Na Sněžku a zpět. U16 a její výšlap pro charitu | SK Slavia Praha
Více

Na Sněžku a zpět. U16 a její výšlap pro charitu

V poslední květnové sobotě se dorostenci U16 zúčastnili jubilejního desátého charitativního výstupu na nejvyšší českou horu Sněžku.

Akci nazvanou Na Sněžku pro Tomáška organizoval nadační fond KlaPeto a hráči mládežnické akademie z kategorie U16 se aktivně podíleli na shromáždění sumy 1 201 480 Kč ve prospěch těžce handicapovaných dětí.

Desátý ročník charitativního výstupu na nejvyšší českou horu Sněžku se v sobotu 28. května 2022 konal především ve prospěch dvouletého Tomáška Fialy, který bojuje se spinální muskulární svalovou atrofií (SMA). „Tomáškovi jsme předali symbolicky šek na čtvrt milionu korun. Peníze půjdu na neurorehabilitace, které mohou Tomáškovi pomoci, aby začal chodit a třeba někdy v budoucnu zdolal Sněžku i sám po svých,“ popsala spoluzakladatelka NF KlaPeto Kateřina Klasnová s tím, že zbytek peněz se dále rozdělí mezi ostatní děti, které takovou pomoc potřebují.

Charitativního pochodu se zúčastnili i naši šestnáctiletí dorostenci, kteří událost pojali v dlouhé sezoně jako teambuildingovou akci. Nakoupili nadační trička týkající se výšlapu v hodnotě přes 10 000 Kč a pomohli tak dobré věci.

Společně ráno se svými trenéry vyrazili do Pece pod Sněžkou, odkud byl v 9:00 start. Výšlapu se zúčastnily stovky dobrovolníků včetně rekordních čtyřiadvaceti borců s amputovanou končetinou, kteří zdolali nejvyšší českou horu tam a zpět, ačkoliv na samém vrcholu byly mínus dva stupně a silný vítr, který dosahoval až 70 km/h.

„S touto akcí mám už dřívější zkušenost. Klukům jsme ji nabídli, aby také viděli jiné příběhy než pouze ty fotbalové a měli možnost zase na chvíli uchopit myšlenku, že fotbal není středobod všeho. Máme velkou radost, jak to celé probíhalo, jak k výšlapu kluci přistoupili, a že jsme mohli být dílkem mozaiky při pomoci malému klukovi, který svádí velký boj každý den už od svého narození. Když jsme viděli všechny ty handicapované děti a všechny amputáře při výšlapu, byli jsme naměkko. Jsou to naprostí borci a inspirativní lidé. Po návratu do Pece jsme se krátce potkali a popovídali s jedním ze zakladatelů nadace KlaPeto Jardou Petroušem, který má sám amputovanou končetinu a sám na tu Sněžku podesáté vyšplhal. Byl rád, že jsme dorazili a že jsme pomohli. My trenéři jsme zase rádi, že kluci i ve svém věku dokázali pochopit, že vše, co na fotbale řešíme, jsou oproti takovým zdravotním problémům malichernosti. Budeme rádi, když se příští rok stejné nebo podobné akce zúčastníme opět," zhodnotil akci jeden z trenérů kategorie U16 Jaroslav Machač.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články