Mnohem víc než jen bezbranková noc na Camp Nou | SK Slavia Praha
Více

Mnohem víc než jen bezbranková noc na Camp Nou

V duelu mezi Slavií a Barcelonou na Camp Nou branky nepadly. Zápas však přinesl mnohem víc než jen 90 minut fotbalu.

Bezbranková noc na Camp Nou

Utkání mezi Slavií a Barcelonou na slavném Camp Nou góly nepřineslo, rozhodně se však nejednalo o utkání, které by diváka nezaujalo. Trenér Jindřich Trpišovský vsadil od začátku na variantu bez klasického hrotového útočníka s nejvýše postaveným Lukášem Masopustem, který měl za úkol napadat rozehrávku mezi Marc-André Ter Stegenem a stopery Gerardem Piquém a Clémentem Lengletem.

Do středu zálohy se vrátil už plně zotavený Ibrahim Traoré a Davida Hovorku na stoperu více než suverénně zastoupil Michal Frydrych. Tam, kde defenzivnímu univerzálovi nestačila proti barcelonským sprinterům rychlost, využíval svých fyzických parametrů a superhvězdám světového fotbalu dokázal zářně vzdorovat po celou dobu zápasu.

I když sešívaní vděčí za bodový výsledek především Ondřeji Kolářovi, na kterém si barcelonský útok hned několikrát ve vyložených šancích vylámal zuby, je třeba zmínit, že i hosté mohli několikrát v případě lepšího řešení situací skórovat. Zejména v první půli pravé straně obrany Barcelony významně zatápěl energicky hrající Peter Olayinka, jehož sebevědomí a s ním spojené výkony na křídle v Lize mistrů gradují zápas od zápasu. Po jednom uvolnění na straně míč nigerijský křídelník skvěle předložil Nico Stanciovi ve vápně, který levačkou nebezpečně hledal vzdálenější šibenici Ter Stegenovy branky. Do cesty se mu ale připletla hlava Lukáše Masopusta, který prudké střele už nedokázal uhnout. Po několika chybně vyřešených brejkových situacích se přeci jen sešívaní dočkali míče v brance domácích, radost na konci poločasu jim ale zkazil pomezní rozhodčí. Ten správně signalizoval ofsajd Jana Bořila, který si tak oslavu gólu proti Barceloně zopakovat nemohl.

Branku nepřinesl ani druhý poločas, ve kterém opět čaroval neskutečně hrající Ondřej Kolář. Utkání čtvrtého utkání Ligy mistrů skupiny F mezi Slavií a domácí Barcelonou tak skončilo nerozhodně 0:0.

Ukončení dlouhých sérií

Bezbrankový výsledek znamenal kromě jednoho bodu za remízu také ukončení několika dlouhotrvajících sérií Barcelony na svém stadionu.

Posledním týmem, proti kterému Blaugranas na Camp Nou nedokázali ve skupině Ligy mistrů najít cestu k brance, byla lisabonská Benfica. Utkání z 5. prosince 2012 tehdy skončilo stejně jako úterní zápas bez branek. Pokud připočteme i vyřazovací část soutěže, musíme jít o dva a půl roku nazpět, abychom narazili na domácí utkání, ve kterém Barca nedala gól. Psal se 19. duben 2017 a Barcelona se tehdy po bezbrankové odvetě semifinále Ligy mistrů s Juventusem Turín se soutěží rozloučila.

Další přerušení série se váže k impozantní formě Barcelony v domácím prostředí v letošním kalendářním roce. Poslední soutěžní utkání na Camp Nou, ve kterém domácí Barcelona nedokázala zvítězit se datuje k 6. únoru, kdy pouze remizovala v prvním utkání semifinále Copa del Rey 1:1 s Realem Madrid. Od té doby následovalo 16 vítězných utkání v domácím prostředí. Tuto sérii, stejně jako dvě předchozí, přerušila až v úterý Slavie.

Situace ve skupině F

Sešívaní přidali k bodu z Interu za remízu jeden další bod, a přestože zůstávají v tabulce skupiny F na posledním místě, zachovali si stále šanci na kvalifikaci do evropského jara, a to nejen do Evropské ligy ze třetího místa. Obrat Dortmundu proti Interu, kdy Borussie dokázala zvrátit nepříznivý stav 0:2 a nakonec zvítězit, znamená, že cesta do evropského jara vede právě přes Inter. Následující zápas sešívaných, ve kterém přivítají milánský tým v Edenu, tak bude pro případné šance Slavie na lepší než čtvrté místo naprosto klíčový. V případě výhry sešívaných můžeme totiž právě Inter odsunout na poslední místo. Ve hře by však zůstávaly stále ještě poslední tři body za šesté skupinové utkání. I pokud by však v něm slávisté na půdě Borussie nebodovali, k třetímu místu by jim stačila neprohra Barcelony v Miláně.

