Mistři pohledem kapitána! | SK Slavia Praha
Více

Mistři pohledem kapitána!

PÖLLAUBERG - Slavia je mistrem ligy 2016/2017. Kdo jiný by měl všechny mistry zhodnotit než jejich vůdce - kapitán Jiří Bílek. Přečtěte si, jak právě on vidí mistrovskou kabinu. Přinášíme vám netradiční hodnocení šampionů.

Brankáři

Přemysl KOVÁŘ
Když přišel, tak jsme se vůbec neznali. Přišel mi ale ohromný parťák, strašně chytrý a zkušený kluk. Jako jeden z mála fotbalistů dokáže organizovat hru, umí na hřišti mluvit. Je to výborný brankář. Měl trošku smůlu, že tu byl reprezentační gólman Jirka Pavlenka, takže těch šancí tolik nedostával, ale tu práci, kterou tu má, odvádí na jedničku. Někdy mi připomíná moji manželku, ta taky ráda hodně mluví (smích).

Martin OTÁHAL
Oťas se mi líbí, protože má těžkou roli trojky, ale pochopil ji. Je ticho, maká, poslouchá své dva trenéry. Dělá všechno pro to, aby byl tak dobrý, jako ti dva gólmani před ním. Má před sebou solidní budoucnost.

Jiří PAVLENKA
Jirka je taková tichá síla, v kabině o něm ani nevíte. Je až netypický gólman, všichni gólmani bývají blázni a on je tichý kluk. Na to, kolik mu je let, má velkou kvalitu a hodně toho dokázal. Za zápas má třeba dva tři zákroky, takže musí být stále koncentrovaný. Myslím, že jak sbírá zkušenosti, bude každý rok lepší a lepší a do budoucna možná i jednička českého národního mužstva.

Obránci

Jan BOŘIL
Brumla. Mám ho hrozně moc rád, protože je to velmi upřímný člověk, všechno řekne, jak si myslí. Občas je to až na škodu, ale je to na něm krásné. Je to typický vítěz, nedokáže prohrávat. To se mi na něm líbí. Sezonu měl těžkou, přišel o místo v základu, ale rval se statečně a srdnatě a nakonec si ho vybojoval. Má na vítězství zásluhu, hrál velmi dobře a nasbíral i nějaké statistiky. To tam musí být napsané. Vždycky, když dá třeba gól, říká: Mám statistiky, mám statistiky!

Simon DELI
Simon je podle mého nejlepší stoper v lize. Je strašně silný i technicky, velmi těžko se obchází. Každým zápasem se zlepšuje v rozehrávce, je hodně sebevědomý. Jediné, co ho brzdí, je jeho zdravotní stav a možná až přehnaná suverenita. Nebo alespoň tak to z pohledu spoluhráče působí. Z 99 % mu to vychází, pro Slavii je velmi platný a jsem rád, že zůstane. S příchodem Michaela mu přišel kamarád, tak pookřál. Hodně si to užívají, jsou hodně času spolu. Poslouchají stejnou hudbu, povídají si francouzsky. Pro Simona určitě dobře.

Per-Egil FLO
Tichý chytrý kluk, který se nepotřebuje moc vyjadřovat. Tahle sezona pro něj byla podle mého těžká, protože přišel do nového prostředí. Naskočil do rozjetého vlaku, ale popasoval se s tím celkem dobře. I přesto si myslím, že to pro něj byla sezona na zkoušku a až další ukáže, kdo je a jak hraje.

Michal FRYDRYCH
Je to veliký pracant. Je to typ člověka, kterému když trenér po zápase řekne: v pondělí půjdeš a uběhneš maraton, pak uplaveš deset kiláků a ujedeš třicet na kole, tak půjde a udělá to. A pak půjde ještě do posilovny. Ve Frýďovi vidím sebe, když jsem byl mladší. Taky jsem byl takový. Měl ve Slavii těžké začátky, když tu moc nehrál, pak si ale místo vybojoval a dával strašně důležité branky, možná ty nejdůležitější. Proti Brnu, s Plzní… Dát z postu pravého beka čtyři góly, to je super. Dokáže zaútočit, vypracovává se, hraje lépe a lépe. Je to strašně pozitivní člověk a dokáže slavit až do rána. Je to náš havíř.

