Mistr Evropy František Rosmaisl zastřelen nacisty před 75 lety | SK Slavia Praha
Více

Mistr Evropy František Rosmaisl zastřelen nacisty před 75 lety

Před 75 lety tragicky zahynul amatérský mistr Evropy z Roubaix František Rosmaisl. Bývalý záložník Slavie byl zřejmě jednou z posledních obětí našeho klubu během druhé světové války.

Ráno 9. května 1945 se na okraji Rakovníka odehrála tragická událost. Přátelé ze sousedství Františka Rosmaisla vyslali, aby ustupujícím Němcům slíbil volný průchod bez odporu. Šel jim vstříc s bílou vlajkou, ale oni ho přesto zastřelili. Bývalá opora Slavie se tak konce válečného běsnění nedožila...

František Rosmaisl (v našem klubu zvaný Majzl) sehrál ve Slavii 207 utkání a vstřelil 16 branek. Byl součástí slavného reprezentačního mužstva, které v roce 1911 vyhrálo amatérské mistrovství Evropy ve francouzském Roubaix. 

Spolehlivý střední záložník nejen reprezentace Čech, ale i Slavie nosil červenobílé barvy v letech 1904 až 1914. S rezervou vyhrál Charity Cup v roce 1908, s prvním mužstvem poté mistrovství Čech v roce 1913. 

Když skončil s kariérou, stal se ve Slavii funkcionářem. V letech 1925 až 1935 byl náčelníkem amatérského úseku, tedy hráčů bez profesionálního statutu (rezerva, juniorka, dorost). V civilní profesi zastával post poštovního ředitele. František Rosmaisl se narodil 25. dubna 1884.

Slavná fotografie amatérských mistrů Evropy byla pořízena na okraji Louvru v Paříži. Jsou na ní čeští mistři Evropy 1911 s trofejí šampionů. Uprostřed horní řady je slávistický brankář Karel Pimmer, ten ze všech nejvyšší. Po své pravé ruce má dalšího slávistu, kapitána Richarda Veselého, po levé ruce Václava Piláta a právě Františka Rosmaisla. 

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články