Cesta do osmifinále Ligy mistrů je sice sportovně velmi náročná, výpis možných scénářů, které by tuhle cestu umožnily, je ale zcela jednoduchý. Slávisté musí porazit jak doma Inter, tak i venku Dortmund. Ani to by jim však k jistotě nestačilo. Borussie by nesměla za dva týdny v Barceloně vyhrát. Výhra Barcelony by v případě dvou vítězství Slavie bez dalšího sešívané posouvala do osmifinále Ligy mistrů. V případě remízy Dortmundu s Barcelonou a dvou výher Slavie by došlo k bodové shodě mezi BVB a sešívanými. Poté by záleželo na výsledku utkání Slavie v Dortmundu. V prvním zápase v Praze totiž zvítězil německý tým 0:2.

Sešívaní maratonci

Hlavní zbraní sešívaných pod vedením Jindřicha Trpišovského je fyzická zdatnost a zápas proti Barceloně nebyl výjimkou. Slavisté dohromady naběhali 125,3 kilometrů a svého soupeře v této statistice překonali o více než 14 kilometrů. Červenobílí navíc překonali o téměř 2 kilometry i svůj týmový průměr v letošních skupinových zápasech.

Nová barevná varianta dresů

Na rozdíl od sešívané U19, která odehrála skupinové utkání UEFA Youth League proti Barceloně v tradičních červenobílých dresech, nastoupil A-tým k večernímu zápasu na Camp Nou ve zbrusu nové světlemodré variantě. Jedná se tak už o čtvrtou barevnou variantu, ve které se Slavia letos představila. Po červenobílé domácí kombinaci a černé, ve které se představují slávisté ve venkovních utkáních, měli fanoušci možnost vidět sešívané už i v zeleno-zlaté variantě, ve které vybojovali vítězství v Kluži v předkole Ligy mistrů.

Největší návštěva

Na skupinové utkání Ligy mistrů mezi Slavií a Barcelonou zavítalo na Camp Nou 67 023 diváků, z nichž několik tisíc tvořili slávističtí fanoušci. Jedná se o největší návštěvu, před kterou se slávisté v moderní fotbalové historii představili.

Ondřej Kolář

Jak už bylo zmíněno, největším hrdinou utkání a mužem, který se o remízový výsledek nejvíce zasloužil, byl bez pochyb Ondřej Kolář. Blaugranas, jak se Barceloně podle klubových barev přezdívá, vyprodukovali celkově 14 střel, z nichž 6 směřovalo mezi tyče. Hned z úvodu utkání musel nohou zasahovat proti Semedovi, který uprchl po pravé straně obráncům, a míč už uvnitř vápna tlačil nebezpečně k bližší tyči. O pár minut později následovala samostatná akce Lionela Messiho, který si míč navedl typicky na střed hřiště. Na hranici vápna pak zmáčkl spoušť a orazítkoval spojnici branky Ondřeje Koláře. 

Víckrát se zastřelovat ale Lionel Messi nepotřeboval, a tak v dalších případech, kdy se drobný Argentinec dostal do šance, osud sešívaných závisel pouze na schopnostech Ondřeje Koláře. Přesně tak tomu bylo na konci první půle, kdy se Messi po přihrávce Vidala dostal do gólové pozice na levé straně vápna. Míč prudkou ranou tlačil pod břevno, ale slávistická jednička se vytasila s fantastickým zákrokem, stejně jako o malou chvíli později proti hlavičce Piquého po rohu.

Hned zkraje druhé půle se po brilantní kombinaci domácích dostal před Ondřeje Koláře z pravého kraje obrany Sergi Roberto. V bezprostřední blízkosti ale skvěle hrajícího Koláře neprostřelil. Když už míč za záda brankáře hostí dokázal dostal Vidal, radost mu zkazil rozhodčí signalizující ofsajd. Třináct minut před koncem Slavii Ondřej Kolář zachránil ještě jednou, a to, když na hranici malého vápna zlikvidoval Messiho zakončení z prvního dotyku.

Kromě zákroků udivoval jako už tradičně i svou hrou nohama. V zápase se pokusil celkově o 41 přihrávek s úspěšností 78 %. Mezi těmito přihrávkami bylo navíc 11 úspěšných dlouhých centrů.

Po utkání byl tak právě Ondřej Kolář po právu největším objektem zájmu expertů, novinářů i fanoušků. Ti slávističtí ho navíc na sociálních sítích klubu zvolili zcela jednoznačně nejlepším hráčem utkání.

Jan Bořil

Za brilantní výkon na levé straně obrany, ve kterém v první půli vzdoroval „rychlíkům“ Semedovi a Dembélému a ve druhém dějství čerstvému Robertovi, si Jan Bořil vysloužil své místo v nejlepší Fantasy jedenáctce UEFA. Ocitl se tak bok po boku s hvězdami světového fotbalu, jako jsou Karim Benzema, Jorginho, Heung-Min Son, Sergio Ramos, nebo střelec dvou gólu z Edenu Achraf Hakimi.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články