Momenty stříbrné sezony: Nahoru a dolů | SK Slavia Praha
Více

Momenty stříbrné sezony: Nahoru a dolů

Ligový ročník 2021/22 došel svého konce, slávisté berou druhou příčku, jejich tříletá nadvláda nad tuzemským fotbalem skončila. Připomeňte si 15 důležitých momentů, které Slavii v sezoně potkaly. Ty hezké i méně radostné.

Pálí posila
30. července 2021, Teplice - Slavia 1:3
Utkání Na Stínadlech rozhodl vynikajícím výkonem Ivan Schranz, letní posila z Jablonce a autor tří branek, hrající symbolicky 100. ligové utkání v kariéře. Na první dvě trefy mu nahrál Oscar, který v součtu s prvním kolem a vítězstvím ve Zlíně pobral za úvodní dva ligové duely tři gólové asistence. „Nemohlo to být lepší, mám velkou radost. Osky má neskutečné centry. Tento zápas mi vyšel, ale to nic neznamená. Musím stále pracovat,“ glosoval duel slovenský reprezentant.

Padesátka a vajíčka
22. srpna 2021, Slavia - Baník 4:0
Sešívaní přejeli v Edenu Baník a svou sérii ligové neporazitelnosti natáhli na 50 utkání v řadě! Jedním gólem přispěl k výhře i talentovaný Daniel Samek, pro kterého šlo o premiérovou trefu v české nejvyšší soutěži. „Nejlepší den mého života, nikdy na něj nezapomenu,“ jásal mladičký záložník a z tváře si stíral rozbitá vajíčka, která na něj v rámci rituálu naházeli v kabině jeho spoluhráči. Měli proč, Samek kromě branky i jednou asistoval.

Tam v Karviné
29. srpna 2021, Karviná - Slavia 3:3
Paradox končící sezony? Slávisté nedokázali vyzrát na jediný tým z patnáctky domácích soupeřů. Na Karvinou, která opouští FORTUNA:LIGU a v příštím ročníku bude bojovat o návrat mezi elitu. Venkovní souboj skončil divokou remízou 3:3, o výhru slávisté přišli v nastavení po hlavičce Zycha, navíc se zranil brankář Ondřej Kolář. V prvním jarním kole pak outsider šokoval Eden a zvítězil 1:0. Červenobílému týmu nepomohla ani střelecká převaha 18:3 a držení míče atakující 80 %. Na začátku února tak skončila dlouhá domácí neporazitelnost sešívaných, slávisté v Edenu ztratili všechny body po neuvěřitelných 59 utkáních a poprvé od 18. srpna 2018.

Gratulace, trenéři!
19. září 2021, Bohemians - Slavia 1:5
Jindřich Trpišovský a jeho kolegové vítězstvím ve vršovickém derby překonali v počtu ligových výher Karla Jarolíma a stali se nejúspěšnějším trenérským týmem novodobé historie Slavie! Skalp Bohemians byl pro Trpišovského partu 92. vítězstvím na lavičce Slavie, stačilo jim na to 125 ligových zápasů. „Je pro mě neskutečné, že jsme se k takovým číslům dostali za necelé čtyři roky ve Slavii. Chtěl bych celé Slavii a jejím hráčům poděkovat za to, že nám dává příležitost se poměřovat a přibližovat takovým postavám českého a československého fotbalu a že nám dává možnost o takové mety bojovat a překonávat je,“ byl vděčný Trpišovský.

Konec neporazitelnosti
3. října 2021, Sparta - Slavia 1:0
Sešívaní v 300. ligovém derby podlehli na Letné odvěkému rivalovi 0:1, zápas dohrávali bez vyloučeného Aihama Ousoua, který na konci první půle obdržel druhou žlutou kartu. Po 54 utkáních a 582 dnech tak skončila výjimečná série slávistické ligové neporazitelnosti. Česká i československá historie tuzemské nejvyšší soutěže takto dlouhou sérii bez porážky nepamatuje. Rekord Slavie byl do té doby 36 utkání bez prohry, která sešívaní odehráli pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého mezi lety 2016 a 2017. Druhé pražské "S" dokázalo v letech 1943-1946 odehrát v lize 40 zápasů bez porážky. Pro zajímavost: první sešívaná série pod Jaroslavem Šilhavým začala a skončila s Libercem, šňůra Jindřicha Trpišovského a jeho kolegů začala a skončila se Spartou.

Na usmíření výhra
27. října 2021, Slavia - Olomouc 1:0
Dohrávku 3. kola rozhodl bleskový zásah Petera Olayinky z 5. minuty, k silnému momentu ale došlo už před úvodním hvizdem. Kompletní kádr A-týmu se přišel fanouškům omluvit za nepovedenou děkovačku v Českých Budějovicích, kde svěřenci Jindřicha Trpišovského dohnali dvougólové manko, na vítězství ale přes velký závěrečný tlak nedosáhli. Gesto, které vymysleli zkušení hráči, příznivci červenobílých barev přijali a reagovali na něj potleskem. Aleš Mandous, předsezonní import z Hané, vychytal symbolicky proti svému bývalému klubu první čisté konto ve Slavii.

