Legendární funkcionář Jiří Vrba slaví jubileum | SK Slavia Praha
Více

Legendární funkcionář Jiří Vrba slaví jubileum

Díky němu se z Dynama Praha stala opět SLAVIA. Legendární funkcionář Jiří Vrba dnes slaví významné životní jubileum. Je mu 90 let.

Panu Jiřímu Vrbovi přejeme všechno nejlepší, hlavně zdraví, rodinou pohodu a co nejvíce krásných chvil spojených se Slavií.

Ing. Jiří Vrba se narodil 7. července 1930 a je odchovancem Slavie. Závodně provozoval plavání a vodní pólo. Od svých devatenácti let byl i oddílovým funkcionářem. Později působil v tehdejším hlavním výboru klubu jako zástupce plaveckých sportů (v roce 1949 klubu předsedal fotbalový internacionál Antonín Vodička, souputník Pláničky, Puče a Ženíška).

V průběhu let byl zvolen místopředsedou klubu a při sestupu fotbalu z I. ligy v létě 1961 (většina funkcionářů se vzdala svých pozic a z tehdejšího Dynama odešla) se stal mezi zbylými činovníky předsedou.

Jeho největší zásluhou je znovunabytí historického jména Slavia Praha místo vnuceného názvu Dynamo v září 1964. O vytrvalosti tehdejšího předsedy svědčí fakt, že úspěšný a dnes historicky vysoce ceněný čin se povedl až na třetí pokus. Dále využil i nadšení krajanů pro červenobílé barvy ve světě a zorganizoval dnes historicky největší klubový zájezd fotbalistů označovaný jako Cesta kolem světa na sklonku roku 1967.

Předsednická a funkcionářská tečka přišla náhle v roce 1970. Takzvaná prověrková komise hodnotící především postoje činovníků k roku 1968 rozhodla o tom, že do čela klubu nebyl tehdejšími orgány ČSTV jmenován. Kromě předsedy celé Slavie Jiřího Vrby skončil i předseda fotbalu Jiří Vopravil. 

Jiří Vrba se nadále věnoval svému civilnímu povolání ve Státní bance československé. Do penze nastoupil v osmašedesáti letech jako zaměstnanec GIRO CREDIT Vídeň. V prosinci 1989 byl pověřen obnovením ROTARY CLUBU v naší republice. Ten původní zakládali v roce 1925 prezident Masaryk a ministr zahraničí (a člen SK Slavia) Edvard Beneš. Jiří Vrba aktivně končil svou činnost v pozici zakládajícího prezidenta tohoto klubu v naší republice.

Rok 1967 a začátek Cesty kolem světa. Na ploše letiště v New Yorku právě vystoupili slávisté z letadla. Horní řada zleva: Píša, Veselý, Tesař, trenér Havránek, Knesl, Hamar, předseda Jiří Vrba a před ním skloněný Hildebrandt, Kopecký, vedoucí mužstva Sedlák, lékař MUDr. Brunclík a Linhart. Dolní řada zleva: Vošta, Nepomucký, Šimek, Smolík a Novák. Po schůdcích schází ještě slavný internacionál František Plánička – vyžádaný čestný host krajanů.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články