Máme velkou touhu proti Leicesteru uspět | SK Slavia Praha
Více

Máme velkou touhu proti Leicesteru uspět

Abdallah Sima ve velkém rozhovoru mluví o své cestě do Slavie, pomoci od spoluhráčů i trenérů, Evropské lize i čtvrtečním souboji s Leicesterem.

„Když dáme do obou zápasů všechno, tak doufám, že bychom mohli postoupit do dalšího kola," říká senegalský křídelník, který k postupu do vyřazovací části Evropské ligy přispěl třemi góly a v domácí soutěži se ve 14 utkáních trefil jedenáctkrát.

Jak jste se dostal k hraní fotbalu?
„Fotbal hraju už úplně odmalička. Jak asi všichni ví, tak moje rodná země Senegal je posedlá fotbalem. Prakticky všechny děti začínají na ulici kopat do míče už v útlém věku. Takže i já jsem začal hrát fotbal na ulici."

Měl jste nějaký vzor?
„Hned několik. Ale pokud bych měl říct nějaké jméno, tak jedním z nich je Sadio Mané, kterého mladí Senegalci opravdu zbožňují."

Jak jste se dostal do Evropy a francouzského klubu Évian?
„V Senegalu jsem byl hráčem fotbalové akademie, která spolupracovala s Évianem. Velkou roli v mém přestupu hrál Patrick Trotignon. Stal jsem se hráčem Évianu a mohl začít hrát fotbal v Evropě."

Následoval přesun do 3. české ligy...
„Tahle změna se stala hodně rychle, opravdu až nečekaně rychle. V životě by mě předtím nenapadlo, že budu hrát fotbal v České republice. A když mi vedení Évianu řeklo, že mě chtějí pustit na hostování do českého klubu, tak jsem si říkal, kam to jdu. Českou republiku jsem vůbec neznal. Takže to bylo pro mě hodně složité, ale pak jsem se bavil o přesunu se svojí rodinou a oni mě přesvědčili, že to mám zkusit."

Když jste se stěhoval do Čech, co jste od angažmá čekal?
„Před příchodem do Čech jsem si jako cíl vytyčil podepsat profesionální fotbalovou smlouvu. To bylo první, čeho jsem chtěl dosáhnout. A povedlo se mi to, když jsem podepsal smlouvu v MAS Táborsko. Ale nikdy by mě nenapadlo, že tak rychle přestoupím do Slavie."

Tlak? Pomáhá mi, díky němu se zlepšuju

Slavia vás koupila nejdřív do své rezervy. Jak vlastně proběhl váš přechod z B-týmu do A-týmu?
„Když jsem ještě hrál v Táborsku, tak jsme hráli přátelák s B-týmem Slavie. A v tomto zápase mě poprvé viděli hrát lidé ze Slavie a nabídli mi, abych přišel na testy do B-týmu. Na testech v béčku jsem byl deset dnů, testy dopadly dobře a nabídli mi smlouvu."

Co bylo dál?
„V B-týmu jsem hrál pod trenérem, pod jehož vedením jsem se dobře cítil mezi ostatními, protože bylo jasné, že není pro člověka vůbec jednoduché tak rychle změnit klub. Tým trenérů mi pomohl zlepšovat mé výkony. A asi jsem měl i štěstí, protože po nějakých dvou nebo třech měsících v béčku si mě vytáhli trenéři do áčka na ligový zápas. Říkal jsem si, že je to neuvěřitelné, že jdu hrát svoje první ligové utkání za A-tým."

