Los předkola: představení možných soupeřů | SK Slavia Praha
Více

Los předkola: představení možných soupeřů

Sešívané už ve středu čeká první zápas 3. předkola Ligy mistrů na hřišti Ferencvárose. Možné soupeře v případě postupu do play off či vypadnutí a čtvrtého předkola Evropské ligy představujeme v následujícím článku.

Možní soupeři pro play-off Ligy mistrů

BSC Young Boys (Švýcarsko)

V případě postupu přes maďarského šampiona může na slávisty čekat patnáctinásobný švýcarský mistr. Jeden z historicky nejúspěšnějších týmů ze Švýcarska ovládl tamní nejvyšší soutěž počtvrté v řadě s náskokem neuvěřitelných 31 bodů před druhou Basilejí.

BSC Young Boys hrají svoje domácí zápasy ve švýcarském Bernu na stadionu s umělou trávou Wankdorf Stadium, který byl postavený v roce 2005 a pojme celkem 32 tisíc fanoušků. Před pandemií byly zápasy Bernu nejnavštěvovanější s průměrnou návštěvou 25 263 fanoušků.

Hlavní hvězdou možného soupeře sešívaných je kamerunský útočník Jean-Pierre Nsame, který se v uplynulé ligové sezoně stal nejlepším střelcem s osmnácti brankami. Hvězdný útočník si ale v polovině května přetrhl achillovku a případné play off Ligy mistrů určitě nestihne.

Švýcarský mistr začal pouť do Ligy mistrů v 2. předkole, ve kterém vyřadili Slovan Bratislava, kde nastupuje slávistický odchovanec Jaromír Zmrhal. Na Slovensku uhrál Bern bezbrankovou remízu, v domácím prostředí výhru 3:2. Loni Young Boys vypadli ve třetím předkole Ligy mistrů s Midtjyllandem, který následně vyřadil i sešívané, a následně se probojovali do Evropské ligy.

Švýcarský mistr se ještě nikdy se Slavií v Evropě nepotkal, šlo by o první vzájemný zápas.

CFR Kluž (Rumunsko)

Tradiční klub a pětinásobný vítěz rumunské ligy byl založen v roce 1907 ještě v době, kdy byl region součástí Rakouska-Uherska. Pod názvem Kolozsvár Vasutas Sport Club (Sportovní železniční klub Kolozsvár) pak až do první světové války hrál v lokálních sedmihradských soutěžích. Po připojení Kluže k Rumunsku po konci první světové války se klub přejmenoval na CFR 1907 Cluj. Do nejvyšší domácí soutěže se poprvé na dva roky podíval v sezoně 1947-48 poté, co se sloučil s dalším z místních klubů Ferar Cluj, a pod tímto jménem působil až do roku 1960. Celek z třísettisícového města si změnil jméno ještě dvakrát, než se v roce 1967 definitivně vrátil k původnímu jménu CFR Cluj.

Zpět do nejvyšší rumunské soutěže se Kluž probojovala až v roce 1967, kdy klub vedl trenér, hráčská legenda a lékař Dr. Constantin Rădulescu, po kterém je pojmenován i stadion CFR. Nejvyšší patra rumunského fotbalu CFR opět opustila v roce 1976 a návrat zpět mezi elitu jí trval téměř třicet let, až do sezony 2003-2004. Od té doby se ale sedmihradský klub zařadil mezi nejúspěšnější týmy v zemi a od roku 2008 oslavil zisk celkem sedmi titulů, z nichž poslední čtyři získala v posledních čtyřech letech. CFR si také zahrála základní skupinu Ligy mistrů, ve které v ročníku 2008-2009 vyzvala Chelsea, Řím a Bordeaux. Třikrát pak triumfovala v domácím poháru.