Michael LÜFTNER
Je to strašně dobrý obránce. Díky výšce a síle, kterou má, se velmi špatně obchází. Na svůj věk je hodně fotbalově sebevědomý. Byl tady krátce, takže se ještě neprojevil, jak se projevit mohl. Ale hrozně nám pomohl a má lví podíl na tom, co se nám podařilo. Dokonce dal dva góly (smích).

Michael NGADEU NGADJUI
Mistr Afriky, co dokázal, je něco nevídaného. Je to strašně silný hráč, špatně se odstavuje od balonu. Myslím, že kdyby pochopil, v čem je jeho role a v čem jsou jeho silné stránky, byl by ještě silnější.

Záložníci

Marko ALVIR
Na jogurta, to myslím pozitivně, pro mě nevídaně pracovitý člověk. On je tak pracovitý, až mu to možná ubližuje. Je to dobrý fotbalista s velkým potenciálem, ale potřeboval by více hrát. Čas ukáže, jestli se ve Slavii prosadí.

Antonín BARÁK
Toníček je na svůj věk neuvěřitelně dobrý fotbalista. Má všechno – je silný, má střelu, má ohromný potenciál. Až nabere fotbalové a životní zkušenosti, bude ještě mnohem lepším hráčem. Má také lví podíl na tom, co se tu dokázalo. Je to jeden z hráčů, kteří dokázali podržet balon. Na to, jak je mladý, je hodně sebevědomý. Taky je to vítězný typ, který nedokáže prohrávat a umí dát najevo emoce.

Josef HUŠBAUER
Hušby je nevídaný bourák a jeden ze dvou kluků, on a Škoďák, kteří mají největší zásluhu na tom, že jsme udělali titul. Je fotbalista od boha. Má skvělý humor, dokáže nás v kabině pobavit. Za tu dobu, co tu je, se zlepšil v nasazení. Jezdí po zadku, a jak dokáže na technického hráče přitvrdit, je prostě úžasné. Má můj veliký respekt. Bylo pro něj těžké přijít ze Sparty, musel si získat celou slávistickou společnost, ale myslím, že se mu to podařilo na sto procent. Hlavně to bylo upřímné, bez velkých prohlášení do novin. To také ukazuje, jak inteligentní kluk to je.

Ruslan MINGAZOV
Já si z něj dělám srandu, že je z lega. Je často zraněný a to jeho zranění vždy přijde, když je úplně nahoře. Když začne hrát famózně, někdo ho nakopne nebo si natáhne sval. Je výborný fotbalista, myslím, že ho to zabrzdilo v rozletu. Když odehraje pár zápasů, ukazuje, jak hrozně dobrý je. Lítá, je nepříjemný, všechny kope, dává góly, umí jeden na jednoho. Je to kluk, který má také výborný smysl pro humor. Pro cizince je těžší žertovat, ale on to zvládá a je hrozně vtipný. V kabině nás dokáže rozesmát.

Jan SÝKORA
Sykyna mě překvapil tím, jak na sobě hodně pracuje, je to velký profesionál. Je to střelec, má rád život, užívá si slávy, užívá si, že je tady. Je to velký talent, velký fotbalista. Překvapilo mě, jak je dobrý. Začátek angažmá ve Slavii mu vyšel skvěle, pak ho přibrzdilo zranění. Všichni věříme, že v nové sezoně naváže na své výkony.

Jasmin ŠČUK
Jasmin to měl hrozně těžké, protože přicházel s tím, že bude hrát, a zabrzdilo ho zranění. Zdálo se mi, že to je pro něj těžké, ale i přesto se s tím dokázal poprat a nebylo na něm nic vidět. Na každém tréninku makal naplno. Je to hrozně hodný kluk a na konci si to místo vybojoval. Hrál ty nejdůležitější zápasy. Má neuvěřitelnou techniku, mně se hrozně líbí, jakým stylem přihrává.

Dušan ŠVENTO
Duško je hráč, který z nás všech dokázal úplně nejvíc. Přenášel na nás svoje zkušenosti, je to hrozně pozitivní kluk, který nezkazí žádnou srandu. Je vynikající fotbalista, který měl akorát smůlu, že ho brzdilo zranění. Jinak by hrál mnohem víc. Myslím, že všem pomáhal tím, jak na ně přenášel své pozitivní myšlení. Je to můj velký parťák mezi staršíma klukama.

