Legenda | SK Slavia Praha
Více

Legenda

Milan Škoda - kanonýr, kapitán, novodobá legenda. Takhle se psal jeho slávistický příběh.

Se Slavií se rozloučil Milan Škoda, zřejmě hlavní ikona novodobé Slavie a symbol návratu klubu na výsluní. Hráč, který se může po právu pyšnit titulem skutečné novodobé legendy SK Slavia Praha. Milan Škoda ve Slavii, to je příběh mnohem pestřejší, než by mohla vyjádřit i bez dalšího obdivuhodná statistika 251 zápasů, 89 gólů a 4 domácích trofejí. Pojďme si působení našeho kapitána ve Slavii připomenout.

Přestup a první roky

Milan Škoda přišel do Slavie před osmi lety, v zimě roku 2012 z Bohemians 1905. Ligový debut za sešívané si odbyl 18. 2. v Edenu proti Příbrami a okamžitě se stal jedním ze základních stavebních článků sestavy. První dvě ligové branky v nejkrásnějším dresu vsítil dvě kola před koncem sezony, kdy si doma proti Hradci Králové připsal i asistenci a velkou měrou se podílel na jasném vítězství Slavie 5:1.

V následující sezoně zasáhl Milan Škoda do osmadvaceti ligových utkání, ve kterých se mu podařilo vstřelit čtyři branky. V paměti mnoha slávistů zůstává zejména krásný gól ze závěru ročníku na hřišti Plzně, kde famózní ranou z dálky vyválčil sešívaným cenné tři body.

Velkou část sezony 2013/14 strávil Milan Škoda netradičně na pozici stopera, kam ho v jedenáctém ligovém kole postavil tehdejší kouč Slavie Miroslav Koubek. I kvůli tomu ve zbytku sezony neskóroval, pomohl však sešívaným přežít nejhorší sezonu moderní historie, ve které se Slavia zachránila v lize jen souhrou výsledků ostatních klubů.

Status kanonýra a reprezentace

Od následujícího ročníku se ale Milan Škoda vrátil na hrot sešívané sestavy a spolu s ním přišlo vysvobození a postupná cesta Slavie zpět k výšinám. Sešívaný útočník střílel gól za gólem, táhl Slavii a díky devatenácti přesným zásahům prožil brankově nejpovedenější ligovou sezonu kariéry. Úžasné sólo předvedl i v derby na hřišti Sparty, kde vsítil zřejmě nejkrásnější branku sezony. V únoru roku 2015 na hřišti Liberce třikrát překonal současného brankáře sešívaných Ondřeje Koláře, nastřílel tak svůj prozatím jediný hattrick kariéry a pomyslně dokonal svoji proměnu v obávaného kanonýra ligových trávníků. Povedený rok završil Milan Škoda premiérovým startem v české reprezentaci, za kterou naskočil do kvalifikace o Euro na hřišti Islandu.

I v další sezoně pokračoval útočník Slavie ve skvělých výkonech, dále rozbíjel obrany soupeřů, střílel krásné góly a v domácím zápase s Jihlavou poprvé oblékl na rukáv kapitánskou pásku. Během sezony se nezastavitelnému Milanu Škodovi podařilo nastřílet čtrnáct ligových branek a dotáhnout sešívané na páté místo tabulky.

A pak už přišel titul. 

Legenda

Milan Škoda se na mistrovském titulu ze sezony 2016/17 podílel patnácti góly, stal se nejlepším kanonýrem ligy a cestu Slavie zpět na vrchol završil spolu s Jiřím Bílkem, se kterým jako kapitáni zvedli nad hlavu ušatý pohár pro české šampiony! Důležitost lídra sešívané kabiny pro zisk titulu dokazuje nejen počet gólů, ale i šest brankových asistencí, které připravil svým spoluhráčům.

Jako už tradičně, i v další sezoně si Milan Škoda udržel svůj vysoký standard a – částečně už pod vedením trenéra Jindřicha Trpišovského – poslal v lize do sítí soupeřů dvanáct gólů. Další dvě klíčové branky přidal Borisovu v kvalifikaci Ligy mistrů, díky kterým nakonec sešívaní postoupili do základní skupiny Evropské ligy. V minulé sezoně i kvůli zranění odehrál v lize jen 24 zápasů, osm premiérových startů ale přidal v hlavní fázi Evropské ligy, kde dvěma góly zaskočil Belgii a rozhodl o jasném vítězství a postupu na hřišti Genku.

V uplynulém podzimu vsítil Milan Škoda pět ligových gólů, rekordní čtyři branky navíc nastřílel v pohárovém utkání proti Vyšehradu. Premiéru si odbyl i v Lize mistrů, kde zasáhl do obou zápasů proti Dortmundu, v druhém z nich přihrál na gól Tomáši Součkovi.

Hráčská kapitola Milana Škody se ve Slavii prozatím uzavírá na neuvěřitelných a rekordních 251 zápasech, ve kterých vsítil 89 branek a na dalších 28 přihrál. Z Edenu odchází jako kapitán, kanonýr, srdcař a legenda, která pomohla dostat sešívané ze dna zpět na vrchol a zapsala se do historie Slavie i srdcí sešívaných fanoušků zlatým písmem. Milane, děkujeme za všechno!

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články