Mladý slávista Jan Prosek: Slavia je pro mě srdeční záležitost | SK Slavia Praha
Více

Mladý slávista Jan Prosek: Slavia je pro mě srdeční záležitost

V novém seriálu o slávistických talentech vám představíme po Oskaru Fotrovi dalšího nadějného slávistu. Je jím záložník Slavie U18 a ČR U18 Jan Prosek.

SYNOT TIP ARENA / EDEN - V novém seriálu o slávistických talentech vám představíme po Oskaru Fotrovi dalšího nadějného slávistu. Je jím záložník Slavie U18 a ČR U18 Jan Prosek.


Honzo, můžete se představit fanouškům?

„Narodil jsem se 23. ledna 1995. Druhým rokem studuji ekonomické lyceum na obchodní akademii Heroldovy sady. S fotbalem jsem začal v pěti letech v ČAFC Praha. V osmi letech jsem přišel na nábor do Slavie, kde si mě trenéři Voska a Knypl vybrali. Dlouho mě trénoval pan trenér Titěra, dále potom pan Karoch, Abrhám a v současné době jsem pod vedením pana Jíry v dorostu U-18.
 
Co jiného vás baví kromě fotbalu?

„Když je škola a k tomu každý den trénink, tak na koníčky není moc čas. Ale rád si třeba zahraji tenis a další sporty."

Máte fotbalový vzor?

„Velmi se mi líbila hra našeho bývalého hráče Tavarese. Výborně bránil, ale měl také skvělou rozehrávku. Dále se mi například líbí odchovanec Slavie Lukáš Vácha."

Máte v současném kádru Slavie nějakého oblíbeného hráče, jehož příběh je pro vás inspirací?

„Myslím, že to budou mladší hráči. Svou šanci výborně využili Ondřej Petrák a Martin Hurka. Rád bych je chtěl napodobit."

Co se vám vybaví, když se řekne Slavia?

„Nejúspěšnější český fotbalový klub s dlouholetou tradicí a historií. Vybaví se mi mnoho zážitků, které jsem se Slavií zažil, buď jako hráč, nebo jako fanoušek. Slavia je pro mě srdeční záležitost a rodinná tradice."

Jaký je váš zatím nejlepší zážitek spojený s fotbalem?

„To bude asi utkání v Anglii, kde jsme s reprezentací hráli před vyprodaným stadionem proti domácím a dokázali jsme zvítězit 1:0."

A co váš největší úspěch?

„Se Slavií jsem dvojnásobný mistr republiky. A také určitě to, že zatím pravidelně jezdím na reprezentační srazy."

Jaký máte cíl ve své fotbalové kariéře?

„Chtěl bych se ve Slavii dostat do A-týmu a vyhrát s ní titul. Potom bych se určitě chtěl také podívat do ciziny, ale to je zatím daleko."


Úspěchy:

Jan Prosek je dvojnásobným mistrem České republiky (2008, 2010) a dvakrát vyhrál mládežnickou divizi (2007, 2009). Získal s týmem prestižní Premier cup a zahrál si také jeho evropské finále v Dánsku. Prosek se stal vítězem neoficiálního mistrovství světa klubů ve Francii (2009) a v roce 2005 neoficiálního mistrovství Evropy klubů v minikopané v Německu (2005). Jan Prosek byl pravidelným členem reprezentace ČR U16 a v současné době patří do kádru ČR U17 (postup z první fáze kvalifikace o účast na ME). 

 Očima trenéra Slavie U18 Miroslava Jíry:
 

Honza Prosek je hráč menšího vzrůstu, ale o to větší má chuť do fotbalu a hlavně tréninkového procesu. Za dobu, co jej trénuji, jsem u něj neviděl jediný vypuštěný trénink, a to je první důležitý předpoklad sportovního růstu. Honza se chce neustále zlepšovat. Navíc je to hráč, který respektuje trenéra, rodiče a spoluhráče, což je další velké plus. Má v sobě dostatek pokory a zdravého charakteru. Je to hráč, který umí velmi nebezpečně vystřelit ze střední vzdálenosti, ale podle mého názoru toho velmi málo využívá. Měl by se snažit častěji o střelbu a vůbec snahu doplňovat útočné akce do pokutového území soupeře, protože by mohl být daleko více gólovým záložníkem. Rezervy má ve hře hlavou a v důrazu v osobních soubojích.

Jinak je to hráč, který chce pracovat, člověk ho nemusí do tréninku nutit. Myslím si, že má před sebou velkou budoucnost a pokud bude dál na sobě pracovat s takovou chutí, udělá nám všem určitě velkou radost. Stejně tak jeho  rodičům, kteří mu vytvářejí skvělé sportovní zázemí a velmi ho podporují v jeho fotbalové kariéře. Přeji mu pevné zdraví a dlouhou a úspěšnou fotbalovou kariéru.




Jan Prosek vstřelil v utkání s Pardubicemi 6 branek, podívejte se na video:



Aktuálně

Čtyři branky Spartě a postup do finále poháru

15. 4. 2024
Slavistky si připsaly další velké vítězství, když v semifinále poháru porazily Spartu 4:0. Branky zařídily Khýrová a po změně stran McLaughlin, Nekesa a Veselá. Ve finále se utkají 8. května se Slováckem, které vybojovalo postup na penalty proti Slovanu Liberec.

O tíze okamžiku, psychické odolnosti i výkonu Ogbua

14. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po prohře 0:1 s Viktorií Plzeň o chybějící agresivitě, špatném pohybu, zraněních, síle soupeře či (ne)kvalitě v ofenzivní části. Nezapomněl však vyzdvihnout výkon Oscara Dorleyho s Igohem Ogbuem, který se vrátil do základní sestavy.

Chyběla vášeň, touha. Zbraně ale neskládáme

14. 4. 2024
Tomáš Vlček nejdříve soupeři zamezil ve skórování obětavým zákrokem na brankové čáře, ani on však nedokázal odvrátit porážku 0:1 na půdě Viktorie Plzeň. Příčiny neúspěchu i klíčové momenty popsal bezprostředně po konci duelu v Doosan Areně.

Další články