Jaromír ZMRHAL
Jaroušek Zmrhalů? To je můj oblíbenec! Má hrozně velký potenciál, už teď je podle mého nejlepší levý záložník v Čechách. Myslím, že má ohromný prostor ke zlepšení. Už takhle je dobrý, ale může být ještě lepší. Potřebuje sebevědomí, jak ho dostane, bude hrát jednou za Real Madrid. Od doby co jsem tu, dělá každý rok pokrok. Už dokáže i v kabině něco říct. Mám velkou radost, že prodloužil smlouvu a ve Slavii zůstal. Klub tím ukázal, jak moc si ho váží. Myslím, že příští sezonu dokáže něco velkého.

Útočníci

Muris MEŠANOVIČ
To je jediný cizinec, který dokázal, že ho nebereme jako cizince. Je to pozitivní vítězný typ, který dokáže projevit emoce jak na hřišti, tak mimo něj. Má neuvěřitelné zakončení srovnatelné se Škoďákem. Kolik gólů dal a kolik minut odehrál? To je super. Je to velký pracant, na tréninku hrozně dře. Mám ho strašně moc rád, taky má velkou zásluhu na tom, co se Slavii podařilo.

Milan ŠKODA
On a Pepa mají největší zásluhu na tom, co Slavia dokázala. Je to obrovská osobnost, výborný kluk, můj super kámoš. Poznal jsem ho až tady a nechápu, jak hrál předtím. Znám ho jen jako nejlepšího útočníka… Tak si vlastně říkám, jestli to není trochu moje zásluha. Že šel nahoru, až když jsem přišel já (úsměv). Podle mého v Česku srovnatelný hráč není. Má výšku, fotbalovost, je silný, rychlý, umí jeden na jednoho. Má neuvěřitelné zakončení. Kdyby takhle hrál už ve třiadvaceti, je dnes v nějakém velkoklubu. Je to parťák, nezkazí žádnou srandu a dokáže říct svůj názor. Je to jeden z kluků, kteří kabinu drží.

Stanislav TECL
Staníček je taky jeden z mých oblíbenců. Měl jsem velkou radost, když dal v posledním zápase ty dvě branky, moc si to zasloužil. Je to hrozně pozitivní a pracovitý kluk. Hned mezi nás zapadl, jako kdyby tam byl od začátku. Myslím, že každé nabídnuté šance se zhostil dobře a vygradovalo to posledními dvěma zápasy, kde hrál výborně. Očekávám, že příští sezonu dostane více šancí, dá více branek a pomůže Slavii v boji o titul.

Mick VAN BUREN
Fanda Buren je strašně pozitivní kluk. I přesto, že to má ve Slavii těžké, se mi zdá, že ho to nezlomilo. Pořád bojuje a užívá si Prahy a života. Je to kvalitní fotbalista, je vidět ten holandský základ, který má. Umí jeden na jednoho, má ohromnou dynamiku. Na tréninku dokazuje, že jeden na jednoho je pro něj jednodušší než pro ostatní. Jeho velká nevýhoda je, že potřebuje na vstřelení gólu hodně šancí. A má velkou konkurenci v útoku.

Realizační tým

Jaroslav ŠILHAVÝ
Trenér je veliký psycholog, mezi hráči má ohromný respekt. Myslím, že přesně ví, kdy si nějakého hráče má zavolat a co mu říct, aby mu pomohl a ne ublížil. Záleží mu na výborné atmosféře a chemii v týmu, což se mu daří. 

Jiří CHYTRÝ
Je to veliký odborník. Málokdo ví, že vede valnou většinu tréninků. Myslím, že nás má všechny přečtené od A až do Zet a přesně ví, co si který hráč myslí. Je to velmi chytrý člověk, má velký přehled a velké znalosti.

Milan VESELÝ
Neuvěřitelně pozitivně nabitý člověk, žije fotbalem. Každého z nás dovede vyhecovat a vede skvělé rozcvičky (úsměv). Ohromně mu záleží na „jeho“ gólmanech, stará se o ně, někdy mi přijde, jako by byl jejich táta (úsměv).

Radek ČERNÝ
Ohromná osobnost, hrozně z něj vyzařuje, jak je v klidu. Kde všude byl a co všechno dokázal. Čert nemusí nic říkat a stejně má u všech strašný respekt. Je dobrý trenér. Je dobře, že ve Slavii je, protože přesně takoví lidi by tady měli být.