Na konci září proti Slovácku jste nastoupil na hřiště na sedm minut a následovala neuvěřitelná série. Sedm gólů v pěti zápasech FORTUNA:LIGY, navíc dva proti Spartě v derby.
„Takový začátek jsem vůbec nečekal. Ale musím říct, že moje úspěchy nejsou jen o mně, stojí za nimi celý tým. Významnou roli v mých úspěších hraje i trenér Trpišovský, který mi opravdu hodně pomohl. Vytáhnul si mě z béčka, nechal mě hrát, věřil mi, hodně jsme spolu mluvili o systému, který Slavia hraje a podařilo se mi do tohoto systému zapadnout. A kromě trenéra mi hrozně moc pomohli i spoluhráči, kteří mi radili, jak co mám dělat, dodávali mi odvahu, že to zvládnu. Takže za své úspěchy vděčím i všem těmto lidem, které mám kolem sebe. Trenérovi, realizačnímu týmu, spoluhráčům. Ti všichni mají podíl na tom, co jsem dokázal a kam jsem se dostal."

Měl jste vždy takový tah na bránu a schopnost střílet góly?
„Ano, dá se říct, že už odmalička. Vždycky jsem byl šťastný, že jsem mohl dát gól a ta touha skórovat ve mně asi zůstala. Vždycky jsem chtěl střílet góly a tak to je dodneška."

V Evropské lize jste vstřelil tři, všechny hlavou. Navíc dáváte branky i nohama, viděli jsme to v derby se Spartou.
„Nemůžu říct, že bych byl komplexní útočník, ale rád si nabíhám na centry a to je důvod, proč dávám tolik gólů jak hlavou, tak i nohama. Doufám, že budu nadále růst a střílet ještě víc gólů."

Když se na vás člověk dívá, tak má dojem, že nehrajete pod tlakem...
„Ano, vnímám tlak, ale pozitivně, pomáhá mi k lepším výkonům. Myslím, že všichni hráči jsou pod tlakem. Ale mně opravdu pomáhá a pod ním hraji v zápasech lépe."

Vždy si klademe vyšší cíle

V základní skupině Evropské ligy jste nezačali dobře, v prvním zápase přišla překvapivá porážka od izraelského týmu. Ale pak jste čtyřikrát zvítězili. Co se změnilo?
„Po blamáži proti Beerševe jsme se hodně se spoluhráči bavili mezi sebou a mluvili jsme o věcech, které se musí změnit. Takže myslím, že tenhle zápas nám paradoxně hodně pomohl, protože odhalil naše slabiny a nedostatky. My jsme se mohli z našich chyb poučit a začít hrát mnohem lépe."

To, že jste se mezi sebou bavili o problémech, ukazuje na velice silného týmového ducha, že?
„Ano, přesně tak. Máme charakterní hráče, kteří mají chuť vždy ze sebe vydat všechno. Vždycky chceme udělat pro výhru ještě víc a zlepšovat se. A to je přesně to, o čem jsem mluvil v případě našeho prvního zápasu v Evropské lize. Po neúspěchu jsme chtěli být silní ve zbývajících utkáních."

Ve čtvrtek vás čeká důležitý zápas s Leicesterem, těšíte se?
„Sledoval jsem je v televizi. A za sebe můžu říct, že to bude můj první zápas proti anglickému týmu. V Senegalu milujeme Premier League a samozřejmě známe Leicester. Já jsem nikdy proti nim nehrál, bude to hodně důležitý zápas jak pro tým, tak i pro mě."

Jak vidíte šance na postup?
„Myslím, že když budeme pokračovat v našich současných výkonech a s tou samou touhou vyhrát, tak můžeme s Leicesterem něco uhrát. Když se zaměříme na to, jak proti nim hrát a dáme do zápasů všechno, tak doufám, že bychom mohli postoupit do dalšího kola."

V základní skupině jste porazili Bayer Leverkusen a dvakrát  Nice, v domácí lize jste několik měsíců neporaženi. Sebevědomí je na místě...
„Jak už jsem říkal, naší silnou stránkou je vůle k vítězství a charakter hráčů. Vždy si klademe vyšší cíle. Aktuálně jsme úřadujícím mistrem ligy, ale chceme dosáhnout ještě víc. To je i zásluha trenéra a celého realizačního týmu, že nás pořád ženou dopředu. Každý den na sobě pracujeme a opravdu se zlepšujeme. Máme výborné podmínky pro to, abychom předváděli skvělé výkony."

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články