Leverkusen je špička, rádi s nimi poměříme síly | SK Slavia Praha
Více

Leverkusen je špička, rádi s nimi poměříme síly

Trenér Jindřich Trpišovský před posledním skupinovým utkáním Evropské ligy vyhlíží náročný duel. „Hraje proti nám evropská špička. Jsme rádi, že si můžeme zahrát o první místo s takovým soupeřem, a to bez tlaku na výsledek."

Na tiskové konferenci před posledním skupinovým utkáním Evropské ligy s Leverkusenem Jindřich Trpišovský řekl, že utkání vnímá jako boj o první místo, ale zároveň i velkou čest, při které se může jeho tým poměřit s kvalitním mužstvem. „Obrovsky si vážíme jako český tým toho, že můžeme v posledním zápase hrát o vítězství ve skupině a mít jistý postup. To není úplně častý jev. Je tu ale daleko více důležitých věcí. Zejména národní koeficient, dále také finanční bonus. Zápas je to nesmírně důležitý ve všech ohledech. Na druhou stranu je to pro nás velký svátek. Stojí proti nám soupeř, který patří mezi německou špičku, teď je aktuálně druhý v Bundeslize. Jsme rádi, že můžeme hrát o první místo, ale i že si můžeme poměřit síly s takovým mužstvem. Máme o co hrát, ale tlak na výsledek není takový, díky čemuž můžeme být v určitých fázích utkání odvážní,“ tuší.

Při volbě sestavy budeme brát v potaz náročný program

Sešívaní si s koncem kalendářního roku na malé zápasové vytížení rozhodně stěžovat nemůžou. Dochází tak vcelku přirozeně ke zraněním, která se nevyhnula ani derby. Trenér proto předpokládá určité změny v sestavě. „Hráče, kteří mají zdravotní problémy, ze zápasu vynecháme. Pár kluků dohrávalo derby s určitými obtížemi, za což může i náročný program, protože hrajeme neděle-čtvrtek. Budeme brát v potaz zdravotní potřeby hráčů, aby se nám nezranili na delší dobu. Pokud někdo z poslední základní sestavy nenastoupí, tak to bude spíše z důvodu, aby neabsentoval delší dobu, nebo aby byl schopný nastoupit proti Liberci,“ vysvětluje případnou rotaci v sestavě.

Zápas je prestižní sám o sobě, Schick je bonus

Hned několik slávistů se v utkání střetne se svým reprezentačním kolegou a útočníkem Leverkusenu Patrikem Schickem. „O Patrikovi jsme se bavili, protože je typologicky je jiný než Alario, který by měl být zraněný. Doufáme a počítáme s tím, že bude hrát Patrik a že se s ním potkáme. Pro kluky je dobré, že si můžou zahrát proti sobě. Zápas je prestižní kvůli mnoha věcem, nejen kvůli tomu, že tu hraje Patrik. Je samozřejmě ale vždy příjemné, když se v Evropě potkáte s týmem, kde je český hráč. Zápas v Leverkusenu bude nejtěžší ze všech ve skupině. Navíc jde nyní o první místo v tabulce. Prestiž je velká sama o sobě. Patrik Schick je jenom bonus pro kluky."

Leverkusen patří mezi evropskou špičku

Už před startem skupiny mluvil Jindřich Trpišovský o německém týmu jen v superlativech, před posledním skupinovým utkáním tomu nebylo jinak. „Leverkusen je pro mě špičkový tým. Kdo si zapne jejich zápas, vidí ihned jasný rukopis. Dokazují to i nyní, když jsou na špičce Bundesligy. Jediný zápas, který letos prohráli, byl ten s námi. Jedná se o evropskou špičku. Vítězství proti nim po trpké prohře v Izraeli nám velmi pomohlo. Všechna vítězství v Evropě jsou ale těžká a musíte si je zasloužit. Zápasy s Nice byly také náročné. Čeká nás pracovitý, běhavý tým. Je to pro nás další zkouška, na kterou se těšíme. Nicméně všechny zápasy v Evropě jsou náročné, tohle není výjimka,“ uvědomuje si Trpišovský.

Respekt si musíte vydobýt na hřišti

Jindřich Trpišovský také promluvil o tom, že vnímá respekt, který si Slavia v posledních letech v Evropě vydobyla. Zároveň ovšem zdůraznil, že je potřeba ho neustále potvrzovat. „Respekt vůči komukoliv obecně je vždy o aktuální výkonnosti. Záleží na tom, co předvádíte, jak jste nepříjemní. Za dva roky jsme si nějaké jméno v Evropě udělali, nejdříve jízdou v Evropské lize, potom účastí v Lize mistrů. Jsme ale nový tým, s jinou typologií a charakteristikou. Když se na nás někdo podívá v Beerševě, vnímá nás určitým způsobem, pokud uvidí jiný zápas, zase jinak. Jsme už trochu odlišní než dřív. Jsem ale rád, že kluci na starou Slavii navázali. Soupeři nás berou vážně, jsme pro ně nebezpečný protivník. Víme, jak pečlivě se na nás týmy připravují, což značí, že nějakou reputaci už máme. Jsem rád, že kluci, kteří v Evropě začínají, dokážou zvládat zápasy nejen po běžecké, ale i po taktické a výkonnostní stránce. Je to vidět i na žebříčku klubů, kde jsme se dostali do TOP40. To je skvělý ukazatel. Respekt si ale musíte vydobýt na hřišti a neustále ho potvrzovat – proti Leverkusenu, na jaře, příští rok znovu. Není nic staršího než včerejší vítězství,“ zakončil Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Čtyři branky Spartě a postup do finále poháru

15. 4. 2024
Slavistky si připsaly další velké vítězství, když v semifinále poháru porazily Spartu 4:0. Branky zařídily Khýrová a po změně stran McLaughlin, Nekesa a Veselá. Ve finále se utkají 8. května se Slováckem, které vybojovalo postup na penalty proti Slovanu Liberec.

O tíze okamžiku, psychické odolnosti i výkonu Ogbua

14. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po prohře 0:1 s Viktorií Plzeň o chybějící agresivitě, špatném pohybu, zraněních, síle soupeře či (ne)kvalitě v ofenzivní části. Nezapomněl však vyzdvihnout výkon Oscara Dorleyho s Igohem Ogbuem, který se vrátil do základní sestavy.

Chyběla vášeň, touha. Zbraně ale neskládáme

14. 4. 2024
Tomáš Vlček nejdříve soupeři zamezil ve skórování obětavým zákrokem na brankové čáře, ani on však nedokázal odvrátit porážku 0:1 na půdě Viktorie Plzeň. Příčiny neúspěchu i klíčové momenty popsal bezprostředně po konci duelu v Doosan Areně.

Další články