lize, ze silné skupiny se Sportingem Lisabon, PSV Eindhoven a Rosenborgem postoupili Rakušané dokonce z prvního místa. Sílu ukazovali zejména v domácím prostředí, kde věhlasný nizozemský klub rozstříleli výsledkem 4:1, obdobně si pak v posledním kole skupiny poradili i se Sportingem. V prvním vyřazovacím kole černobílí narazili na AZ Alkmaar, který přehráli díky domácímu vítězství 2:0. Jako dalšího soupeře jim los přisoudil Manchester United. Anglický velkoklub byl přeci jen nad síly LASKu, postup do osmifinále soutěže se ale přesto zapsal do dějin klubu. V základní skupině druhé nejprestižnější evropské soutěže se Linec objevil i v minulém roce, kdy remizoval například s Tottenhamem, nakonec ale skončil na třetím místě a do jarních vyřazovacích bojů tentokrát nepostoupil.

Černobílý LASK: Trápení v lize, suverén v Evropě

V probíhajícím ročníku se LASKu v domácí soutěži na první pohled nedaří tolik jako v minulých letech. V průběžné tabulce patří černobílým až osmá příčka, na čelo soutěže už ztrácí propastných třicet bodů. Pomýšlet klub nemůže ani na výraznější úspěch v poháru, kde mu ve čtvrtfinále vystavil stopku nezastavitelný Red Bull ze Salcburku. Nutno ovšem říct, že současné postavení klubu v Bundeslize vychází z nepodařeného začátku sezony. Za katastrofální se dá označit zejména říjen minulého roku, ve kterém Linec prohrál všechny čtyři ligové zápasy. I přes čerstvý víkendový neúspěch na hřišti Wolfsbergeru ovšem platí, že v poslední době LASK začíná pravidelně bodovat, a hlavně přehrávat soupeře. Pokud se podíváme do statistik, černobílí dokázali své soupeře, včetně zmiňovaného Salzburgu, téměř v každém zápase drtivě přestřílet, dlouho se jim ale nedařilo přetavit převahu ve větší počet gólů. V poslední době ovšem hráči LASKu na koncovce přeci jen trochu zapracovali a díky zlepšujícím se výsledkům se pomalu odlepují ode dna rakouské nejvyšší soutěže.

Jakkoliv rozpačitá se může zdát situace Lince v domácí soutěži, na evropské scéně se zatím prezentuje skvěle. Svoji skupinu konferenční ligy naprosto ovládl, konečných šestnáct bodů přineslo dvanáct vstřelených branek a jen jeden jediný gól ve vlastní síti. Zejména precizní obrana a organizovaná hra černobílých bude pro sešívané tvrdým oříškem. V konečné tabulce druhé Maccabi Tel-Aviv na Rakušany ztratilo pět bodů, třetí Helsinky dokonce deset. Slavii tak ve čtvrtek nebude v Edenu čekat nic jednoduchého. Speciální bude vzájemné střetnutí pro Madse Madsena, který před sezonou přišel do Edenu právě z LASKu. Další pojítkem mezi sešívanými a Lincem je trenérská legenda František Cipro, který rakouský celek vedl v roce 2001.


Fanoušci LASKu. Foto: LASK Linz

Evropský azyl v Sankt Pöltenu

Dlouholetou jedničkou mezi třemi tyčemi je Alexander Schlager, šestadvacetiletý brankář, který v rakouském klubu působí pátou sezonu, nosí kapitánskou pásku a má za sebou i šest startů za reprezentační áčko. Pozice pravého obránce patří zkušenému Marvinu Potzmannovi, oporou stoperské dvojice je pak teprve jednadvacetiletý Němec Jan Boller, odchovanec Leverkusenu. Na levé obraně najdeme i českou vlaječku, novou posilu klubu je někdejší hráč Celticu Filip Twardzik.

Klíčovými muži středu pole je jednak dlouholetá opora Peter Michorl, druhak pak ofenzivně laděný Sascha Horvath, který v této sezoně zvládl ve všech soutěžích nastřílet už devět gólů a je prozatím nejlepší střelec LASKu. Na hrotu útoku operuje urostlý, 193 centimetrů vysoký Alexander Schmidt, podporovaný zejména produktivním Thomasem Giogingerem, hrajícím z pozice levého křídla.

Kvůli rekonstrukci Linzer Stadionu, domácího stánku LASKu, nastupuje klub v dočasném azylu Waldstadionu v Paschingu. Ten ale nevyhovuje mezinárodním standardům pro evropské zápasy a duel se Slavií tak Linec odehraje na stadionu v Sankt Pöltenu s kapacitou 8 000 diváků.


Stadion v Sankt Pöltenu. Foto: SPORTZENTRUM Niederösterreich

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články