Jan BAUER
Bauič by se měl zlepšit v bagu. Je to takové česílko, které každého stáhne do baga (úsměv). Je to rostoucí trenérská hvězdička, která má velkou chuť se zlepšovat a učit se. Má veliké znalosti, fotbalem žije. Je to navíc pořád dobrý hráč, když se někdo zraní, tak s námi hraje.

Pavel ČVANČARA
To je náš srdcař a veliký bourák. Všichni nadáváme na rozcvičky, ale on to dělá dobře. Je to pozitivní kluk, který si jede to svoje, všichni ho máme rádi. I když nevím, jestli to sem dávat. Aby mu to nestouplo do hlavy… Je to kluk, kterému můžete říct všechno. Pro něj je fotbal a Slavie na první místě a když mu člověk o půlnoci zavolá, že chce jít do posilovny, půjde s ním.

Standa VLČEK
Standa je podle mého duší naší kabiny. Je to slávistická legenda, všichni k němu vzhlížíme. Má neuvěřitelný smysl pro humor, kolikrát dokáže udělat třeba několikahodinovou one man show. Dokáže se s námi pobavit, ale hlavně my s ním. Je to bombarďák a nedokážeme si to tu bez něj představit. I pro kluky, co přecházejí do áčka z mládeže nebo z jiných klubů je skvělé, že tu je právě on. 

Václav SÝKORA
Je u nás chviličku, ale klobouk dolů, jak to udělal chytře. Přišel a za měsíc měl titul (úsměv). V první řadě je to odborník, rozumí své profesi. Zároveň je to taky pracant a myslím, že si skvěle padnul do noty s maséry a kondičním trenérem. Což je někdy oříšek (úsměv).

Jan ČERNÝ
Když sem přišel, tak jsme si moc nepadli do oka a neměli jsme se moc rádi. Pak se to ale celé otočilo a momentálně je to jeden z nejbližších lidí, které ve Slavii mám. Je to ohromný srdcař a tvrdí, že až bude ve Slavii deset let, tak že si pak nechá vytetovat slávistický znak, což dokazuje, jak velký slávista to je. Chybí mu asi rok. Jsme si povahově podobní, to možná málokdo ví. Práce, kterou s Kubou Černým nebo kustodem Jirkou Šveňkem dělají, sice není tolik navenek vidět, ale je ohromně důležitá. Bez lidí, jako jsou oni, by to nefungovalo a nedotáhli bychom to až tam, kde jsme skončili. Za to jim patří velký dík.

Jakub ČERNÝ
Je to takový tichý hodný klučina, někdy bych řekl taková děvečka pro všechno. Má neuvěřitelný smysl pro humor. Je v kabině, nevíte o něm, najednou něco pronese a všichni se válíme po zemi. Platí pro něj totéž, co pro Honzu – je strašně pracovitý. Vůbec se nebojí práce, když něco chceme, nemá s tím problém. Namasírují nás klidně o půlnoci.

Jiří ŠVENĚK
To je moje citovka. Jirka je ten typický chlap, co je rovný, férový, pravdomluvný a nenechá si s*át na hlavu. Snídá tlačenku a pije pivo. Nezkazí žádnou srandu, umí se bavit životem. Máme spolu každodenní rituál. Když přijdu, jdu k němu, a tak pět minut pokecáme. On mi poradí, pokecáme o fotbale, životě a o blbostech a hned mám lepší náladu. Jiřina je ohromný kamarád, kterého si moc vážím. Bez těchto lidí by to tady nešlo, je dobře, že tu jsou.

Jiří Bílek pohledem Milana Škody:

Jiřina je úžasný člověk. Mám ho rád nejen já, ale i celá kabina. V kabině sedíme vedle sebe, na hřišti i v hotelech spolu tvoříme dvojici. Velice pozitivní kluk, který má strašně rád srandu a umí ji i udělat. Snad se nestává, že by měl špatnou náladu, i když vlastně občas i jo (smích). Když hrajeme bago a vypadá to, že tam zahučí, tak docela zuří, a to s ním pak není moc řeč (smích). O fotbalových kvalitách netřeba mluvit, protože pokaždé, když je na hřišti, tak dokazuje, jak velice kvalitním hráčem je. Ne náhodou byl několik let v zahraničí. Umí rozehrát, neprohrává souboje a skvěle diriguje obranu. Bylo nepříjemné, když na jaře vypadl ze sestavy, ale to nemění nic na tom, že na titulu je jeho podíl obrovský.



Aktuálně

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Další články