Mladí kluci to zvládli skvěle. Vítězství je pro Nica | SK Slavia Praha
Více

Mladí kluci to zvládli skvěle. Vítězství je pro Nica

Sešívaní porazili ve třetím zápase Evropské ligy Nice 3:2. „Kluci ukázali, že pravda leží na hřišti. Výkon dělá snaha, ne jména,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Výběr sestavy byl tentokrát to o to jednodušší, že jsme vybírali z kluků, kteří nám zůstali. Šťastná ruka patří tomu, že nám nic jiného nezbývalo. Jen na pozici hrotu to bylo těžké rozhodování, tam jsme měli k dispozici Standu Tecla i Petara Musu, zvolili jsme nakonec Hoznu Kuchtu kvůli způsobu hry francouzských hráčů. Mysleli jsme, že bude silný v soubojích, dobře pracuje tělem. Obránci Nice sice byli techničtí, ale dali se na nich udržet míče, což Honza splnil a dal dva góly. Celkově to kluci odehráli skvěle, až na úvodní minuty klobouk dolů před hráči, jak se s takovým zápasem, který ani Nice nijak nepodcenilo, popasovali. Jak výsledkově, tak i herně a v plnění úkolů. Bylo to hodně náročné na taktiku, Nice hraje ve zvláštním rozestavení, na které moc často nehrajeme, kluci to ale zvládli skvěle. Měli jsme hodně mladý tým, nejstarší na hřišti byl Lukáš Masopust s Tomášem Holešem, kluci ale, i když někteří debutovali, hráli s velkým srdce, mentalitou, pracovitostí, fotbalovostí a touhou se ukázat. Celý zápas jsme nešetřili krokem,“ hodnotí vítězství nad Nice trenér Jindřich Trpišovský.

Simův příběh je neuvěřitelný. Ve Slavii má velkou budoucnost

„Začal s námi trénovat po odchodu Vlády Coufala, potřebovali jsme někoho na křídlo, protože jsme na beka chtěli posunout Lukáše Masopusta. Původní plán byl dát Abdalláha na hostování do ligy, takhle jsme trochu urychlili jeho vývoj. Je to v podstatě neuvěřitelný příběh, když přišel, uměl skoro jenom francouzsky, dostal nás ale svou pracovitostí a učenlivostí, proto jsme ho dali na soupisku a stavíme ho. Má ve Slavii obrovskou budoucnost, třímá v něm poklad, má velký potenciál, skvěle si na hřišti poradil s Kamarou, který je do ofenzivy nejnebezpečnější hráč Nice. Skvěle plnil pokyny, dal super gól, jsem z něj nadšený. Nechtěli jsme jeho vývoj tak uspěchat, když nám ale vypadl Tomáš Malinský, i kvůli jeho genetice jsme se ho rozhodli postavit. Věc, která nás na něm fascinovala, jeho podobnost Vláďovi Coufalovi ve fyzičce, je to neunavitelný hráč, na křídlo nám přinesl svěží vítr. Byl hodně nervózní na začátku utkání, pomohl mu ale gól, pak hrál skvěle, podržel řadu míčů a mohl si připsat i další asistenci,“ nešetří chválou pro Abdallaha Simu trenér Slavie. Podobná slova adresuje i dalšímu mladíkovi v kádru Slavie, liberijskému záložníkovi Oscarovi.

„Oscar je podle mě lepší lajnový hráč než ve středu, na kraji se skvěle orientuje. Začali jsme ho na tréninku přeškolovat před několika měsíci, je skvělé, že jsme to mohli teď využít. Stylem hry mi připomíná Marcela z Realu Madrid, jsem z něj nadšený, poprvé za devět měsíců jsem ho viděl mluvit na hřišti a povzbuzovat ostatní. Pravda leží na hřišti, což oba tihle kluci proti Nice ukázali, výkon dělá snaha, ne jména. Věděl jsem už ve středu, že tahle sestava bude hrát dobře,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

„I Peter Olayinka potvrdil, co jsem říkal minulý týden. Je to bojovník s ohromným srdcem. Dvě minuty po Leverkusenu už sháněl masku na zápas s Nice. I tentokrát předvedl skvělý výkon, do ofenzivy i defenzivy, kde hodně pomohl Oscarovi na levé straně. Je vidět, že chce převzít roli hráčů, kteří odešli a brát to v zápase na sebe,“ dodává kouč.

I kvůli fanouškům a jejich situaci hrajeme do roztrhání těla

Fanoušci Slavie připravili před zápasem velké choreo na východní tribuně, které při nástupu hráčů doprovodil ohňostroj za stadionem. „Chtěl bych moc poděkovat lidem, kteří to připravovali, choreo je krásné. S Tomášem Syrovátkou jsme si říkali, že by bylo něco takového dobré udělat i nastálo. Jsem rád, že jsme se odvděčili takovým výkonem, protože doba je těžká, a ještě dlouho těžká bude. I klukům jsme říkali, že kvůli lidem musíme do zápasů dávat všechno do roztrhání těla. Někteří lidé sem chodí desítky let a teď kromě toho, co se děje v normálním životě, nemohou chodit ani na stadion. Pro nás je samozřejmě těžké hrát bez lidí takhle velké a náročné zápasy. Kdyby tady byl dvacet tisíc lidí a ohlušující atmosféra, mohli bychom si to mnohem více užít. Lidi to mají ale ještě těžší, když nemohou přijít na milovaný klub. Jsme proto rádi, že jsme se jim mohli odvděčit nejen výkonem, ale i vítězstvím,“ těší kouče sešívaných.

Z atmosféry v týmu jsem nadšený

Sešívaní po utkání proti Nice čekají, zda budou moci v neděli odehrát ligové utkání proti Mladé Boleslavi. „Co se týče Boleslavi, hlavně doufáme, že budeme hrát, že testy dopadnou dobře. Mohl by se k nám už připojit i Nico Stanciu, počítat můžeme i s Lacem Takácsem. Termíny se pak budou hledat složitě, blíží se navíc repre pauza, která nás vždycky zabrzdí. Proto bych to chtěl odehrát, než začne,“ říká směrem k víkendovému restartu ligy trenér Slavie.

Jindřicha Trpišovského hodně těší i fakt, že se sešívaným pomalu daří zacelit mezery po odchodu klíčových hráčů. „Vždy když odejdou hráči, řeší se fotbalová složka, vždy je ale nejtěžší nahradit ty hráče v kabině. Teď to bylo takové divné období, nyní jsem ale nadšený, když vidím, jak Standa gratuloval Kuchtičovi, a Petara Musu, který nehrál kvůli taktice, přesto byl upřímně rád za vítězství. To jsou přesně ty věci, které mě hřejí ještě více než vítězství. Potřebujeme si znovu vybudovat hierarchii a vztahy v kabině. Vidím teď takové signály, které značí, že si to sedá, což je klíčové pro další úspěchy,“ přibližuje trenér sešívaných.

„Závěrem chci věnovat vítězství Nicovi a jeho manželce Andree. Vítáme mezi sebou malou Katarinu, jsme moc rádi, že to všechno dopadlo, věděli jsme, jak je to pro Nica důležité,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články