Skalp lídra
31. října 2021, Slavia – Plzeň 2:0
Slávisté ve 13. kole porazili v Edenu ve veledůležitém souboji lídra tabulky z Plzně. Proti Viktorii, která dohrávala bez tří vyloučených hráčů, vstřelil vítězný gól v 65. minutě Ondřej Lingr. Sešívaní natáhli domácí ligovou neporazitelnost na 56 duelů v řadě, s Viktorií doma neprohráli od dubna 2014. Náskok soupeře na čele FORTUNA:LIGY stáhli na jeden bod. „Obrovsky cenné body a nejlepší atmosféra, co jsem zažil,“ chválil kulisu čítající 18 179 fanoušků Lingr.

Neprůstřelný Mandous
19. prosince 2021, Baník - Slavia 3:3
Ve 47. minutě za stavu 2:0 pro sešívané si ostravský Almási naskočil na centr a obloučkem na zadní tyč hlavou ukončil dlouhou neprůstřelnost Aleše Mandouse. Unikátní série se zastavila na 724 minutách bez inkasovaného ligového gólu. Mandous se v historických tabulkách dostal až na čtvrté místo, před ním zůstali pouze Jaromír Blažek, Ondřej Kolář a Petr Čech s 903 minutami. „Kdyby mi to trenér Trpišovský neřekl, tak jsem ani nevěděl, že nějaký rekord je, takže jsem to vůbec neřešil. Samozřejmě z toho mám radost, jsem rád, že můžu být mezi takovými jmény, je to pro mě velká čest,“ usmíval se po utkání Mandous, který v nastavení chytil penaltu a zařídil bod za konečnou remízu.

Sbohem, Nico. Sbohem, Kuchtič.
V polovině února, po dvou a půl letech veleúspěšné spolupráce, odešel ze Slavie Nicolae Stanciu. V sezoně 2019/20 se s týmem probil do základní skupiny Ligy mistrů. Pomohl sešívaným výraznou měrou k zisku jubilejního dvacátého mistrovského titulu, v domácí soutěži skóroval čtyřikrát a jedenáctkrát asistoval. V ročníku 2020/21 rumunský reprezentant na své výkony navázal, byl klíčovou postavou tažení do čtvrtfinále Evropské ligy, na půdě Leicesteru připravil vítězný gól pro Lukáše Provoda, v osmifinále proti Rangers skóroval v obou utkáních a se Slavií se mohl radovat ze zisku prestižního doublu. Celkem Stanciu odehrál v červenobílém dresu 112 soutěžních zápasů, nastřílel 26 branek a 27 gólů připravil pro své spoluhráče. „Slavia byla nejlepším obdobím mé kariéry. Jsem rád, že jsme byli schopni udělat fanoušky všichni společně šťastnými,“ loučil se velký sympaťák s Edenem. 

Už v lednu navíc za ruským dobrodružstvím zamířil Jan Kuchta, nejlepší střelec ročníku 2020/21. „Vzpomínky mám jen ty nejkrásnější a nejhezčí. Celou sezonu 2020/21 musím vyzdvihnout, byla jedinečná, hned moje první ve Slavii. Když jsem nebyl zraněný, hrál jsem každý zápas, navíc se nám podařilo vyhrát, na co jsme sáhli, postoupili jsme do čtvrtfinále Evropské ligy. Na to se nikdy nezapomene, jsem rád, že jsem to s takovou partou mohl zažít,“ prozradil Jan Kuchta.

Pětadvacetiletý reprezentační útočník celkově v červenobílém nastřílel za sezonu a půl 32 soutěžních branek, stačilo mu na to 65 soutěžních utkání. Pro zajímavost, v roce 2021 byl na 56. místě mezi nejlepšími střelci světa.

Gadži je zpět
6. března 2022, Slavia - Sparta 2:0
Po třinácti měsících a náročné rekonvalescenci operovaného kolene vyběhl na trávník v základní sestavě David Hovorka a spolehlivým výkonem přispěl k výhře 2:0 ve 302. derby. Nulu vychytal Ondřej Kolář, který od svého příchodu do Edenu ještě žádné derby neprohrál. Autorem vítězné trefy z konce prvního poločasu byl Ondřej Lingr, pojistku přidal v nastavení Ivan Schranz. „Tempo bylo šílené, ale ve druhém poločase jsem to nějak rozběhal. Beru to jako nový začátek, že to vyšlo zrovna na derby je skvělé. Chtěl bych poděkovat všem, co mi pomohli,“ jásal po utkání Hovorka.