Sešívaní se s Kluží ve 4. předkole Ligy mistrů střetli už před dvěma lety, tehdy jí dokázali vyřadit po dvou vítězstvích 1:0 a vybojovali historicky druhý postup do základní skupiny nejprestižnější evropské soutěže. V letošních předkolech Ligy Mistrů se Kluž zatím utkala s bosenským týmem Banja Luca a gibraltarským Lincolm Red Imps. Oba celky vyřadila, nyní ji v cestě stojí švýcarští Young Boys.

Domácí stánek Kluže, Stadion Dr. Constantin Rădulescu, byl postaven v roce 1973 s kapacitou 10 000 diváků. V roce 2008, pouze čtyři roky po postupu CFR zpět do elitní rumunské soutěže, byl stadion díky postupu klubu do základní skupiny Ligy mistrů přestavěn a rozšířen, aby splňoval podmínky pro evropské poháry. Po renovaci pojme celkem 23 500 diváků.

Možní soupeři pro 4. předkolo Evropské ligy

Legia Varšava (Polsko)

Polský mistr se patnáctým titulem v uplynulé sezoně osamostatnil jako nejúspěšnější polský klub historie. Legia zažívá úspěšné období, kdy od sezony 2012/13 získala celkem sedm ligových titulů a v sezoně 2016/17 si zahrála skupinovou fázi Ligy mistrů, kde se jí podařilo remizovat s pozdějším vítězem Realem Madrid doma 3:3. Dres Legie tehdy oblékal bývalý slávista Adam Hloušek.

Slávistickou stopu najdeme i v současném kádru Legie. Nejlepším střelcem loňské sezony Ekstraklasy byl s dvaadvaceti brankami Tomáš Pekhart, který sešívaný dres oblékal jednu sezonu a tři roky v mládeži.

Ligovou sezonu 2020/21 ovládla Legia s 64 body, vstřelila 48 branek a inkasovala 24 gólů. Tomáš Pekhart tak nastřílel téměř polovinu všech ligových gólů. V loňské kvalifikaci Ligy mistrů vypadl polský mistr kyperskou Omonií ve druhém předkole a následně nezvládl ani čtvrté předkolo Evropské ligy proti Karabachu. V letošní kvalifikaci prošli polští mistři zatím přes norské Bodo/Glimt po výsledcích 3:2 a 2:0 a estonskou Floru vyřadili celkově 3:1.

Dinamo Záhřeb (Chorvatsko)

Nejslavnější a nejúspěšnější chorvatský klub sídlící v Záhřebu byl založen, ještě pod jménem HŠK Gradanski, v roce 1911. Současný název nosí teprve od konce druhé světové války. Jedná se o devítinásobného mistra jugoslávské nejvyšší soutěže a dvaadvacetinásobného mistra chorvatské ligy, fungující teprve od roku 1992. Titul naposledy Dinamo nezískalo v sezoně 2016-17, kdy jeho nadvládu po deseti letech alespoň na rok přerušila HNK Rijeka.

Záhřeb je známým klubem i na mezinárodní scéně, nejen pro své úspěchy v Evropě, ale i řadu hráčů v prestižních ligách, které chorvatský klub pro světový fotbal vychoval. Jedná se například o vítěze zlatého míče Luku Modriće, Maria Mandžukiće, Matea Kovačiće či španělského reprezentanta Daniho Olma.

Dinamo je pravidelným účastníkem pohárů, v minulém roce vypadlo z Evropské ligy až ve čtvrtfinále s Villarrealem, pozdějším celkovým vítězem soutěže. V letošním roce zatím v uplynulých dvou kvalifikačních kolech Ligy mistrů vyřadil Záhřeb islandský Valur a posléze i kyperskou Omonii.

Domácí zápasy hraje Dinamo Záhřeb na Stadionu Maximir s maximální kapacitou přes 35 tisíc diváků. Mezi hlavní hvězdy týmu patří útočníci Miroslav Oršić a Bruno Petković, kteří se ve velmi dobrém světle prezentovali i na uplynulém mistrovství Evropy.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Další články