Aplaus pro šéfa i Provoda
20. března 2022, Slavia - České Budějovice 1:0

A další velký návrat! Lukáš Provod nastoupil poprvé po jedenácti měsících, kdy si 9. května 2021 si v Olomouci přetrhl přední zkřížený vaz a utrhnul meniskus. Při hlášení základní sestavy jeho jméno fanoušci doprovodili hromovým potleskem. Před úvodním hvizdem sešívaní navlékli trička s nápisem „Šéfe, jsme s vámi!“ na podporu nemocného předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka. „Je to takové hezky symbolické, protože v Budějovicích jsem hrál. Ale já jsem se soustředil hlavně na nás a na svůj výkon, aby to za něco stálo,“ těšil se Provod z vítězného návratu. O dvě kola později proti Pardubicím pak poprvé od návratu skóroval, navíc hned dvakrát.

Fantom Lingr
Perfektní výběr místa, instinkt zabijáka. A nekompromisní koncovka... Z pozice žolíka i člena základní jedenáctky. Po odchodu Jana Kuchty táhl ofenzivu sešívaných v domácí soutěži Ondřej Lingr. Za 33 ligových utkání nastřílel 14 branek, hned třikrát zažil dvougólové duely, proti Pardubicím, Jablonci a Hradci. Pálil i v Evropě, poprvé se dočkal i pozvánky do národního týmu. Pro drobného záložníka sezona snů a přínos, který si trenéři nemohli vynachválit. I proto vystoupal v týmové hierarchii mezi nepostradatelné. „Je to hezké. Gólů jsem dal dost, pro mě je ale nejdůležitější tým, individuální statistiky tolik neřeším. Jsem rád, že jsem platným členem soupisky,“ zůstává skromný Lingr.

Nadstavba
Po těžkém direktu od Hradce Králové (3:4) následovala bitva s Plzní. Proměněná penalta Ondřeje Kúdely, který ukázal železné nervy a stvrdil svůj úspěšný comeback, těšila slávisty jen několik desítek vteřin, na konečných 1:1 lídr tabulky srovnal rovněž z pokutového kopu zásluhou Beauguela. Šanci na čtvrtý titul v řadě si parta Jindřicha Trpišovského uchovala díky vítězství nad Slováckem (3:0), výjimečném to zápase pro Srdjana Plavšiće. Srbský univerzál ukončil dlouhé čekání na svůj první gól za Slavii stylově, bombou ze 40 metrů potrestal chybné vyběhnutí Nguyena. „Měl jsem velké emoce. Trénuju každý den, snažím se na maximum, makám. Dneska mi to vyšlo, jsem za to moc šťastný. Byl to můj nejhezčí gól v kariéře,“ vyznal se. Dalším hrdinou byl i nestárnoucí Ibrahim Traoré, který pečetil výsledek a napříč soutěžemi se mohl radovat z devátého přesného zásahu v sezoně. Pro zajímavost, za předchozí roky v sešívaném skóroval jen osmkrát...

Konec nadějí
11. května 2022, Baník Ostrava – Slavia 1:1

Po výhře nad Slováckem ztráceli sešívaní na vedoucí Plzeň stále dva body a v Ostravě potřebovali zvítězit, aby si udrželi naději na zisk mistrovského titulu. Skóre otevřel už v 5. minutě utkání Yira Sor, který se za Slavii prosadil v lize poprvé, symbolicky právě proti svému bývalému klubu. Gól neoslavil. Ve 32. minutě ale srovnal Buchta. Přestože Baník hrál po vyloučení Lischky od 69. minuty v oslabení, slávisté nedokázali vstřelit druhou branku, rána Tomáše Holeše z přímého kopu skončila na břevně. Plzeň v souběžně hraném zápase s Hradcem zvítězila 2:0 a po odskočení na čtyřbodový rozdíl od Slavie před posledním utkáním sezony mohla slavit ligový titul.

„Zaváhání bylo hodně, v Karviné, v Liberci, dvě remízy s Plzní, prohra s Hradcem. Ztrát na jaře bylo prostě hrozně moc, to nás dostalo do téhle situace, která je samozřejmě plná zklamání. Zápas s Baníkem jsme chtěli zvládnout, aby do konce bylo o co hrát, nepodařilo se, končíme druzí," vysvětlil příčiny stříbrného ročníku hlavní trenér Jindřich Trpišovský.

Hořkou tečku za náročnou sezonou udělalo nedělní 303. derby, které sešívaní ztratili 1:2. „Jsme bez trofeje, což nás hrozně mrzí, hlavně kvůli našim skvělým fanouškům, trenérům i našemu vedení. V Evropě jsme podali dobré výkony, máme na čem stavět,“ uzavírá Ondřej Lingr.

Děkujeme všem, kteří nás v ročníku 2021/22 podporovali a těšíme se na start sezony nové. SPOLU JSME SILNĚJŠÍ!

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články